צו קיום צוואה
צו קיום צוואה הינו צו המעניק לצוואה תוקף משפטי. ככל שאין צו לקיום הצוואה, הרי שמסמך הצוואה חסר כל תוקף משפטי ולא ניתן לעשות עימו דבר.
חוק הירושה קובע כי אין לתבוע זכויות על פי צוואה ואין להיזקק לה כצוואה אלא אם ניתן עליה צו קיום לפי הוראות הפרק החמישי. במקרה שאין צוואה או שלא ניתן צו קיום צוואה ינתן צו ירושה.
בקשה לצו קיום צוואה
הבקשה מוגשת על דרך הכלל לרשם לענייני ירושה במקום מגוריו האחרון של המנוח על ידי אחד מהיורשים הרשומים בצוואה.
יש לצרף לבקשה את הצוואה במקורה וכן אישור על משלוח הודעות ליורשים על פי הצוואה כי הבקשה מוגשת לרשם לעניני ירושה וכן אישור על תשלום אגרות. ניתן להגיש היום את הבקשה למתן צו לקיום הצוואה באמצעות רשת האינטרנט באופן מקוון ומומלץ לעשות זאת, לנוכח מהירות הטיפול בבקשות אלו.
ככל שהבקשה למתן צו קיום צוואה עומדת בתנאי הסף להגשתה, היא מועברת לבחינה של ב"כ היועץ המשפטי לממשלה היושב לצידו של הרשם לענייני ירושה. ככל שאין כל פגם בבקשה, ב"כ היועץ המשפטי לממשלה יודיע כי הוא אינו מתערב בבקשה, והרשם לענייני ירושה ינפיק את צו קיום הצוואה כמבוקש.
מומלץ להגיש את הבקשה באמצעות עורך דין המומחה בתחום שכן כל טעות בעריכת הבקשה מובילה לדחייה של חודשים במתן צו לקיום הצוואה.
צו קיום צוואה מקוון
בקשה לצו קיום צוואה מקוון ניתנת להגשה היום באופן מקוון באתר האינטרנט בקישור הבא: הרשם לענייני ירושה
לאחר מילוי טופס הבקשה ומשלוחו באופן מקוון לרשם הירושה, יש להמציא לרשם את הצוואה המקורית בתוך מספר ימים, על מנת שהבקשה תטופל.
בתקופה אחרונה, ולאור מגיפת הקורונה, ניתן לקבל צו קיום צוואה מקוון. צו קיום צוואה מקוון נשלח באופן אוטומטי גם לרשם המקרקעין, ולכן אין צורך להגיש לרשם המקרקעין צו קיום מקורי על מנת לרשום את הזכויות במקרקעין על שם היורש.
קיום צוואה בהעתק
במקרה שאין מקור לצוואה, ניתן להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לקיום צוואה בהעתק. בדרך כלל מדובר במצב שבו קיים צילום של הצוואה אך המקור לא נמצא. כנגד הבקשה עומד החשש שהמנוח ביטל את הצוואה ולכן אין מקום לקיים את הצוואה שמקורה הושמד. קרא בהרחבה על בקשה לקיום צוואה בהעתק.
זמן הטיפול בבקשה לצו קיום צוואה
זמן הטיפול בבקשה משתנה בהתאם לעומס המוטל בלשכת רשם לענייני ירושה שאליו הוגשה הבקשה ותלוי בכך שלעיתים ב"כ היועץ המשפטי לממשלה או עוזר משפטי לרשם הירושה מבקש לקבל פרטים נוספים ממבקש הצו. באופן כללי, ניתן לומר שצו קיום צוואה ינתן בתוך מספר חודשים ספורים, אלא אם הוגשה התנגדות או נדרשו פרטים שלא סופקו.
דרישת פרטים נוספים בעקבות בקשה לצו קיום צוואה
עוזר משפטי לרשם הירושה או בא כוח היועץ המשפטי לממשלה עשויים לבקש פרטים נוספים ממבקש הבקשה כגון: הגשת תצהיר על הרכב המשפחה, זיהוי של הנפטר באמצעות תצהיר של אדם זר שהכיר אותו, הגשת רשימה של כל יורשי המנוח על פי דין, הגשת תעודה רפואית המוכיחה כי המצווה היה כשיר לערוך צוואה, תצהיר על קיום צוואות נוספות של המנוח ומיקומן, מתן הסברים בנוגע לשאלות העולות מנסיבות עריכת הצוואה ומעורבות המבקש בעריכתה, ועוד.
היה ולא ימסרו פרטים או שימסרו פרטים חלקיים עשוי ב"כ היועמ"ש להתערב בהליך, ואז יופיע יחד עם הצדדים בפני בית המשפט לענייני משפחה ויסביר את חשיבותם של הפרטים המבוקשים ומשמעות העובדה שהם אינם בנמצא. במקרה הקל ביותר, התערבות של המדינה בבקשה לקיום צוואה עשויה להביא להתארכות ההליך.
התערבות של ב"כ היועץ המשפטי לממשלה
כאשר מוגשת התנגדות לצו קיום צוואה בוחן את הנסיבות ב"כ היועץ המשפט לממשלה היושב לצידו של רשם הירושות, וקובע אם בדעתו להתערב בהליכי ההתנגדות. התערבותו בהליך ההתנגדות נולדת בדרך כלל כתוצאה מכך שנודע לו כי חלק מהיורשים אינם מודעים להליך ועמדתם לא תישמע בבית המשפט או מחמת פגמים נוספים שעליהם הוא נותן את הדעת או מחמת הוראות חוק שיש להתייחס אליהם, כגון בהליכים לקיום צוואה או התנגדות לצוואה שנערכה על ידי אזרח ישראלי שהיה תושב בחו"ל.
ב"כ היועץ המשפטי לממשלה מודיע לבית המשפט לענייני משפחה בדבר עמדתו, וינחה את הצדדים בדבר הדרך לתיקון הפגמים שהתבררו. בדרך כלל יורה בית המשפט לצדדים לפעול בהתאם להנחיית ב"כ היועץ המשפטי לממשלה, כך שאותן הנחיות שניתנו, יקבלו תוקף של החלטה שיפוטית.
צו קיום צוואה: תוקף
צו לקיום צוואה הינו בעל תוקף של פסק דין של בית משפט. צו קיום צוואה אינו מתיישן ותקף לעולמי עד, כלפי כל העולם. כאמור, רק באמצעות צו לקיום הצוואה, ניתן לפעול להעברת עזבון המנוח על שם היורשים המנויים בצוואה, בהתאם לחלקים ובאופן שקבע המנוח בצוואתו.
באמצעות צו קיום הצוואה ניתן לפנות לרשם המקרקעין ולהעביר את הזכויות שעל שם המנוח אל היורשים, בהתאם להוראות הרשומות בצוואה. צו הקיום מאפשר ליורשים לפנות לבנקים וליתר המוסדות הפיננסים ולבצע פעולות בכספים הרשומים על שם המנוח, בהתאם להוראות שבצוואה. בהתאם לסעיף 147 לחוק הירושה, כספים המגיעים למנוח מכוח חוזה ביטוח או קופות תגמולים אינם נכללים בכלל העיזבון, ולכן הוראות הצוואה אינן חלות על כספים אלו, אשר יחולקו בהתאם להוראת המוטבים שהשאיר המנוח בהנהלת חברת הביטוח או קופת הגמל.
חרף האמור לעיל, ניתן להביא לכך שהצוואה תקבע מי הם היורשים של כספים אלו, אך הדבר יתאפשר אך ורק אם הצוואה תכיל הוראות ספציפיות לגבי כספים אלו ובצמוד להכנתה של הצוואה יגיש עורכה הודעה לחברת הביטוח או לקופת הגמל, המודיעה על שינוי הוראות המוטבים בהתאם לאמור בצוואה.
הסתלקות מעיזבון
הסתלקות מעיזבון היא הליך פשוט באופן יחסי, במסגרתו מסתלק יורש לטובת יורש אחר.
במסגרת בקשה לצו קיום צוואה ניתן לצרף גם תצהיר הסתלקות מעיזבון, על מנת שצו קיום הצוואה יכיל את היורשים לאחר ההסתלקות.
כל עוד לא הסתלק מי מהיורשים על פי הצוואה, הרי שזכותו לרשת בהתאם להוראותיה עומדת על כנה.
היה והסתלק יורש מחלקו, יהיה זה כאילו מעולם לא היה יורש.
הסכם חלוקת עזבון
הסכם חלוקת עיזבון מבוסס על זכותם של היורשים על פי הצוואה לשנות את החלוקה שקבע המנוחה בצוואתו. הסכמי חלוקת עיזבון נערכים בדרך כלל משיקולי מיסוי במטרה להקטין את החבויות במס, אך יש והסכמים שכאלו יערכו במסגרת סכסוך ירושה או התנגדות לקיום צוואה, במטרה לפתור את המחלוקת.
ביטול הסתלקות מעיזבון
יורש הסתלק מירושתו על פי הצוואה לטובת יורש אחר, ואולם לאחר מכן התחרט ומבקש לחזור בו. היורש רשאי לבקש לחזור בו מהסתלקותו בטרם מתן צו קיום צוואה.
סיכוי ביטול הסתלקות מעיזבון בהעדר הסכמה נמוכים. הכלל הוא כי "הפה שאסר אינו הפה שהתיר", ולכן מי שהסתלק אינו יכול לחזור בו מהסתלקותו. החריגים לאיסור על חזרה מהסתלקות מצויים בעיקר בטענות מתחום דיני החוזים, כגון הטעייה, טעות, תרמית, תחבולה שגרמו לאדם שהסתלק לערוך את תצהיר ההסתלקות. טענות מסוג אלו יתברר במסגרת תביעה שיש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, ואינם בגדר חלק מהליך מתן צו קיום צוואה המתברר בפני הרשם לענייני ירושה.
התנגדות למתן צו קיום צוואה
כל מי שהינו מעוניין בדבר, רשאי להגיש התנגדות לקיום הצוואה. מעוניין בדבר הינו אדם שיש לו עניין כלכלי ישיר בתוצאות הליך הבקשה למתן צו קיום צוואה.
התנגדות לקיום צוואה או פסילת צוואה תוגש באחד משני מקרים: הראשון, כאשר קיימת צוואה נוספת, מאוחרת לצוואה שהתבקש בגינה צו לקיום צוואה, השני, כאשר המתנגד לצוואה סבור שהצוואה פגומה מחמת עילות שונות, כגון חוסר כשרותו של המצווה לערוך צוואה, פגיעה ברצונו החופשי (השפעה בלתי הוגנת, מעורבות בעריכת צוואה, תרמית, תחבולה ואונס) ועוד.

מקורות מידע להגשת בקשה לקיום צוואה
[i] סעיף 18 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965
[ii]סעיף 38ב',19,20, 23א',24,25 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, תקנה 7 לתקנות הירושה
[iii] סעיף 25(ב)(1) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965
[iv] סעיף 25(ב')(2) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965
[v] סעיף 25(ב')(3) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965
[vi] סעיף 25(ב)(4) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .