התנגדות לצוואה
התנגדות לצוואה (בכינוייה הנרדפים: התנגדות לקיום צוואה או התנגדות לצו קיום צוואה) תוגש בכל מצב שבו מתבקשת בקשה לקיום הצוואה וברצונכם למנוע את מתן צו הקיום.
בסיס כתב ההתנגדות הוא בעובדות המלמדות שהצוואה אינה צוואת אמת או שאינה מבוססת על רצונו האחרון והחופשי של המצווה או שהמצווה לא הבין את השלכותיה.
לכתב ההתנגדות יש לצרף את כל הראיות המלמדות ומוכיחות שהעובדות שהינכם טוענים נכונות, ולכן יש לפסול את הצוואה. את ההתנגדות יש להגיש במועדים הקבועים בחוק הירושה.
עשה ואל תעשה | התנגדות לצו קיום צוואה
אם ברצונך להגיש התנגדות לצו בשל נישולכם מרכוש המנוח שלא בצדק או בניגוד למובטח ולמסוכם, אני מציע שתפעל באופן אסטרטגי ומתוך הבנה שרק תכנון מושכל ולטווח ארוך יכול להביא לתוצאות טובות בהליך. לכן, אין צורך לרוץ בריצת אמוק להגיש את ההתנגדות לבד או באמצעות עו"ד "חבר".
ראשית, ברגע שהתברר לך שקיימת צוואה שראוי לפסול אותה או להתנגד להוראותיה, אני ממליץ לפנות מיד לייעוץ לעורך דין מומחה ומנוסה בתחום. קשה להפריז בחשיבות העצות שתקבלו בטרם פניה לבית המשפט, והדברים נאמרים מניסיון רב שנים.
זכרו, ניתן להגיש את ההתנגדות פעם אחת בלבד, ואם לאחר מכן תבקשו לתקן אותה, תהיה לכך משמעות רבה ביחס לאמינותכם, מהימנותכם ורצינות טענותיכם.
שנית, אל תפעל בעצמך, אל תנקוט בפעולות של ניהול מו"מ, אל תתעמת עם מי שלדעתך אחראי להתנגדות, אל תקיים שיחות עם בני משפחה במטרה לגייס אותם לגשר על הפערים למול הזוכה המאושר בעזבון שבצוואה.
שלישית, חשוב להפנים, כי חיוני להקפיא את המצב ולהימנע מביצוע פעולות, עד למצב שבו תוכננה, בעזרת עורך דין מומחה, תוכנית פעולה אסטרטגית לטיפול בהתנגדות לצוואה ולכל הפחות פסילת אותן הוראות צוואה המנשלות או פוגעות בך.
מי רשאי להגיש התנגדות
בטרם תוגש התנגדות ראוי ליתן את הדעת לשאלה מי יכול להתנגד. הפסיקה קובעת כי רק מי שהינו "מעוניין בדבר" רשאי להגיש התנגדות ובמילים אחרות מי שנפגע מנישול כלכלי בצוואה, רשאי לתקוף אותה. לכן, מקובל לומר כי "מעוניין בדבר" הוא אדם שיש לו עניין כלכלי בתוצאות של פסילת הצוואה. בדרך כלל, המשמעות היא שיש למתנגד אינטרס כספי ישיר בתוצאות הצוואה. כך לדוגמא, אחד מצאצאיו של המנוח מתנגד לצוואה המנשלת אותו מחלקו בעזבון המנוח, הינו "מעוניין בדבר", שכן אם התנגדותו תתקבל, העיזבון יחולק גם לו. ראו הרחבה על "מעוניין בדבר".
מתי לא מגישים התנגדות
בכל מקרה שבו הסתבר לכם, שהרכוש שאתם אמורים לרשת בצוואה, הוענק עוד בימי חייו של המנוח ללא תמורה, במתנה, לאחד מקרובי המשפחה, והדבר הוסתר מכם, עליכם לשקול הגשת תביעה לביטול מתנה ולא התנגדות. במקרה שבו כבר ניתן צו לקיום הצוואה, אין מקום להגשת התנגדות, אלא יש להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה, שהינו הליך שונה לחלוטין.
מה כותבים בהתנגדות
כאמור, כדי להגיש התנגדות לצו קיום צוואה יש לפרט לבית המשפט את העובדות ואת הטיעונים המשפטיים שבעטיין יש לפסול את הצוואה. טיעונים אלו מכונים גם עילות משפטיות ועילות ההתנגדות מפורטות בחוק הירושה:
א. אי כשרות לצוות (סעיף 26 לחוק),
ב. עשיית צוואה בכפייה (סעיף 27 לחוק – חופש לצוות)
ג. מסירת זכות הציווי בעוד הצוואה מעשה אישי (סעיף 28 לחוק)
ד. מסירת זכות הציווי לאחר על פי הוראות סעיף 29 לחוק.
ה. אונס, איום וכו' (סעיף 30 השפעה בלתי הוגנת)
ו. אי ביטול של צוואה פגומה (סעיף 31 לחוק).
ז. טעות סופר (סעיף 32 לחוק).
ח. צוואה סתומה וכו' (סעיף 33 לחוק).
ט. צוואה בלתי חוקית, בלתי אפשרית או בלתי מוסרית (סעיף 34 ו-38 לחוק).
י. צוואה לטובת עדים וכו' (סעיף 35 לחוק – מעורבות בעריכת צוואה).
יא. ביטול הצוואה על ידי המצווה (סעיף 36 לחוק).
ראו הרחבה על העילות המפורטות לעיל. לצד הטיעונים המשפטיים שפירטנו לעיל, קיימות טענות נוספות, יצירתיות וחדשניות יותר המבוססות על עקרונות משפטיים כלליים. קראו בקישורים על דוגמאות לטענות מיוחדות בהליך ההתנגדות כגון: תחרות בלתי הוגנת בין יורשים., צוואה שנשתכחה, פסלות לרשת., זיוף צוואה.
התנגדויות לצוואות הדדיות
התנגדויות מעין אלו סבוכות במיוחד. הפן ההסכמי בצוואה משותפת והדדית גורם למתח שבין היותה של הצוואה מעשה אישי מחד, והעובדה שלמעשה בני הזוג ערכו ביניהם מעין הסכם לגבי רצונם במתרחש לאחר מות אחד מהם. אותו "הסכם" יוצר בתורו אינטרס הסתמכות של כל אחד מבני הזוג על צוואתו של האחר. לכן, מעבר לכל הטענות הקלאסיות, התנגדות לצוואה הדדית תיטול בחשבון גם אותו אינטרס הסתמכותי בין בני הזוג, בעת הבחינה בשאלת רצונו האחרון של המצווה שהלך לעולמו ראשון.
בעוד שהתנגדויות לצוואות הדדיות של שני בני זוג שהלכו לעולמם סבוכות, התנגדויות לצוואה הדדית של בן זוג אחד, כאשר האחר עודו בחיים, סבוכה במיוחד, שכן מדובר במצב שבו הצוואה של בן הזוג הראשון שהלך לעולמו כבר קוימה, ועל כן עילות רבות שניתן היה להשתמש בהן להתנגדות מאבדות ממשקלן. קשה לדוגמא לטעון שהצוואה של בן הזוג שנותר בחיים אחרון מזויפת, כאשר הצוואה של בן הזוג המנוח כבר קוימה ואיש לא טען זאת. קראו בהרחבה על צוואה הדדית ועל ביטול צוואה הדדית.
דוגמא להתנגדות למתן צו לקיום צוואה
ככלל, התנגדות לצו קיום צוואה תוגש בדרך שבה מוגש כתב תביעה לבית המשפט. כותרת התובענה תהיה: התנגדות לקיום צוואה ומתחתיה יפורט הסעד המבוקש, שהינו להורות על דחיית הבקשה לקיום צוואה. בעמוד הראשון יצוינו בעלי הדין הנוגעים בדבר, לאמור: התובע את קיום הצוואה מצד אחד והמתנגד או המתנגדים לקיום הצוואה מהצד השני. המתנגד לצוואה הינו הנתבע ואילו המבקש את קיומה ירשם כתובע.
ההתנגדות תפרט את הקשר של הצדדים להתנגדות, למנוח ולצוואה נשוא סכסוך הירושה. המתנגד יפרט את נסיבות עריכת הצוואה כפי הידועות לו, מדוע יש לפסול את הצוואה מקיום, ויתייחס לנישול ומשמעותו בזיקה להוראות הצוואה.
קשה לההציג דוגמא טובה להתנגדות מכיון שכל מקרה הוא שונה ובהתאם מנוסח הכתב באופן התואם את את טענות המתנגד לצוואה הספציפית נשוא הנישול שגרם לסכסוך הירושה.

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il