צוואה בעדים
צוואה בעדים נערכת על ידי אדם בפני שני עדים ונראה כי מדובר בסוג הצוואה הפופולרי ביותר, שכן מדובר בנתיב פשוט לעריכת צוואה, הכולל בחובו את הטקסיות החשובה הנדרשת לשם עריכת מסמך חשוב כצוואתו האחרונה של אדם.
כפי שפרטנו במקומות רבים באתר, ניתן לערוך צוואה בישראל רק באחת מארבע הצורות הקובעות בחוק, לאמור: בכתב יד, בעדים, בפני רשות ובעל פה (שכיב מרע).
הצוואה יכולה להיות רשומה בכתב יד או מודפסת והעיקר שניתן לפענח או להבין את הכתב. אין חובה לערוך הצוואה בפני עדים (או כל צוואה) בפני עורך דין המומחה לענייני ירושה, אך מובן כי מומלץ לעשות כן, לאור חשיבותו של המסמך.
מאפיינים של צוואות בעדים

סעיף 20 לחוק הירושה קובע את רכיבי היסוד של צוואה הנערכת למול עדים:
קיומם של מצווה, שני עדים ועריכתה בכתב.
בלעדיהם, הצוואה אינה צוואה בפני עדים אף שיתכן בהחלט שתהיה צוואה מסוג אחר, כגון צוואה בכתב יד (ע”א 851/79 בנדל נ’ בנדל, פ”ד לה (3) 101, 105 (1981).
בסעיף 25 לחוק הירושה, נקבע כי בית המשפט יכול להכשיר צוואה, אם השתכנע שהיא צוואת אמת, למעט במקרים שבהם הצוואה לא נערכה בכתב ולא היו לה עדים.
רוצה לומר, שככל שחסרה בצוואה בפני עדים חתימה של המצווה, אין הדבר מביא בהכרח לפסילתה של הצוואה. כך גם, לדוגמא, בהעדרה של חתימת העדים. שונים פני הדברים, אם אין עדים – שאז אין צוואה למול עדים, ולא ניתן להכשירה.
ביחס ל-דרישת הכתב בצוואה מסוג זה, נקבע כי הצוואה יכולה להיות רשומה בכתב יד או מודפסת והעיקר שניתן לפענח או להבין את הכתב.
סיכומם של הדברים הוא בכך שאם אין עדים (ולא חתימתם של עדים) ואם הצוואה לא נערכה בכתב (ואין זה משנה אם בכתב יד או בהדפס) הרי שאין מדובר צוואה, ואז בית המשפט אינו יכול לאשר אותה כצוואה בפני עדים, ואין הדבר בשיקול דעתו.
קראו עוד: צוואה בכתב יד
פגמים צורניים בצוואות בעדים
בניגוד לחוסר ברכיבי יסוד בצוואה, הפוסל אותה לחלוטין, לעיתים נופלים פגמים שבצורה בצוואה (פגמים צורניים). לפי סעיף 25 לחוק הירושה, ניתן להכשיר צוואה שנפלו בה פגמים שבצורה.
לדוגמא, תאריך אינו רכיב יסוד בצוואה בפני עדים, וחסרונו אינו מהווה פגם הפוסל את הצוואה, אלא פגם צורני בלבד, כך שניתן להכשיר את העדרו במסמך, אם השתכנע בימ"ש כי הצוואה שבעדים היא צוואת אמת.
האם צוואה ללא עדים תקפה

מרכיב יסוד בצוואה זו הינו קיומם של עדים. המצווה חייב להצהיר כי זו צוואתו בפני שני עדים, אשר יאשרו בחתימתם באותו מעמד את הצהרתו זו. על חשיבות העדים כבר נאמר:
"הדרישה בכל הנוגע להצהרת המצווה ואישור העדים באות להפנות את תשומת לב העדים שעליהם לוודא ולדעת במעמד החתימה על הצוואה, שהמצווה מבין היטב שזו צוואתו ורוצה בה, וזאת כחלק מרצינות המעמד וחשיבות המסמך" (ע”א 851/79 בנדל נ’ בנדל, פ”ד לה (3) 101, 105 (1981)
מכאן עולה כי רכיב היסוד הדורש הבאת הצוואה בפני עדים, אינו מכיל רק אספקט פיזי, אלא קובע, כי לעדים תפקיד אמיתי שאינו טקסי בלבד. חובה היא, איפוא, כי המצווה יביא את צוואתו בפני שני העדים, יצהיר עליה כי היא אכן צוואתו, ואלו יעידו באמצעות אישור על כך שהמסמך הנחזה להיות צוואתו של המנוח, הוא צוואתו (דנ”א 7818/00 אהרון נ’ אהרוני פ”ד נ”ט(6) 653).
העדים אינם חייבים לאמת שהמצווה צלול בדעתו או כשיר, ותפקידם הינו "ראייתי" לקיומו של המצווה, הצהרתו וחתימתו, ולא "מהותי" ביחס לתוכן הצוואה או לכשירותו של המצווה. עם זאת, מובן כי הצהרת העדים עשויה לשמש כלי משמעותי לבירור נסיבות עריכת הצוואה בבית המשפט.
עד לצוואה אינו יכול להיות פסול דין או קטין [xvii] אולם מהוראת סעיף 25 לחוק הירושה עולה, כי אף אם נפל פגם בכשרותו של מי שהיה עד לצוואה ניתן לקיימה, וזאת הגם שהבאת צוואה בפני שני עדים באותו מעמד, היא מרכיב יסוד בצוואה בפני עדים בהתאם להוראת סעיף 25(ב)(2) לחוק הירושה (תמ"ש (ת"א) 16713-06-11 י.ב נ' נ.י, פורסם במאגרי המידע;).
השאלה אם עד שהינו עורך דין המצוי בניגוד עניינים בין רצונו להיטיב עם הזוכה וחובתו ליתן ייעוץ נאמן למצווה שיש בו כדי לפגוע ברצונו של המנוח, עומדת לדיון בהליך שבו מייצג משרד עוה"ד של ד"ר רן מובשוביץ. במועד עריכת המאמר טרם ניתן פסק דין.
התנגדות לצוואות שנערכות בפני עדים
העקרונות החלים על התנגדות לצוואה זהים, בין אם מדובר בצוואה בכתב יד, בפני רשות, בעדים, או בעל פה. על מנת להגיש התנגדות לצוואה שנערכה בפני עדים, יש לבחון אם מתקיימים בצוואה רכיבי היסוד שנקבעו בחוק לגבי צוואה למול עדים. את ההתנגדות מומלץ להגיש באמצעות עו"ד מנוסה, בעל יכולות אסטרטגיות מוכחות.
אם מתקיימים רכיבי היסוד, בודקים אם יש פגמים צורניים. אם אין פגמים צורניים, בוחנים אם קיימת עילה להתנגדות על יסוד אחת מהעילות שבחוק הירושה, כגון השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת צוואה, העדר כשירות של המצווה להבחין בטיבה של צוואה, העדרם של עדים או כשרותם לעריכת הצוואה וכיוב'.
ביטול צוואה בעדים
ביטול צוואה בעדים יעשה בדרך שבה עורכים צוואה בעדים, לאמור – בפני שני עדים. על הדרכים לביטול צוואה קראו עוד במאמר על השמדת צוואה. קרא בקישור הבא על פסיקה הקובעת כלל חריג לביטול צוואה בפני עד אחד.
דוגמא לצוואה בעדים
לא ניתן לתת "דוגמא לצוואה" שכן כל מקרה לגופו. מניסיוננו אדם הסבור שהוא מסוגל לערוך צוואה על בסיס נוסח שנמצא באינטרנט, עושה טעות חמורה. עריכת צוואה היא אחת הפעולות המקצועיות ביותר שנדרש עו"ד צוואות לבצע במסגרת הפרקטיקה שלו, חרף התחושה בציבור, כי מדובר במסמך פשוט לעריכה. המלצתנו החד משמעית היא להימנע מעריכת צוואה על פי דוגמא, ולפנות לעורך דין לשם עריכת המסמך.
ייצגנו בתיקים רבים שבהם התעוררה מחלוקת על כוונתנו של המצווה שהתעקש לערוך את צוואתו לבדו. נציין, כי אפילו עורכי דין מתחום הירושה נוהגים להתייעץ עם עמיתיהם בכל הנוגע לעריכת צוואתם, נוכח הקשיים בניסוח מסמך מדוייק וחד משמעי, שעשוי למנוע סכסוכים ומחלוקת בבית המשפט.
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il