הרשם לענייני ירושה
הרשם לענייני ירושה או בשמותיו העממיים רשם הירושות ו-רשם הצוואות, הינו רשות המוגדרת כיחידה השייכת לאפוטרופוס הכללי של מדינת ישראל והפועל מכוח חוק הירושה ותקנות הירושה. הרשם מכונה גם רשם הצוואות, רשם הירושות ורשם הירושה, דבר המעיד לכאורה על תחומי עיסוקו, אך תוארו המדוייק הוא הרשם לענייני ירושה. בראש היחידה עומד בדרך כלל עורך דין בעל ותק המנהל את פעולותיה. קיימים מספר רשמים לענייני ירושה ברחבי הארץ. בניגוד למקובל לחשוב, הרשם לענייני ירושה אינו בית משפט ואין לו סמכות שיפוטית לדון בסכסוכים על ירושות וצוואות. סמכות זו שייכת אך ורק לבית המשפט לענייני משפחה. באתר המקוון של הרשם ניתן לברר סטטוס בקשה אצל הרשם לענייני ירושה, לרבות סטטוס בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה. קיימות לשכות רשם לענייני ירושה בכל מחוז במדינת ישראל אשר מטפלות בנפטרים שמקום מגוריהם האחרון שייך למחוז פעולתה של לשכת הרשם לענייני ירושה. כיום קיימות 5 לשכות של הרשם לענייני ירושה ברחבי ישראל.
תחומי אחריות של רשם הירושות
תחומי אחריות של רשם הירושה רבים. הרשם אחראי, בין היתר, להוצאת צו ירושה וצו קיום צוואה וכן לטיפול בכל הצרכים הנלווים לענייני ירושה של הנפטרים במדינת ישראל. צו הירושה או צו לקיום צוואה הינם צווים הכרחיים לשם רישום הבעלות על נכסי המקרקעין של המנוח ברשם המקרקעין, ולא ניתן לרשום דירות, מגרשים, בתים, חנויות וכיוב' על שם היורשים, ללא צו ירושה או צו קיום צוואה. במרבית המקרים, לא ניתן יהיה לבצע פעולות בחשבונות הבנקים של המנוח ללא צו ירושה או צו לקיום צוואה, אפילו אם קיימת שותפות בחשבון הבנק בין המנוח לבין אחד היורשים. מכאן אנו למדים על חשיבותם של צווים אלו.
שירותי רשם לענייני ירושה
בין השירותים שניתן לקבל ברשם הירושות ניתן למנות:
בקשה למתן צו הירושה, בקשה צו לקיום הצוואה, בקשה לקבלת העתק מצו קיום צוואה או צו ירושה, הפקדת צוואה, בקשה למינוי מנהל עיזבון, התנגדות למתן צו קיום צוואה, בקשה לעיון בתיק ירושה, בקשה לתיקון צו קיום צוואה או תיקון או ביטול צו ירושה, בקשה לביטול צו קיום צוואה, עריכת צוואה בפני רשם הירושות, התנגדות לצו ירושה וכן בדיקת סטטוס צו ירושה וכן מלכת ההליכים בתחום ההורשה והירושה: התנגדות לצוואה.
מתן צו ירושה או צו לקיום צוואה
מתן צו ירושה או צו קיום צוואה מתבצע לאחר הגשת הבקשה לרשם, כאשר במידה ואין בה כל פגם או חסר, יעביר רשם הצוואות את הבקשה לבחינת האפוטרופוס הכללי באמצעות עורכי הדין של היועץ המשפטי לממשלה לקבלת עמדתם. בין היתר יבחן הרשם, אם המנוח לא הפקיד צוואה אצלו, ואם הבקשה מכילה את כל היורשים ומציגה את החלוקה של הרכוש כראוי (במידת הצורך ובהתאם לאופי הבקשה). הרשם יפרסם את דבר הבקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה בעיתונות הכתובה, על מנת שהציבור ידע, כי אדם הלך לעולמו ויורשיו מבקשים את עיזבונו. במידה ולא תוגש התנגדות למתן הצו המבוקש, והאפוטרופוס הכללי יודיע כי אינו מתערב בבקשה, יוציא רשם הירושה את הצו המבוקש וישלח אותו ליורש שביקש אותו.
הגשת בקשה לצו ירושה
הגשת בקשה לצו ירושה היא אחד השירותים העיקריים של רשם הירושה. הבקשה מוגשת כאשר המנוח לא השאיר אחריו צוואה ועל מנת לחלק את עיזבונו, יש צורך בצו ירושה כאמור. מומלץ להגיש את צו הירושה באמצעות עורך דין ירושה מומחה בתחומו. אמנם, רבים מנסים להגיש את הבקשה כיום באמצעות רשת האינטרנט, אך הניסיון מלמד כי רבות מן הבקשות נדחות מן הרישום, אם בשל "דרישת פרטים נוספים" על ידי עוזר משפטי לרשם או ב"כ היועץ המשפטי לממשלה, אם בשל טעויות טכניות אשר פוסלות את הנטען בבקשה כולה, אם בשל אי עמידה בהוראת תקנות הירושה. הטעויות שנעשות, עשויות לגרום לבדיקה ממושכת של הבקשה, דבר שכלעצמו גורם לאובדן חודשים ארוכים לכל הפחות ועשוי להאריך את הטיפול בבקשה עד למאד, ובמקרים קיצוניים אף להעביר לכך שהבקשה כולה תועבר לבימ"ש.
הגשת בקשה לצו קיום צוואה
הגשת בקשה לצו קיום צוואה לרשם היא הליך שכיח, אך בניגוד למקובל לחשוב, הוא אף מורכב יותר מהגשת הבקשה לצו ירושה. לקשיים שפרטנו לעיל בעניינה של בקשה לצו ירושה מצטרפים קשיים נוספים כגון, איתור היורשים הפוטנציאליים והצגתם בפני הרשם, פירוט מדוייק של הוראות הצוואה ועוד. בשל כך, אנו חוזרים וממליצים לפעול באמצעות עו"ד מומחה לירושה גם בעניין זה, במיוחד לאור העלויות הנמוכות יחסית של הטיפול בבקשות מעין אלו.
סטטוס בקשה לצו ירושה
באמצעות בדיקה באתר הרשם לענייני ירושה ניתן לבדוק מה סטטוס הבקשה ומה מצב הטיפול בבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה, בכתובת הרשם הירושה באינטרנט.
איתור בקשות באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה
באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה ניתן לאתר גם את הבקשות שהוגשו בעניינו של אדם שהלך לעולמו. איתור הבקשה, ובמיוחד תאריך הפרסום של הבקשה בעיתונות מאפשר לדעת את המועד האחרון שבו ניתן להגיש התנגדות לבקשה שהוגשה, במיוחד אם מדובר בצו קיום צוואה.
כתובות הרשם לענייני ירושה
רשם לענייני ירושה תל אביב
רח' השלושה 2, תל אביב – יפו, ת.ד 9040, מיקוד 61090, קבלת קהל: ימים א', ב', ד' ו-ה': בין השעות 08:30 עד 12:30, דוא"ל: rashamtlv@justice.gov.il, פקס: 02-6467548, טלפון: 2416*
הרשם לעניני ירושה באר שבע
רח' התקווה 4, באר שבע, קבלת קהל – א', ב', ד', ה' בין השעות 08:30-12:30. ביום ג' אין קבלת קהל, דוא"ל: rasham-bsh@justice.gov.il, פקס – 02-6462697, טלפון.2416*
רשם לענייני ירושה ירושלים
רח' כנפי נשרים 15, ירושלים, קבלת קהל – א', ב', ד', ה' בין השעות 08:30-12:30. ביום ג' אין קבלת קהל, דוא"ל: rasham-jr@justice.gov.il, פקס: 02-6467573, טלפון: 2416*
רשם לענייני ירושה נצרת
רח' המלאכה 3, בניין לב העסקים, קומה ב', נצרת עילית, קבלת קהל – א', ב', ד', ה' בין השעות 08:30-12:30. ביום ג' אין קבלת קהל, דוא"ל: rasham-nrt@justice.gov.il, פקס: 02-6467565, טלפון: 2416*
רשם לענייני ירושה חיפה
שד' הפל-י"ם 15 א', קריית הממשלה, חיפה, קבלת קהל – א', ב', ד', ה' בין השעות 08:30-12:30. ביום ג' אין קבלת קהל, דוא"ל: rasham-haifa@justice.gov.il, פקס – 02-6467564, טלפון: 2416*

משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.