עריכת צוואה
עריכת צוואה נעשית על ידי קביעת יורשיו של המצווה והאופן שבו יחולקו נכסי עיזבונו של המצווה בין היורשים כולם. המצווה רשאי לקבוע תנאים אשר רק בהתקיימותם יירש אדם את חלקו בצוואה, לקבוע סדר להענקת הנכסים ליורשים (יורש אחר יורש) או יורש חליפי ליורש הראשון (יורש במקום יורש). הצוואה יכולה להיערך כצוואת יחיד או כצוואה הדדית, אשר ההחלטה על הוראותיה מתקבלת במשותף בין בני הזוג (צוואה משותפת). עריכת הצוואה יכולה להיעשות לבד, בסיוע עורך דין או בפני רשות, כגון נוטריון או בית משפט. סיומו של הליך עריכת הצוואה במסמך צוואה חתום המכיל את הוראות המצווה, ואולם על מנת שהצוואה תקויים לאחר פטירת המצווה, חייבת הצוואה לעמוד בדרישות חוק הירושה, שאם לא תעמוד בהן, עשוי מי שנושל או שנפגע מהוראות הצוואה להגיש התנגדות לצוואה.
על מנת לערוך צוואה, יש לדעת מהו סוג הצוואה ויש להקפיד על קיומם של רכיבי היסוד התואמים לצורת הצוואה שנבחרה. מידע זה אמנם מפורסם באינטרנט אך באופן רדוד ומבלי להתייחס לאין ספור פסקי הדין המפרשים את ההוראות שבחוק הירושה בנוגע לאותם רכיבים חיוניים בצווואה.
חשיבות עריכת הצוואה
עריכת צוואה היא אחת הפעולות החשובות שעושה אדם בחייו, ולכן יש לייחס חשיבות למעשה עריכת הצוואה. הניסיון של עורכי דין ירושה מנוסים מלמד, כי אין להקל ראש במחשבה שהצוואה היא מסמך פשוט, גם אם מדובר בהוראה שנרשמה בסעיף אחד בצוואה. דעו כי עריכת צוואה אינה דבר של מה בכך, למרות שיש הסוברים, שהדפסת נוסח כללי שניתן להשיג ברשתות המידע (אינטרנט) מספקת. חשיבות מעשה עריכת הצוואה מתבררת לאור כוחה של הצוואה לאחר פטירת המצווה. ידוע לכל, כי הצוואה היא מסמך משפטי רב עוצמה, המאפשר לאדם הכשיר לערכו, לסטות מהוראות חוק הירושה, ולקבוע מי יהיו יורשיו וכיצד יחולק עזבונו, לאחר פטירתו.
מחיר עריכת צוואה
המחיר לעריכת צוואה משתנה מעורך דין לעורך דין. אמנם יש כאלו שיבקשו מאות שקלים עבור עריכת צוואה, ויש כאלו שיבקשו אלפי שקלים. לאור חשיבות מסמך הצוואה, מומלץ להסתייע בעורך דין צוואה מומחה בתחום לשם עריכת הצוואה, ולא להסתפק בעורך דין שאינו מומחה בתחום הירושה. בוודאי שאין מקום לשקול עריכת צוואה בחינם, באמצעות הורדת נוסח מרשת האינטרנט. עו”ד ד”ר רן מובשוביץ התמודד עם מספר רב של התנגדויות שבהם נערכה צוואה על ידי המצווה לבדו, או באמצעות עורך דין שאינו מומחה בתחום הירושה, וניתן להניח בוודאות שחלק מהתנגדויות לצוואה אלו, הוגשו בשל אופן הלקוי של עריכת הצוואה.
נוסח צוואה
הצוואה היא “שירתו האחרונה” של אדם, ולכן המצווה יכול לערוך ולנסח אותה כרצונו. ברם, על מנת שניתן יהיה לקיים את הצוואה צריך נוסח צוואה לכלול לכלול מה שמכונה “אופי צוואתי”. כלומר, הקורא צריך להתרשם שמדובר במסמך שהאדם שערך אותו התכוון שיהיה צוואתו, שאחרת אפשר לומר שחסרה גמירות דעת ואומד דעת לערוך צוואה.
א. אין חובה לרשום נימוקים בצוואה אך לעיתים ראוי להתייחס להחלטות מסוימות שעשויות לעורר מחלוקות בעתיד בין היורשים.
ב. יש להקפיד על חלוקת העיזבון בהתאם להוראות חוק הירושה (סעיף 40 לחוק הירושה).
ג. נוסח הצוואה צריך להיות ברור ומומלץ להימנע משימוש בביטויים סבוכים או בציטוטים בלתי מובנים בארמית מן המשפט העברי.
ד. צוואה הדדית תיערך מתוך הבנה למשמעויות ההסכמיות העולות ממנה בהתאם לסעיף 8א לחוק הירושה.
מבנה הצוואה
מבנה הצוואה מורכב מכותרת המסמך “צוואה”, פיסקה המתארת את פרטי המצווה המלאים, הוראות הצוואה ביחס לרכוש של המצווה, הצהרת “זו צוואתי”, חתימת המצווה ולאחריה הצהרת אישור של העדים לצוואה, במידה ומדובר בצוואה בעדים, והצהרת שני העדים בדבר זיהויו של המצווה בפניהם.
במקרה שמדובר בצוואה נוטריונית, הצוואה נחתמת בפני נוטריון, ועל כן אין אישור עדים אלא שבצמוד לצוואה מוצמד טופס אישור נוטריון על עריכת הצוואה ועל נסיבות קבלת ההוראות מהמצווה. צוואה בכתב יד אינה דורשת עדים ועל כן אין צורך באישור עדים ודי בכך שהמסמך נערך בכתב ידו של המצווה ונחתם על ידו. צוואת שכיב מרע או צוואה שבעל פה נאמרת ולא נרשמת ועל כן על העד השומע את דברי המצווה, לתעד מייד את הוראותיו בזכרון דברים שאותו יש להגיש לרשם הירושות בדחיפות.
תוכן הצוואה
באופן כללי ניתן לומר, שהצוואה צריכה להכיל את פרטיו של האדם המצווה, את פרטי היורשים, את ההוראות לחלוקת העיזבון (הרכוש שבבעלות האדם, אשר נותר לאחר פטירתו) בין היורשים, לרבות היחסים שבין היורשים, ואת התנאים לחלוקה (אם חייבים).
הצוואה חייבת להכיל הוראות הקובעות מהו הרכוש העומד לחלוקה (העיזבון), מי הם היורשים, מהו הרכוש שיוענק להם, ובאיזה אופן ותנאים יחולק העיזבון ליורשים.
מכלול הוראות אלו מאפשר למצווה לשלוט על דרך חלוקת עיזבונו לאחר פטירתו. כאמור, קשה להפריז בחשיבות ניסוחה המדוייק של הצוואה וחשיבות ההקפדה על ניסוח המסמך והוראות המצווה למבצעי ועורכי הצוואה.
עריכת צוואה אצל עורך דין צוואה
חופש הציווי משמעו, שכל אדם רשאי לערוך צוואה לבדו, מרצונו החופשי, ולהחליט על גורל עיזבונו לאחר לכתו לבית עולמו, וזוהי פרוגרטיבה (זכות) אישית שלו בלבד. יחד עם זאת, ובניגוד למה שמקובל לחשוב, דווקא חופש הציווי עשוי לגרום לבעיות בניסוח הצוואה, ומאוחר יותר בעת ההליכים בבקשה למתן צו לקיום הצוואה. האמת היא, שהקושי בעריכת הצוואה כלל אינו נמדד בניסוח המסמך, אלא בחיזוי המשמעות העתידית להוראות שנרשמות בצוואה. הגישה המקלה בעריכת הצוואה, כמסמך שהינו, כביכול, פשוט וקל להכנה, גורמת להגשת אין ספור התנגדויות לקיום צוואה בישראל, להצפת בתי המשפט ולקיום הליכים הנמשכים שנים רבות בעלות אדירה ליורשים המסוכסכים. ניתן לבצע עריכת צוואה בפני עורך דין צוואה מנוסה או לערוך את הצוואה ולא מומלץ לערוך צוואה לבד.

משרד עורכי דין ד”ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד”ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .