מתנה על תנאי
מתנה על תנאי היא הענקה ללא תמורה המותנית בתנאי. בפועל, כל הסכם מתנה מותנה בתנאי, גם אם הצדדים לא קבעו זאת באופן ישיר.
סעיף 4 לחוק המתנה קובע כך:" 4. מתנה יכול שתהיה על תנאי ויכול שתחייב את המקבל לעשות מעשה בדבר-המתנה או להימנע מעשותו; נותן המתנה רשאי לדרוש מהמקבל את מילוי החיוב, ורשאי לדרוש זאת מי שהחיוב הוא לזכותו, ואם היה בדבר ענין לציבור – היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.".
על כן, בהיותה של המתנה חוזה (ראו לדוגמא ע"א 3601/96 עיזבון המנוח זלמן בראשי ז"ל, נב(2) 582), ניתן, כבכל הסכם, גם לקבוע תנאים להתקיימותה של ההענקה. אילו סוגי תנאים קיימים בחוזה מתנה?
תנאי מכללא
תנאי מכללא או תנאי כללי קיים בכל הסכם מתנה. לדוגמא, על כל עסקת מתנה חולש תנאי של תום לב מכיון שמצופה מהצדדים להסכם לפעול בתום לב. יחד עם זאת, בדרך כלל לא יקבע בית המשפט קיומו של תנאי שאינו רשום בו במפורש ( ע"א 384/88 זיסרמן נ' זיסרמן).
היה ומסתבר כי הסכם המתנה אשר מקופל בתוכו מעשה שאינו חוקי, אינו עילה לחזרה ממתנה, ובלבד שאינו פסול חברתית או כלכלית (ראו לדוגמא ע"א 3230/14 פלוני נ' קיבוץ מעברות).
כמו כן, על דרך הכלל, לא יקרא בית המשפט אל תוך חוזה מתנה, תנאי שאין בו (ע"א 384/88 זיסרמן נ' זיסרמן) אך בפרשת 35418-03-17 שנידונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קבע בית המשפט (כב' הש' ארז שני) כי שלום בית היה תנאי למתנה נשוא הדיון, אף שלא נרשם במסמכי המתנה. כל מקרה לגופו, איפוא.
סוגי תנאים בהסכם מתנה
קיימים מספר סוגים של תנאים להענקות ללא תמורה, כגון תנאים שבדין, תנאים שבהסכם ותנאים הנולדים מתוך חזקות יציר הפסיקה.
תנאים בחוק המתנה
חוק המתנה קובע כי כל מתנה ניתנת לביטול אם התקיימו תנאים מסוימים שיש להוכיחם בבית המשפט. התנאים שבסעיף 5 לחוק המתנה הם:
א. התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי נותן המתנה או בן משפחתו מקימה עילת ביטול למתנה.
ב. הרעה ניכרת שחלה במצבו של נותן המתנה.
תנאי מתלה
תנאי מתלה במתנה פירושו, שרק אם יתממש התנאי, אזי תוענק המתנה. מדובר בחיוב של אחד הצדדים לחוזה המתנה, שכן הפרתו מקימה עילה לביטול הסכם המתנה.
לדוגמא, האב מעניק לבנו במתנה זכויות בדירה, אך מתנה את המתנה בכך שהוא יכול לגור בדירה עד סוף חייו, ואף להשכיר אותה לאחרים ולגבות את דמי השכירות לעצמו. היה והבן ימנע מן האב לגור בדירה, הרי שהופר התנאי, ועל כן ניתן לטעון שהסכם המתנה הופר בהפרה המבטלת אותו.
תנאי מפסיק
במקרה זה, המתנה מוענקת אך אם יתממש התנאי, היא תבוטל. לדוגמא, האב מעניק במתנה לבתו את הזכויות בדירת המגורים שלו, אך מציב תנאי מפסיק למתנה והוא, המשך ביקוריה אצלו בבית האבות מדי 3 ימים. לרוע המזל, הבת שכחה את התנאי, וחדלה לבקר את אביה, ועל כן קם התנאי המפסיק לתחייה – והמתנה תבוטל.
מתנה לטובת צד שלישי
הסכם המתנה יכול לכלול התחייבות להענקה לצד שלישי, בהתאם לסעיף 34 לחוק החוזים הקובע: "34. חיוב שהתחייב אדם בחוזה לטובת מי שאינו צד לחוזה (להלן – המוטב) מקנה למוטב את הזכות לדרוש את קיום החיוב, אם משתמעת מן החוזה כוונה להקנות לו זכות זו.".
עולה מן האמור, כי צד שלישי יכול להיות המוטב בהענקה ללא תמורה כגון מתנה, ואזי תעמוד זכותו לקבלת ההטבה בנפרד מיחסי הצדדים המקוריים להסכם המתנה. כך לדוגמא, שני הורים המתקשרים בהסכם גירושין יכולים לקבוע כי בתם תקבל את הזכויות בדירת המגורים המשותפת שלהם עם הגיעה לגיל 18 שנים. בתיק בייצוגו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ קבעו הורים בהסכם הפרידה מנגנון המעניק במתנה וללא תמורה את הדירה המשותפת לבת לאחר פטירת האם, אלא שבחלוף השנים, התחרטה האם וניסתה למנוע את העברת הזכויות בדירה באמצעות מכירת זכויותיה בה לחברת בניה. לבת, שבגרה בינתיים, עומדת הזכות למנוע את פעולת האם על יסוד זכויותיה כצד שלישי להסכם הגירושין שבין הוריה.
מתנה בתנאים בין קרובי משפחה
הפסיקה יצרה חזקה לפיה הענקה מסוימת מאדם לרעהו נחשבת מתנה אם מדובר בהעברה בין קרובי משפחה מדרגה ראשונה. חזקה זו ניתנת לסתירה במסגרת הליך משפטי כמובן, אך זו תהא נקודת המוצא לדיון. (ע"א 3829/91 אבינועם וואלס נ. נחמה גת,ע"א 34/88 רייס נ. עזבון אברמן ז"ל).
ואולם מה קורה כאשר אין ויכוח על קיומה של המתנה, ונותן המתנה טוען לקיומו של תנאי באותה מתנה, וזאת כאשר אין הסכם רשום המפרט את התנאים לאותה הענקה ללא תמורה. ככל שמדובר בתנאי מכללא כפי שפירטנו לעיל, אין צורך להוכיח את קיומו, ואולם תנאי מיוחד – דורש הוכחה של התובע את ביטול הסכם המתנה.

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il