חוק המתנה
חוק המתנה, תשכ"ח-1968 הינו דין העוסק בהענקה ללא תמורה של נכס, תנאי המתנה והמשמעות הקניינית לאותה הענקה.
מהות המתנה
חוק המתנה מגדיר את המתנה כהקניית נכס ללא תמורה. משמעות ההגדרה היא כי הענקה של נכס בתמורה כלשהי, מכל סוג ומין, לא תהא בגדר מתנה על כל המשתמע מכך.
המתנה יכולה להיות זכויות במקרקעין, כגון זכויות בדירת מגורים או זכות בנחלה חקלאית, מטלטלין כגון סכום כסף או זכויות, כגון זכות לקבלת תגמולים על יצירה או דמי שכירות בנכס וכיוב'. מהגדרה זו עולה, כי חוק המתנה עוסק בהקנייה של רכוש ולא בהענקות שאין בהן יסוד כלכלי.
המתנה אינה חייבת להיות בהענקה של דבר מה, אלא יכולה להתבטא גם בויתור על חוב של מקבל המתנה כלפי נותן המתנה ובמילים אחרות, ויתור על זכות של נותן המתנה כלפי מקבל המתנה.
מתנה לאלתר
החוק קובע, כי אם הועבר דבר המתנה מהנותן למקבל, תוך הסכמה על כך שמדובר במתנה, המתנה הסתיימה. להגדרה זו משמעות רבה בסכסוכים על תוקפה של מתנה, שכן קיים הבדל מהותי בין מתנה שהושלמה לבין התחייבות להענקת מתנה.
תנאים וחיובים
המתנה יכולה להיות מותנית בתנאי, ואז תהיה "מתנה על תנאי". התנאי יכול ויחייב את המקבל לעשות דבר מה במתנה שקיבל או להימנע מלעשותו, והתחייבות זו אף יכולה להיות לטובתו של צד שלישי, בהיבט החוזי, וזאת מכיון שהמתנה היא חוזה או הסכם ובהתאם לחוק החוזים ניתן לערוך חוזה לטובת צד שלישי.
לדוגמא, אמא מעניקה במתנה את הזכויות בדירת המגורים שלה לבתה, ואולם מתנה בתנאי את אותה הענקה ללא תמורה, כי עד ליום פטירתה תהיה רשאית להתגורר בדירה.
שלבי ביטולה של המתנה
חוק המתנה קובע שני שלבים להענקה ללא תמורה וקיימת משמעות רבה לשלב שבו מתבקש ביטול המתנה.
בשלב הראשון מדובר בהתחייבות להענקה ועם סיומו הושלמה המתנה. יוצא, כי תקופת הביניים שבין הענקת המתנה לבין סיומה היא בגדר התחייבות של נותן המתנה למקבל המתנה.
החוק קובע, כי התחייבות להעניק מתנה בעתיד דורשת מסמך בכתב. הווה אומר, אם נותן המתנה העניק סכום כסף למקבל, הרי שבו ברגע המתנה הסתיימה, ואין כל התחייבות. דוגמא זו מלמדת כי התחייבות למתנה מתרחשת בעיסקאות מקרקעין, שם יש צורך להמתין תקופה לרישום בפנקס המקרקעין ולבצע תוך כדי התקופה פעולות שונות כגון תשלום מיסים וכו'.
אם מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, נותן המתנה רשאי לחזור בו ממנה, אלא אם ויתר על זכות זו. לדוגמא, האב העניק לבנו במתנה את זכויותיו בדירת המגורים שלו בעודו בחיים, אך לא חתם על יפוי כח בלתי חוזר. מנגד, הבן לא עשה דבר בכדי לקדם את העיסקה ולרשום את ההענקה בפנקס המקרקעין. לימים החליט האב להתחרט ולבטל את מתנת המקרקעין, ובהתאם לחוק, זכותו המלאה לעשות כן, בשלב של התחייבות למתנה.
בנוסף, רשאי נותן המתנה לחזור בו ממנה, אם מקבל המתנה התנהג בהתנהגות מחפירה כלפיו או כלפי בן משפחתו או בשל הרעה כלכלית משמעותית במצבו של נותן המתנה. כך לדוגמא, לאחר הענקת הזכויות לבן הממשיך, החל האחרון להכפיש את אחיו ואחיותיו בפני הוריו באופן מביש וקיצוני. היה ויקבע בית המשפט כי מדובר בהתנהגות מחפירה, כי אז, רשאי נותן המתנה לבטל את הענקת הזכויות לבן הממשיך. בנוסף, רשאי נותן המתנה לבטל את המתנה אם ירד מנכסיו.
זכות אובליגטורית במתנה
הקניית זכויות במקרקעין במתנה אינה מותנית תמיד ברישום בפנקס המקרקעין, ויש שההקניה תסתיים עוד בטרם הרישום, אם הזכות המוענקת היא זכות חוזית (זכות אובליגטורית). כך לדוגמא, העברה של זכויות שכירות בנכס אינה בגדר הקנייה של זכויות בעלות בנכס, אלא רק של זכות לשכור אותו. הענקה שכזו מסתיימת לאלתר במסירת המסמכים המקנים את הזכות, ובמילים אחרות, בפועל, המסמכים עצמם הם דבר המתנה.

רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
| עורך דין ירושה וצוואה | ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
כל הזכויות שמורות