הפקדת צוואה הדדית דומה ביסודה להפקדת צוואת יחיד. יחד עם זאת, קיימת חובת התייצבות אישית של שני בני הזוג ולא ניתן להפקיד צוואה הדדית באמצעות אחד מבני הזוג בלבד. כמו כן, יש לשלם אגרה כפולה על הפקדת שתי צוואות, המרכיבות את הצוואה ההדדית כמכלול. באותה צורה ניתן למשוך צוואה הדדית רק יחדיו. בן זוג אחד אינו יכול למשוך את צוואתו של האחר.

הפקדת צוואה באופן מקוון

לאחרונה מאפשר רשם הירושות לבצע הפקדת צוואה מרחוק או כפי שההליך מכונה: הפקדת צוואה באופן מקוון, אך הפקדה שכזו מחייבת עמידה במספר תנאי סף. ראשית, הפקדת הצוואה באופן מקוון פתוחה לאזרחים ישראלים בעלי תעודת זהות ישראלית. ניתן להפקיד רק באופן אישי את הצוואה מרחוק, או באמצעות נוטריון, בתוך 30 ימים ממועד עריכת הצוואה בפניו. על המפקיד להירשם באיזור האישי באתר הממשלה ולקבל שם משתמש וסיסמא. לאחר מכן, יש לשלם אגרה עבור הפקדת הצוואה מרחוק. את הצוואה יש לסרוק בסריקה צבעונית ולהעלות אותה בהתאם להוראות לאתר הרשם. בסיום הליך ההפקדה מרחוק, יקבל המפקיד מספר הפקדת צוואה. בתוך 45 ימים ממועד ההפקדה מרחוק, יש להמציא ללשכת הרשם את הצוואה במקורה, אם על ידי משלוח בדואר רשום ואם על ידי הפקדת הצוואה בתיבת שירות הנמצאת במשרדי הרשם.

הפקדת מספר צוואות במקביל

משיכת צוואה שהופקדהלא ניתן להפקיד מספר צוואות במקביל, ולא ניתן להפקיד צוואה נוספת אצל הרשם לענייני ירושה כאשר כבר קיימת צוואה מופקדת. ככל שאדם הפקיד צוואה ולאחר מכן הוא מבקש להפקיד צוואה חדשה, עליו, קודם כל, למשוך את הצוואה הקודמת ורק לאחר מכן להפקיד את הצוואה החדשה.

לא ניתן להפקיד צוואה בבית משפט

לא ניתן לערוך הפקדת צוואה בבית משפט ולא ניתן לבצע הפקדת צוואה כמשמעה בחוק הירושה במשרד של עורך דין ירושה. יש להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה (המכונה לעיתים גם רשם הצוואות בטעות). חשוב לציין, כי אמנם הפקדה של צוואה במשרד של עורך דין שערך אותה, אינה נחשבת להפקדת צוואה לפי חוק הירושה, אך היא בהחלט יכולה לתרום לשמירת עותק מקורי של הצוואה שלא בבית המצווה.

איתור הפקדת צוואה

לאחר שנפטר המצווה, שולח רשם הירושה הודעה לכל היורשים על פי הצוואה שהופקדה בדבר קיומה בצירוף העתק הצוואה. לאחר מכן, רשאי כל אחד מהיורשים בצוואה להגיש בקשה לקיום צוואה. סיומו של הליך הבקשה לקיום צוואה וקבלת צו קיום צוואה מאפשר ליורשים לפתוח בהליכי מימוש צוואה.

בדיקת הפקדת צוואה

רק מי שהפקיד את הצוואה יכול לערוך בדיקת הפקדת צוואה אצל רשם הירושה בהתאם לאמור ב-סעיף 21 לחוק הירושה וזאת למשך כל ימי חייו של המצווה. לאחר פטירת המצווה, ניתן לברר אצל רשם הירושות אם קיימת צוואה, אך ככלל, הרשם יבצע בעצמו בדיקת הפקדת צוואה, ויפנה ליורשים לאחר פטירת המצווה מיוזמתו, ויודיע להם על קיומה של הצוואה בלשכתו. ברם, במקרה שבו ייצג עו"ד ד"ר רן מובשוביץ פנתה יורשת על פי דין שלא נמצאה בפועל בקשר עם המנוח לבית הדין הרבני וביקשה צו ירושה אחר אחיה הערירי שנפטר, אלא שבבדיקה שערך עו"ד מובשוביץ הסתבר כי רשם הירושה לא הודיע לבת זוגו הידועה בציבור של המנוח, כי אכן קיימת צוואה שהופקדה שם היא זוכה במלוא עיזבון המנוח. התברר שמשרד הרשם לענייני ירושה לא ערך בירור ביחס לכתובתה של הידועה בציבור. אירוע זה מלמד, כי לאחר פטירת המנוח, יש לערוך בדיקת הפקדת צוואה, במיוחד במקרים שבהם מתבקש צו ירושה או צו קיום צוואה על ידי גורם שבינו לבין המנוח היה קשר רופף.

משיכת צוואה שהופקדה

משיכת צוואה היא הליך שבו המצווה פונה באופן אישי לרשם הירושות ומבקש למשוך חזרה את צוואתו המופקדת. משיכת צוואה מתרחשת כאשר המצווה ביטל את הצוואה שהופקדה או שערך צוואה חדשה והוא מבקש לקבל לידיו את כל העותקים הקיימים של הצוואה המבוטלת. לא ניתן למשוך מרחוק או באופן מקוון את הצוואה שהופקדה ועל המצווה להתייצב באופן אישי בלשכת הרשם ולמלא בקשה למשיכת צוואה שהופקדה. כאמור, משיכת צוואה תעשה רק באופן אישי על ידי המצווה אשר גם הפקיד את הצוואה ולא ניתן למנות מיופה כח לצורך המשיכה. בתום משיכת צוואה, תימחק הפקדת הצוואה מהמרשם הארצי של הצוואות המופקדות. משיכת הצוואה אינה מבטלת את תוקף הצוואה. את הצוואה ניתן לבטל רק באחת הדרכים הרשומות בחוק הירושה, ומשיכת צוואה שהופקדה אינה אחת מהן.

לסיכום

הפקדת צוואה היא צעד קריטי בהבטחת קיום רצונותיו האחרונים של המצווה. מעבר לשמירה בטוחה של המסמך, ההפקדה מעניקה תוקף משפטי חזק יותר לצוואה ומפחיתה משמעותית את הסיכון לסכסוכים עתידיים.

משרד עו"ד ד"ר רן מובשוביץ – המתמחה באופן בלעדי בדיני ירושות וצוואות, מציע ליווי מקצועי בכל שלבי התהליך – מעריכת הצוואה ועד להפקדתה. אנחנו מבינים את המורכבויות והאתגרים הכרוכים בהפקדת צוואה ויודעים איך להתמודד איתם באופן המיטבי. צרו קשר עוד היום כדי להבטיח שהצוואה שלכם תיערך ותופקד בצורה נכונה ואמינה, ותשרת נאמנה את הכוונות שלכם.

שאלות נפוצות

הפקדת צוואה אצל רשם הירושה מעניקה מספר יתרונות קריטיים. ראשית, היא מספקת מקום שמירה בטוח ומאובטח לצוואה המקורית. שנית, היא מונעת אפשרות של אובדן או השמדה של הצוואה. בנוסף, ההפקדה מקלה משמעותית על הליך אישור הצוואה לאחר הפטירה ומהווה ראיה חזקה לאותנטיות של המסמך.

בשנים האחרונות בעקבות פסיקות בית המשפט העליון, התחזקה עוד יותר החשיבות של הפקדת צוואה אצל רשם הירושה. בתי המשפט מייחסים משקל מיוחד לעובדה שצוואה הופקדה באופן רשמי, ורואים בכך אינדיקציה חזקה לכך שהמצווה היה מודע למשמעות פעולותיו ופעל מתוך רצון חופשי ומחושב.
החוק מאפשר למספר גורמים להפקיד צוואה:

  • המצווה עצמו - בכל זמן ובאופן אישי
  • עורך הדין שערך את הצוואה - בהסכמת המצווה
  • נוטריון שאישר את הצוואה - לאחר אישור נוטריוני חשוב להדגיש כי רק המצווה עצמו רשאי לבצע שינויים בצוואה או למשוך אותה מההפקדה.
צוואה שהופקדה ניתנת לשינוי בכל עת על ידי המצווה. תהליך השינוי מחייב את הגעתו האישית של המצווה לרשם הירושות, שם יוכל למשוך את הצוואה המקורית מההפקדה. לאחר מכן, המצווה יכול לערוך צוואה חדשה שמשקפת את רצונותיו המעודכנים, ולהפקיד אותה מחדש אצל הרשם. בסיום התהליך יקבל המצווה אישור הפקדה חדש המתעד את הפקדת הצוואה המעודכנת.
הגישה לצוואה שהופקדה מוסדרת באופן קפדני. כל עוד המצווה בחיים, רק הוא עצמו או מיופה כוח מטעמו רשאים לגשת לצוואה. לאחר פטירת המצווה, מתרחבת הגישה לצוואה וכוללת יורשים פוטנציאליים, עורכי דין שמייצגים את הצדדים המעורבים, וכל אדם אחר שיכול להוכיח כי יש לו עניין בתוכן הצוואה.
ביטול הפקדת צוואה מחייב:

  • הגעה אישית של המצווה לרשם הירושה
  • הצגת תעודת זהות
  • חתימה על טופס משיכת צוואה
  • קבלת אישור על ביטול ההפקדה

עורך דין ירושות וצוואות ד"ר רן מובשוביץ

    לבירור סיכוייך בהתנגדות לקיום צוואה

    או תביעה לביטול מתנה



     

    משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ

    רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417

    טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723

    וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il

     

    כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |

    האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.