התנגדות לצוואה הדדית
התנגדות לצוואה הדדית נדרשת בדרך כלל כאשר מתברר שאחד מבני הזוג הונה את בן זוגו וערך צוואה אחרת, חרף ההסכם שנוצר בין בני הזוג בעת עריכת הצוואה ההדדית ביניהם בהחלטה משותפת. ההבדל העיקרי בין עילות התנגדות לצוואה והתנגדות לצוואה הדדית טמון איפוא בקיומו של הסכם לכאורי בין בני הזוג ביחס למה שיעשה בעיזבונם בהגיע יומם, ובמילים אחרות, בקיומה של הסתמכות הדדית של בני הזוג בצוואתם ביחס להסכמות אלו. בעבר איפשר החוק לבני זוג שערכו יחדיו צוואה הדדית, לבטל אותה ללא הודעה מראש. מצב זה הביא לכך שבן זוג היה עורך צוואה חדשה, המבטלת את האמור בצוואה ההדדית עליה חתם, וזאת ללא ידיעת בן/בת זוגו. מאז תיקון מס' 12 לחוק הירושה שנכנס לתוקפו בחודש אוגוסט 2005 באמצעות הוראת סעיף 8א לחוק הירושה, לא ניתן לבטל צוואה הדדית בסתר אלא רק לאחר מתן הודעה מראש לבן הזוג שערך את הצוואה ההדדית, וזהו ההבדל הראשון בינה לבין ביטול צוואה רגילה, שהיא כידוע מעשה אישי שאינו תלוי ברצונו של אדם אחר. היה ונפטר בן הזוג וצוואתו ההדדית קוימה, מחייב חוק הירושה את מי שמבקש לבטל צוואה הדדית לוותר ולהשיב את כל הרכוש שהתקבל בירושה מבן הזוג שנפטר, כאמור כתוצאה מקיום צוואתו ההדדית של בן הזוג שהלך לעולמו ראשון. מצב עניינים זה מחייבת מתן תשומת לב מיוחדת ותכנון מוקדם בסיטואציה של עריכת צוואה הדדית בשים לב ל-עילות הביטול של צוואה הדדית. נותר לדון בהתנגדות לצוואה הדדית שנערכה לפני מועד תיקון מס' 12 לחוק הירושה בשנת 2005, שאז היו רשאים בני הזוג לערוך צוואות נוגדות לצוואה ההדדית, מבלי להודיע לבן זוגם. השאלה המשפטית במצב שכזה, ביחס לצוואות הדדיות שנערכו לפני התיקון לחוק הירושה, היא, האם ניתן במסגרת התנגדות לצוואה הדדית לטעון להסתמכות של בן הזוג על הוראותיה, גם אם הצוואה נערכה לפני מועד כניסתו של התיקון לחוק הירושה בשנת 2005. נקדים ונאמר, כי חרף דעות נוגדות, בתי המשפט לענייני משפחה נוהגים לפסוק כי אין הסתמכות שכזו, אלא אם כן היא עולה מן הכתב בצוואה ההדדית.
מתן הודעה על ביטול צוואה הדדית
מתן הודעה על ביטול צוואה הדדית מהווה כיום עילה להתנגדות לצוואה הדדית, אם מסתבר שחובה זו הופרה. כאמור, לאחר חקיקת תיקון מס' 12 לחוק הירושה בחודש אוג' 2005, התהפך המצב בנושא של צוואה הדדית ישנה מול צוואה חדשה. כיום מורה סעיף 8א לחוק הירושה, כי אדם שמבקש לבטל צוואה הדדית שנערכה לאחר התיקון לחוק בשנת 2005, חייב להודיע על כך לבן זוגו בכתב, ורק אם הודיע על כך, שתי הצוואות ההדדיות בטלות. ברם, כאמור, התיקון לחוק אינו עוסק בצוואות שנערכו לפני שנת 2005, שם נותר המצב החוק כשהיה, לאמור: בני הזוג אינם חייבים זה לזו בהודעה על עריכת צוואה חדשה לעומת הישנה או ביטול הצוואה ההדדית. לפיכך, הפרת החובה למתן הודעה על ביטול הצוואה ההדדית מהווה עילת התנגדות לצוואה הדדית, רק ביחס לצוואות הדדיות שנערכו לאחר חודש אוגוסט 2005. בכל הנוגע לצוואות הדדיות שנערכו קודם לכן, בתי המשפט יתייחסו להפרת החובה האמורה, רק אם קיים בתוכן הצוואות הוראה המקימה הסתמכות בין בני הזוג על הוראותיהן.
הסתמכות בצוואה הדדית
הסתמכות בצוואה הדדית קיימת כיום כברירת מחדל בין בני זוג שערכו צוואה הדדית לאחר חודש אוגוסט 2005, והפרתה מקימה עילה להתנגדות לצוואה ההדדית, אם הופרה ההסתמכות. בדרך כלל בני הזוג קובעים בצוואתם, כי הראשון שילך לעולמו, יוריש את כל רכושו לבן הזוג הנותר, ולאחר 120 של שני בני הזוג, יחולק העיזבון שנותר שווה בשווה בין 3 ילדיהם. כך נולדה למעשה הוראת יורש אחר יורש בתוך צוואה הדדית. אלא שלעיתים, ללא ידיעת האשה, עורך הבעל צוואה חדשה שבו הוא מוריש את כל העיזבון לבן הבכור, לדוגמא. לימים, נפטרת האשה ראשונה מבין בני הזוג, בידיעה שעיזבונה יחולק בבוא העת בין שלושת ילדיה, מבלי שהיא מודעת לכך שעיזבונה יוענק רק לבן הבכור, לאחר פטירת בעלה. אין ספק כי מצב שכזה מקים הפרת ההסתמכות של האשה על הוראות הצוואה ההדדית, שכן רצונה המוסכם על בני הזוג, הופר ללא ידיעתה והסכמתה. מצב זה עשוי להוביל ל-פסילת הצוואה החדשה. בכל הנוגע להסתמכות שנוצרה לפני חודש אוגוסט 2005, הרי שבניגוד לחשיבה המשפטית המקובלת, קיימות דרכים להתנגד לביטול של צוואה הדדית שנערכה לפני שנת 2005, וזאת באמצעות הוכחת הסתמכות של בני הזוג על הוראות הצוואה ההדדית שערכו. ככל שתוכח הסתמכות של בני הזוג על הצוואה ההדדית, הרי שברי כי בצוואה מקופל גם הסכם בין שני בני הזוג בדבר הוראות הצוואה. במצב שכזה, ביטול הצוואה ההדדית תלוי בהסכמת בן הזוג, שהרי לא ניתן להפר סתם כך הסכם.הדרך להוכחת הסתמכות עוברת בניתוח מדוקדק של לשון הצוואה, הוראותיה, נסיבות עריכתה, האופן שבו התייחסו בני הזוג לצוואה לאחר עריכתה והנסיבות החיצוניות. כך לדוגמא, צוואה הדדית הנערכת על פני עמוד אחד שעליו חותמים שני בני הזוג נחשבת בפסיקה צוואה שמשקפת הסכמות בני הזוג באופן משמעותי יותר.
דוגמא להסתמכות בצוואה הדדית
בפרשת ד.י נ' ק.א ואח' בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון בייצוג משרד עוה"ד של ד"ר רן מובשוביץ, נטען כי הצוואה ההדדית שנערכה בשנת 2002 גוברת על צוואתו המאוחרת של הבעל, אותה ערך בשנת 2013 מכמה סיבות: ראשית, הצוואה נכתבה על גבי דף אחד, בלשון רבים, מטעמם של בני הזוג יחד, כישות מאוחדת לעניין הוראות ההורשה. שנית, הצוואה היתה מפורטת ומנומקת מאד, באופן המלמד שבני הזוג שקלו יחד את הוראותיה. כל הוראה הוסברה ונומקה על ידי בני הזוג, ואף צורף לצוואה תשריט מדויק המסביר כיצד יש לחלק שטחי מקרקעין בין היורשים. שלישית, בשנת 2008 פנו בני הזוג לעורכת דין, והתייעצו איתה לגבי הצוואה ההדדית. לאחר ההתייעצות החליטו בני הזוג יחדיו, שהצוואה ההדדית נשארת על כנה. רביעית, בשנת 2009, ניגש המנוח לרשם לענייני ירושה והפקיד את הצוואה ההדדית אצלו. חשיבות שני הנתונים האחרונים מתגברת לאור העובדה שמדובר בשתי הוכחות לכך שבני הזוג סמכו ידיהם על הצוואה ההדדית גם לאחר תיקון מס' 12 לחוק, כך שהצוואה משנת 2002 נופלת תחת כנפי התיקון.
ביטול צוואה הדדית כאשר בן הזוג פסול דין
בפרשת ד.י לעיל הועלתה טענה נוספת המתבססת על הוכחת הסתמכות, והיא דרישתו של סעיף 8א לחוק הירושה, כי מי שמבקש לבטל את צוואתו ההדדית, חייב להודיע לבן זוג בכתב על כך. נטען, כי תכלית ההודעה על ביטול צוואה בכך שלבן הזוג השני תהא הזדמנות ואפשרות לתקן ולשנות את צוואתו, אלא שבאותה פרשה הוכח כי האשה הפכה לפסולת דין ובלתי כשירה בדעתה, כך שלא היתה יכולה לשנות את צוואתה, גם אם היו מודיעים לה על כך. כידוע, פסול דין שמונה לו אפוטרופוס אינו רשאי לערוך צוואה, וכלל אינו כשיר לשאת בזכויות ובחובות של אדם בגיר ומן הידועות ש-צוואת פסול דין חסרת כל תוקף. במצב עניינים זה נטען, כי יש להגן על האשה חסרת הישע שסמכה על הצוואה ההדדית, מפני פעולתו הנסתרת של הבעל, אשר שינה צוואתו בזמן שהיתה פסולת דין. בית המשפט חווה דעתו לשמע הטיעונים הללו, כי מדובר במקרה תקדימי שעשוי להגיע בסופו של דבר לבית המשפט העליון.

משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.