התנגדות לצוואה
התנגדות לצוואה הינה תביעה המבוססת על עילות התנגדות המפורטות בחוק הירושה, אשר מכונה גם התנגדות לקיום צוואה או תביעה לביטול צוואה. את כתב ההתנגדות למתן צו קיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה במועד הקבוע בחוק הירושה. מטרתה של התביעה לביטול צוואה המוגשת על ידי עורך דין בצורתה כהתנגדות למתן צו הקיום, היא למנוע מתן תוקף משפטי לצוואה. אם תוכח ההתנגדות לקיום הצוואה ע"י עו"ד המייצג, ידחה בית המשפט את הבקשה למתן צו קיום צוואה, והצוואה תיפסל ולא יינתן לה תוקף משפטי. מתי לא מגישים התנגדות לצו קיום צוואה: ראשית, בכל מקרה שבו הסתבר לכם, שהרכוש שאתם אמורים לרשת בצוואה, הוענק עוד בימי חייו של המנוח ללא תמורה, במתנה, לאחד מקרובי המשפחה, והדבר הוסתר מכם, עליכם לשקול הגשת תביעה לביטול מתנה ולא התנגדות, שכן אין מדובר בסכסוך על צוואות וירושות. שנית, במקרה שבו כבר ניתן צו לקיום הצוואה, אין מקום להגשת התנגדות, אלא יש להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה, שהינו הליך שונה לחלוטין.
מי יכול להגיש התנגדות: פסיקת בתי המשפט קובעת כי רק מי שהינו "מעוניין בדבר" רשאי להגיש התנגדות. "מעוניין בדבר" הוא אדם שיש לו עניין כלכלי בתוצאות של פסילת הצוואה. בדרך כלל, המשמעות היא שיש למתנגד אינטרס כספי ישיר בתוצאות הצוואה. כך לדוגמא, אחד מצאצאיו של המנוח הינו יורש על פי דין והוא מתנגד לצוואה המנשלת אותו מחלקו בעזבון המנוח. יורש על פי דין הינו "מעוניין בדבר", שכן אם התנגדותו תתקבל, העיזבון יחולק גם לו.
הליך התנגדות לצו קיום צוואה
את כתב ההתנגדות, יש להגיש רק לאחר שהוגשה לרשם הירושות בקשה לקיום הצוואה. לאחר הגשת ההתנגדות יעביר אותה רשם הירושות לבית המשפט לענייני משפחה שבמחוז מגוריו של המנוח. בבית המשפט יהפוך הליך ההתנגדות לכתב תביעה, כאשר מבקש קיום הצוואה ירשם כתובע ואילו המתנגד לצוואה ירשם כנתבע. מבקש קיום הצוואה יגיש תגובה להתנגדות במסגרת ההגנה על הצוואה ובית המשפט יקבע מועד לדיון מקדמי, שבמסגרתו יבחן יחד עם עורכי הדין של הצדדים את הנושאים שבמחלוקת בסכסוך על תוקף הצוואה. בהמשך, יקבע בית המשפט מועדים לדיוני הוכחות שבהם יחקרו עדי הצדדים בנושאים הנוגעים לתוקף הצוואה. בסיום הליך ההוכחות, יסכמו הצדדים את טענותיהם ובית המשפט יתן פסק דין. תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שנכנסו לתוקף בשנת 2020 קובעות כי במקרה של סכסוך ירושה יתקיים גם הליך גישור בין הצדדים שמטרתו לנסות ולגשר על המחלוקות שבין הצדדים ולהביא להסכמות שייתרו את בירור הטענות במסגרת התנגדות.
מועד התנגדות לצוואה
את ההתנגדות יש להגיש במועדים הקבועים בחוק הירושה. סעיף 72 לחוק הירושה קובע כי יש להגיש את התביעה לביטול הצוואה בתוך 72 שעות מהמועד שבו פורסמה הגשת הבקשה בעיתונות היומית. היה ולא תוגש התנגדות בתוך המועדים שקבועים בחוק הירושה, ייתן הרשם לענייני ירושה צו לקיום הצוואה שהינו בגדר פסק דין לכל דבר ועניין, ואז לא ניתן יהיה להגיש עוד את ההתנגדות. במקרה שכזה יש להגיש תביעה לביטול צו קיום צוואה.
הארכת מועד להגשת התנגדות לקיום צוואה
כל עוד לא ניתן צו קיום צוואה, ניתן להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה. בקשה שכזו צפויה להתקבל על ידי הרשם לענייני ירושה, ולאפשר למתנגד פרק זמן נוסף של מספר שבועות לצורך הגשת התנגדות לקיום צוואה, ובלבד שניתנה סיבה טובה להארכת המועד המבוקשת להגשת ההתנגדות. רשם הירושות מגביל את מספר הפעמים שבהם יאשר הארכת מועד להגשת התנגדות, כך שלא ניתן להאריך את המועד להגשת התנגדות עד אין סוף.
עילות להתנגדות לקיום צוואה
כאמור, כדי להגיש התנגדות לצו קיום צוואה יש לפרט לבית המשפט את העובדות ואת הטיעונים המשפטיים שבעטיין יש לפסול את הצוואה. טיעונים אלו מכונים גם עילות משפטיות ועילות ההתנגדות מפורטות בחוק הירושה:
א. אי כשרות לצוות (סעיף 26 לחוק הירושה – פסלות מלרשת),
ב. עשיית צוואה בכפייה (סעיף 27 לחוק הירושה – חופש לצוות)
ג. מסירת זכות הציווי בעוד הצוואה מעשה אישי (סעיף 28 לחוק הירושה)
ד. מסירת זכות הציווי לאחר על פי הוראות סעיף 29 לחוק הירושה.
ה. אונס, איום וכו' (סעיף 30 לחוק הירושה – השפעה בלתי הוגנת)
ו. אי ביטול של צוואה פגומה (סעיף 31 לחוק הירושה).
ז. טעות סופר (סעיף 32 לחוק הירושה).
ח. צוואה סתומה וכו' (סעיף 33 לחוק הירושה).
ט. צוואה בלתי חוקית, בלתי אפשרית או בלתי מוסרית (סעיף 34 ו-38 לחוק הירושה).
י. צוואה לטובת עדים וכו' (סעיף 35 לחוק הירושה – מעורבות בעריכת צוואה).
יא. ביטול הצוואה על ידי המצווה (סעיף 36 לחוק הירושה).
לצד הטיעונים המשפטיים שפירטנו לעיל, קיימות טענות נוספות, יצירתיות וחדשניות יותר המבוססות על עקרונות משפטיים כלליים. קראו בקישורים על דוגמאות לטענות מיוחדות בהליך ההתנגדות כגון: תחרות בלתי הוגנת בין יורשים., צוואה שנשתכחה, פסלות לרשת, זיוף צוואה וכן ההלכה המהפכנית המכונה הלכת החוטים השזורים. הלכה זו, בתמצית, קובעת כי על בית המשפט להתרשם מהתמונה הגדולה המתגלה בפניו בעקבות ניהול הליך ההתנגדות ולקבוע אם בשים לב לכל מה שהוכח, נחה דעתו שדין הצוואה להיפסל בשל הופעתן של מספר עילות לפסילת צוואה, אשר אין די בכל אחת מהן לחוד בכדי להביא לקבלת ההתנגדות כנגד הצוואה נשוא ההליך.
תגובה להתנגדות לצו קיום צוואה
הגנה על צוואה כאשר מוגשת התנגדות נעשית באמצעות הגשת כתב תגובה להתנגדות לקיום הצוואה. כתב התגובה יכלול את הטיעונים המלמדים כי טענות ההתנגדות חסרות שחר ויש לדחות אותן. כתב הגנה על צוואה יכלול גם הוא את כלל המסמכים והראיות המצויות בידי מבקש קיום הצוואה או פירוט של מקום הימצאן של הראיות. במסגרת המאמר הגנה על צוואה (ראו להלן קישור), אנו סוקרים את מכלול הדרכים והאמצעים להגן על רצונו האחרון של המצווה העורך צוואתו. כפי שמפורט במאמר, הגנה על צוואה מפני התנגדות משמעה נקיטת צעדים עוד בעת עריכת הצוואה על ידי המצווה, שמטרתם היא לקדם את פני הרעה ואת ההתנגדות הצפויה.
דוגמאות להתנגדות לקיום צוואה
כתב ההתנגדות לקיום צוואה יכיל את העובדות המלמדות שהצוואה אינה צוואת אמת או שאינה מבוססת על רצונו האחרון והחופשי של המצווה או שהמצווה לא הבין את השלכותיה. יש לפרט את כל העובדות הרלוונטיות לטענות המתנגד ולצרף לכתב ההתנגדות רשימה המכילה את כל הראיות התומכות בטענות המתנגד. חובה זו מכונה בדיני ירושה "גילוי מסמכים מוקדם". ראוי לציין, כי עיקרון גילוי המסמכים המוקדם בבימ"ש לענייני משפחה הועלה על נס וחשיבותו גדלה במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, אשר נכנסו לתוקף בשנת 2021 בסמיכות לכניסתן לתוקף של תקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין).
ככלל, התביעה לביטול צוואה תוגש בדרך שבה מוגש כתב תביעה לבית המשפט. כותרת התובענה תהיה: התנגדות לקיום צוואה ומתחתיה יפורט הסעד המבוקש, שהינו להורות על דחיית הבקשה לקיום צוואה. בעמוד הראשון יצוינו בעלי הדין הנוגעים בדבר, לאמור: התובע את קיום הצוואה מצד אחד יכונה "התובע" ואילו המתנגד או המתנגדים לקיום הצוואה מהצד השני יכונו כ-"מתנגדים" או "משיבים" או "נתבעים". כך, המתנגד לצוואה הינו הנתבע ואילו המבקש את קיומה ירשם כתובע וזאת למרות שהמתנגד הוא מי שמגיש כתב התנגדות ראשון ופותח את ההליך.
ההתנגדות תפרט את הקשר של הצדדים להתנגדות, למנוח ולצוואה נשוא סכסוך הירושה. המתנגד יפרט את נסיבות עריכת הצוואה כפי הידועות לו, מדוע יש לפסול את הצוואה מקיום, ויתייחס לנישול ומשמעותו בזיקה להוראות הצוואה. כלל ידוע הוא כי במסגרת התנגדות לקיום צוואה אין מקום לפרט טענות ביחס להיקף העיזבון, אלא אך ורק לעילות ההתנגדות לצוואה. על פניו, ומבחינה משפטית טהורה, לבית המשפט לענייני משפחה אין עניין עם היקף העיזבון שהותיר אחריו המנוח, בין אם שוויו 1000 ש"ח ובין אם שוויו מיליונים רבים. ברם, בפועל מתייחסים בתי המשפט להיקף העיזבון הן בעת עריכת ניסיון לשכנוע הצדדים לפנות להליך גישור והן בהתייחס לטענות של מי מהצדדים על ניצולו של המצווה התלוי מבחינה כלכלית בזוכה בצוואה, טענה המתבססת על עילת "השפעה בלתי הוגנת" במקרים רבים.
דוגמא להתנגדות לקיום צוואה על בסיס פגם צורני
צוואתו של רונן הוגשה לקיום על ידי אשתו, לאחר שהלך לעולמו במפתיע, ואולם ימים אחדים לאחר מכן הוגשה התנגדות למתן צו קיום צוואה על ידי עורך דין על בסיס העובדה שחסרה אחת מחתימות העדים בצוואת רונן ז"ל. לטענת המתנגדים, ילדיו של רונן, שלא קיבלו דבר מהירושה, העדר חתימת אחד העדים משמעו שהצוואה פסולה ואין לקיימה באמצעות צו קיום צוואה.
עורך דין ירושה רן, אשר עיין בצוואה שהותיר רונן ז"ל, גילה שאכן, למרות שפרטי העדים לצוואה היו מצויינים על גבי הצוואה, חסרה חתימה של אחד מ-2 העדים על גבי אישור העדים המצוי מתחת לחתימתו של רונן המנוח במסמך הצוואה.
עורך דין רן לא התעצל והתקשר לשני עדי הצוואה, אשר אישרו בפניו כי נכחו בעת ובעונה אחת בעת שרונן חתם בפניהם על הצוואה. לטענת העדים, נשכח מעורך הדין שערך את הצוואה להחתים את אחד העדים שנאלץ לצאת בבהילות לפגישה מיד לאחר סיום עריכת הצוואה. שיחה עם עורך הדין שערך את הצוואה אוששה את טענת העדים, כאשר האחרון אישר כי שכח להחתים את העד השני בשל חפזונו, והוא אף נזכר כי המצווה עצמו מיהר לקחת את עותקי הצוואה ולהיפרד ממנו בדרכו לארוחת ערב חגיגית עם בני משפחתו.
בתגובה לכתב ההתנגדות שהוגשה על ידי עורך דין רן נטען כי העדר חתימה של עד על צוואה בעדים היא פגם צורני שבית המשפט רשאי לתקן על מנת לתת תוקף לצוואה, וכי בפועל העדים נכחו בעת חתימת המנוח על צוואתו, וחסרונה של החתימה אינו בגדר פגם מהותי היורד לשורש הדברים ופוסל את הצוואה. בית המשפט לעניני משפחה קיבל את טענותיו של עורך דין רן, דחה את ההתנגדות והורה על מתן צו קיום צוואה.
דוגמא להתנגדות למתן צו קיום צוואה על בסיס פגם מהותי
הרשם לענייני ירושה קיבל בקשה לקיום צוואה בעדים של המנוח שימי ז"ל, אשר הכילה הוראה אחת הקובעת כך: "אני מצווה את דירתי ברח' אצ"ל 9 הידועה כגוש 3456 בחלקה 123, תת חלקה 24, ברמת גן לשני ילדיי היקרים, יוני ומוני". בעקבות כך, הגישה גרושתו של שימי דרישה לביטול הצוואה והתנגדה לקיום צוואת שימי, וטענה כי הדירה ברח' אצ"ל 9 שייכת לה על פי הסכם פרידה שקיבל תוקף של פסק דין.
לטענת גרושתו של שימי בהתנגדות לקיום צוואת שימי, יש לפסול את ההוראה המורישה את דירתו של שימי, שכן הדירה אינה של שימי. הגרושה חוששת כי היה וינתן צו לקיום צוואה אחר שימי ז"ל, יכול ותתרחש תאונה משפטית, והילדים יטענו שהדירה שייכת להם. בית המשפט מקבל את ההתנגדות שהגישה הגרושה וקובע כי ההוראה בצוואה פסולה. בהעדר הוראת הורשה אחרת קובע בית המשפט לענייני משפחה כי אין לקיים את הצוואה, מקום שהיא צוואה סתומה שאינה מכילה כל הוראה פוזיטיבית הקובעת יורשים ומנה או חלק בעיזבון. בעקבות פסק הדין בהליך ההתנגדות לצו קיום הצוואה, מגישה הגרושה בקשה לפסק דין הצהרתי לבית המשפט, על מנת שיצהיר כי הדירה שלה על סמך ההכרעות העובדתיות בהליך ההתנגדות, ובית המשפט מקבל את תביעתה ומצהיר כי הדירה היא של הגרושה על בסיס הסכם הפרידה שקיבל תוקף של פסק דין בהליכי הגירושין.
עצות זהב להגשת התנגדות לקיום צוואה
אם ברצונכם להגיש התנגדות בשל נישולכם מרכוש המנוח שלא בצדק או בניגוד למובטח ולמסוכם, אני מציע שתפעלו באופן אסטרטגי ומתוך הבנה שרק תכנון מושכל ולטווח ארוך יכול להביא לתוצאות טובות בהליך.
לכן, ברגע שהתברר לכם שיש צורך להגיש תביעה לביטול צוואה, אני ממליץ לפנות מיד לייעוץ לעורך דין ירושה מומחה. אני ממליץ בכל פה להימנע מהניסיון לנתח לבד את המצב המשפטי, גם אם אתם סבורים שהמצב פשוט ובלתי סבוך. עורכי דין צוואות מנוסים יכולים למקד את הדיון בשאלה החשובה ובעלת הסיכוי הרב ביותר בהליך ההתנגדות, ולכן קשה להפריז בחשיבות העצות שתקבלו בטרם פניה לבית המשפט, והדברים נאמרים מניסיון רב שנים.
שנית, אל תפעלו בעצמכם ואל תנקטו בפעולות של ניהול מו"מ, אל תתעמתו עם מי שלדעתך אחראי להתנגדות, אל תקיימו שיחות עם בני משפחה במטרה לגייס אותם לגשר על הפערים למול הזוכה המאושר בעזבון שבצוואה. חשוב להפנים, כי חיוני להקפיא את המצב ולהימנע מביצוע פעולות, עד למצב שבו תוכננה, בעזרת עורך דין מומחה, תוכנית פעולה אסטרטגית לטיפול בהתנגדות ולכל הפחות פסילת אותן הוראות צוואה המנשלות או פוגעות בכם. לכן, אין צורך לרוץ בריצת אמוק להגיש את ההתנגדות לבד או באמצעות עו"ד "חבר". זכרו, ניתן להגיש את ההתנגדות פעם אחת בלבד, ואם לאחר מכן תבקשו לתקן אותה, תהיה לכך משמעות רבה ביחס לאמינותכם, מהימנותכם ורצינות טענותיכם.

משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.