התנגדות לצוואה נוטריונית
פורסם: 06.05.25
מאמר זה מבוסס על מידע מספרו של עו”ד ד”ר (משפטים) רן מובשוביץ, “סכסוכי ירושה הלכה למעשה“.
צוואה נוטריונית היא אחד מארבעת סוגי הצוואות המוכרות לפי חוק הירושה, ונערכת בפני נוטריון מוסמך, אשר נחשב “רשות” לפי הדין. למרות מעמדה המשפטי החזק, ייתכנו מקרים בהם מוגשת התנגדות לקיום צוואה כזו. התנגדות זו, ככל שתתקבל, עשויה להביא לביטול הצוואה.
צוואה נוטריונית היא מסמך משפטי אשר נערך בפני נוטריון מוסמך, ומשקפת את רצונו האחרון של המצווה. צוואה זו נחשבת חזקה במיוחד מבחינה משפטית, שכן נוטריון נחשב “רשות” על פי חוק אך בפועל ניתן להגיש התנגדות לצוואה נוטריונית וגם לנצח בה. משרדו של עו”ד מובשוביץ הביא לפסילת צוואה נוטריונית במסגרת ערעור בבית המשפט המחוזי בבאר שבע לאחר שהוכח כי המצווה לא הביא את צוואתו בפני הנוטריון, דבר המהווה תנאי יסוד שאין בלתו. לאור כך, נפסלה הצוואה על אתר ראו להרחבה פסק הדין המבטל צוואה נוטריונית. כשם שניתן לבטל צוואות אחרות בישראל באופן יזום על ידי המצווה, כך גם ניתן להביא לביטול צוואה נוטריונית באמצעות עריכת כתב ביטול צוואה בפני הנוטריון. להרחבה ראו ביטול צוואה על ידי המצווה.
ההבדל בין צוואה נוטריונית לצוואה בפני רשות
“צוואה בפני רשות” היא קטגוריה רחבה יותר, הכוללת כל צוואה שנעשית בפני גורם מוסמך מטעם המדינה: שופט, רשם ירושות, דיין בבית דין דתי, או נוטריון. כל אלו נחשבים רשות בהתאם לחוק. צוואה נוטריונית היא מקרה פרטי של צוואה בפני רשות, אך לה יש כללים מיוחדים שמקורם בתקנות הנוטריונים.
טבלה: השוואה בין צוואה נוטריונית לצוואה בפני רשות
מאפיין | צוואה נוטריונית | צוואה בפני רשות |
---|---|---|
מי מוסמך לערוך | נוטריון בלבד | שופט, רשם, דיין, נוטריון |
צורך בעדים | אין צורך בעדים | אין צורך בעדים |
סמכות לאישור | נוטריון חותם ומאשר | נציג רשות מאשר ומחתים |
מקום עריכה | משרד נוטריון (לעיתים גם בבית) | בית משפט / בית דין / משרד |
דרישת תעודה רפואית | חובה אם המצווה מרותק או מאושפז | תלוי בנסיבות |
תיעוד נסיבות | לעיתים בכתב בלבד | לעיתים בפרוטוקול מלא |
רכיב היסוד בצוואה הנוטריונית
פגמים בצוואה נוטריונית הם אלו המוגדרים בסעיף 22 וסעיף 25 לחוק הירושה. לפי האמור בחוק, במקרה שהצוואה לא נמסרה או נאמרה על ידי המצווה לנוטריון, אין אפשרות להכשיר אותה, אפילו אם בית המשפט מאמין באמונה שלמה שהמצווה רצה שזו תהיה צוואתו. עו”ד ד”ר רן מובשוביץ הביא לפסילת צוואה נוטריונית, כאשר הוכיח כי המצווה לא הביא את צוואתו בפני הנוטריון, אלא שהיא נשלחה לנוטריון על ידי אדם אחר. חרף העובדה שבית המשפט המחוזי בבאר שבע אמר במפורש כי הוא מאמין שהצוואה היא צוואת אמת, הוא נאלץ לפסול אותה בשל העדרו של רכיב היסוד.
ביקורת על צוואות נוטריוניות
למרות מעמדן החזק של צוואות נוטריוניות, הן אינן חפות מבעיות. כמה נקודות ביקורת:
- העדר פיקוח בזמן אמת: הנוטריון פועל לבד, ללא עדים או פרוטוקול מפורט, מה שמקשה לבחון את תקפות ההליך. במקרים רבים נערכות טעויות ונופלים ליקויים בצוואה הנוטריונית אשר עשויים להוביל להיפוך נטל הראיה במסגרת הליך התנגדות לצוואה.
- פוטנציאל לניגוד עניינים: נוטריון עלול לערוך צוואה לקרוב משפחה מבלי לשים לב למגבלות החוק.
- כשירות המצווה: לעיתים מסתמכים על התרשמות הנוטריון בלבד, ללא חוות דעת רפואית עדכנית, במיוחד כאשר המצווה מבוגר או חולה.
עילות מרכזיות להתנגדות לצוואה נוטריונית
עילות ההתנגדות לצוואה נוטריונית דומות בעיקרן לעילות התנגדות לצוואה מכל סוג ואולם במקרה של צוואה נוטריונית הניסיון מלמד כי אלו הם עיקר הסוגיות העומדות לדיון בעת התנגדות:
1. חוסר כשירות משפטית או רפואית
כאשר נטען שהמצווה לא היה כשיר להבין את משמעות הצוואה – עקב ליקוי קוגניטיבי, מצב רפואי, גיל מתקדם או השפעת תרופות – מדובר בעילה מרכזית לפסילה. במצבים אלו ימנה בימ”ש מומחה לעריכת חוות דעת רפואית רטרוספקטיבית (על בסיס מסמכים רפואיים בלבד) ויבדוק עדויות על מצבו של המצווה בזמן עריכת הצוואה. למול חוות הדעת תעמוד עדותו של הנוטריון, ולעיתים עדות זו חזקה דיה כדי להביא לכך שבית המשפט לענייני משפחה יעדיף את עדותו על פני חוות דעת של מומחה רפואי מטעם בית המשפט.
2. השפעה בלתי הוגנת
צוואה שנערכה בנסיבות בהן צד שלישי הפעיל לחץ, השפעה פסיכולוגית, תלות או מניפולציה על המצווה, עשויה להיפסל. בייחוד כאשר המצווה תלוי פיזית או רגשית באותו צד שלישי. הנוטריון עשוי להעיד כי לא התרשם שהמצווה היה תחת השפעה בלתי הוגנת, ולעיתים עדות שכזו עשויה לשכנע את בימ”ש כי לא היתה השפעה בלתי הוגנת.
3. ניגוד עניינים של הנוטריון
לפי תקנות הנוטריונים, נוטריון אינו רשאי לערוך צוואה לקרוב משפחתו, שותפו, או כל אדם אחר שיש עמו קשר שעלול לעורר חשש לניגוד עניינים. די בעצם האפשרות לניגוד, גם אם לא הוכח בפועל. יחד עם זאת, הוכחת ניגוד עניינים של נוטריון היא אתגר ראייתי משמעותי שכן בדרך כלל, ינקטו צעדים להסתרת ניגודי העניינים הללו מפני בימ”ש.
4. פגם צורני בצוואה
פגמים טכניים כמו היעדר חתימה, חוסר בתעודה רפואית במקרים המחייבים, שינוי בנוסח האישור הנוטריוני או ניסוח עמום – עלולים להביא לפסילת הצוואה או להעברת נטל ההוכחה לתומכיה. במצב זה מתרחש “היפוך נטל הראיה” כך שמי שמבקש לקיים את הצוואה הנוטריונית צריך להביא ראיות שישכנעו את בימ”ש כי הצוואה היא צוואת אמת המשקפת את רצונו של המנוח.
5. אי תרגום הצוואה
כאשר המצווה אינו דובר עברית, הנוטריון מחויב לתרגם את הצוואה במלואה. העדר תרגום מלא או דילוג על סעיפים מהותיים – ייחשב כפגם חמור הפוגע בתוקף הצוואה. הלכה פסוקה היא כי קיימת חובה לתרגם את הצוואה לשפה שהמצווה שומע ומבין על מנת שידע מה ההוראות שעליהן הוא חותם. בהעדר תרגום כדין, עשויה הצוואה הנוטריונית להיפסל.
שלבי הליך ההתנגדות לצוואה נוטריונית
- הגשת כתב התנגדות לרשם לענייני ירושה – יש להגיש את ההתנגדות תוך 14 ימים ממועד פרסום בקשת קיום הצוואה בעיתונות. ראוי לציין כי ניתן להאריך את המועד להגשת ההתנגדות לצוואה הנוטריונית באמצעות פניה מנומקת לרשם הירושה.
- מסמכים שחובה לצרף להתנגדות לצוואה נוטריונית – תצהיר חתום על ידי כל מתנגד, כל הראיות שיש בידי המתנגדים וכן תצהיר המבהיר את מיקומן של הראיות שאינן בידי המתנגד.
- הליכים מקדמיים – מדובר בהליכים שעניינם בהגשת רשימת בקשות העוסקת במיקוד בפלוגתאות (מחלוקות) שבין הצדדים וכן בקשות למתן צווי גילוי ועיון במסמכים שונים, לקבלת תיעוד רפואי של המצווה ותיעוד הנוגע לחייו, כגון דפי חשבון בנק שלו, תיעוד של רשויות הרווחה, ציון שמות העדים שיתבקשו להעיד והגשת שאלון ברשות בימ”ש.
- דיון בבית המשפט לענייני משפחה – מעבר לדיוני קדם שבהם דנים במחלוקות השונות ובהליכים המקדמיים קיום דיוני הוכחות, ובפרט חקירת הנוטריון – אשר מהווה עד מרכזי בהליך.
- פסק דין – לאחר סיום ההוכחות, והגשת סיכומים, יינתן פסק דין על ידי בית המשפט.
חשיבות עדות הנוטריון
נוטריון שערך צוואה נוטריונית הוא הגורם היחיד אשר נכח בפועל במעמד עריכת הצוואה. עדותו בבית המשפט מהווה מקור מידע מהותי לבחינת תוקף הצוואה – האם נשמרו הכללים, האם הייתה כשירות, האם הופעלו לחצים, והאם המצווה הבין את משמעות הצוואה. ראוי לציין, כי בצוואה נוטריונית אין חובה להחתים את המצווה על מסמך הצוואה, כך שיתכן והצוואה כולה היא פרי יצירתו של הנוטריון, ללא שמץ של קשר ראייתי למצווה.
לפי סעיף 19 לחוק הנוטריונים: “אישורו של נוטריון… יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת” – אולם כאשר עולה חשד לפגם מהותי, ניתן לסתור הנחת יסוד זו באמצעות חקירה יסודית במהלך דיוני ההוכחות.
מתי דרושה תעודה רפואית על המצווה?
הנוטריון חייב לדאוג לקיומה של תעודה רפואית המאשרת את כשירותו של המצווה לערוך צוואה ביום עשיית הפעולה, בהתאם לתקנה 4(ה) לתקנות הנוטריונים, וזאת, בהתקיים אחד מההתנאים הבאים:
- כאשר המצווה מאושפז בבית חולים או בכל מוסד רפואי.
- כאשר המצווה מרותק למיטתו. הפסיקה הרחיבה את המונח, וקבעה כי גם כאשר המצווה נמצא בביתו, ומסוגל לנוע בו, אך אינו יוצא ממנו, הוא נחשב למרותק למיטתו. אין מדובר במצב שבו המצווה חולה עד כדי שאינו יכול לצאת מהמיטה, אלא במצב שבו המצווה מצוי בביתו, ואינו מסוגל לצאת ממנו לבדו.
- מתקשה בניידות בשל מחלה או זקנה. הגדרה זו תואמת את הפסיקה שהרחיבה את המונח “מרותק למיטתו” גם למצבים שבהם קיים קושי מובהק בניידות, כאמור.
במקרים אלו חובה על הנוטריון לקבל תעודה רפואית שנערכה ביום עריכת הצוואה, המאשרת שהמצווה כשיר, בדעה צלולה ומבין את משמעות צוואתו. העדר תעודה הוא פגם צורני חמור אשר מוביל להיפוך נטל הראיה אל מי שמבקש את קיום הצוואה הנוטריונית.
היפוך נטל הראיה בהתנגדות לצוואה נוטריונית
פגם צורני עשוי להוביל להעברת נטל ההוכחה לתומכי הצוואה. בית המשפט יבחן אם ניתן להכשיר את הפגם – לדוגמה, אם למרות חוסר בתעודה רפואית, ניתן להוכיח כשירות באמצעות עדים או מסמכים אחרים. בפרשת גשוק, נדחתה טענה לפגם צורני בתעודה רפואית – אך רק משום שהעדות של הנוטריון הייתה מהימנה, ולצדה הובאה ראיה משלימה נוספת, כמו חוות דעת סוציאלית שלא הצביעה על צורך במינוי אפוטרופוס.
שאלות נפוצות
האם ניתן לפסול צוואה נוטריונית בקלות? לא. יש להוכיח פגם מהותי בצוואה עצמה או בנסיבות עריכתה. בתי המשפט נוטים לכבד את מעמד הנוטריון, אך נדרשת בחינה מהותית של הנסיבות.
מה החשיבות של עדות הנוטריון בבית המשפט? עדות הנוטריון היא קריטית – הוא העד המרכזי לנסיבות עריכת הצוואה.
האם נוטריון יכול להפקיד את הצוואה בעצמו? כן. בניגוד לעורך דין מן השורה, לנוטריון יש סמכות להפקיד את הצוואה בעצמו. יחד עם זאת, עדיף שהמצווה יפקיד אותה בעצמו כדי להוכיח גמירות דעת. מעבר לכך, קיימים מקרים מתועדים בהם סירב הרשם לענייני ירושה לקבל צוואה שהופקדה על ידי הנוטריון בלבד.
עד מתי תקפה צוואה נוטריונית? צוואה נוטריונית תקפה תמיד ואין משמעות לגילה. כלל זה נכון גם לגבי צוואות אחרות, כגון צוואה בעדים וצוואה בכתב יד אך אינו נכון ביחס לצוואה שבעל פה (צוואת שכיב מרע) שכן האחרונה מכילה תנאים המחייבים הגשת זכרון דברים המתעד את הוראות המצווה מיד לאחר עריכתה.
האם כל נוטריון מוסמך לעריכת צוואה נוטריונית? כן. כל נוטריון יכול לערוך צוואה נוטריונית, אך מומלץ לפנות לעו”ד המומחה בתחום הירושה שכן עריכת צוואה מכל סוג דורשת ידע מקצועי רב וניסיון.
מה קורה עם המצווה חולה והנוטריון מגיע לביתו כדי לערוך את הצוואה? מצב שבו הנוטריון מגיע לביתו של המצווה מחייב את הנוטריון לדרוש תעודה רפואית שתינתן ביום עשיית הפעולה המשפטית, כלומר ביום עשיית הצוואה. העדרה של תעודה רפואית הינה פגם צורני ההופך את הנטל אל מבקש הקיום להוכיח כי הצוואה הנוטריונית היא צוואת אמת.
האם חייבים נוטריון כדי להגיש התנגדות לצוואה נוטריונית? לא. ניתן להתנגד באמצעות כל עורך דין מוסמך בישראל. מומלץ לפנות לעו”ד ירושה בעל ידע וניסיון רב בתחום נוכח מורכבות ההליך.
סיכום
צוואה נוטריונית היא כלי משפטי חזק אך אינה חסינה מביקורת או מביטול. התנגדות לצוואה נוטריונית דורשת ידע מקצועי עמוק, ראיות מדויקות וניסיון משפטי. מומלץ לפנות לעורך דין מנוסה בתחום הירושה לצורך ליווי בתהליך הגשת התנגדות.
משרד עורכי דין ד”ר רן מובשוביץ מתמחה באופן בלעדי בייצוג בסכסוכי ירושה במשפחה, לרבות בהליכי התנגדות לצוואה, פסילת צוואה, ביטול צו קיום צוואה וסכסוכי ירושה אחרים. המשרד הוביל לתקדימים ופסקי דין ידועים בתחום הצוואות, ונבחר כמשרד מוביל בתחום דיני הירושה על ידי דירוג DUNS 100.
כתובתנו:
רח’ ז’בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד”ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.