בקשה לרישום הורשה
בקשה לרישום הורשה היא בקשה כללית של יורש למי שמחזיק זכויות רשומות של המוריש, להעביר את רישום הזכויות על שמו של היורש משמו של המנוח. לבקשה שכזו יש לצרף צו ירושה או צו קיום צוואה, אשר יאפשרו כאמור להעביר זכויות של המוריש על שם היורשים, בהתאם לאמור בצו. למעשה רישום הורשה משמעו, רישום תוכן צו הירושה על הנכסים שעודם רשומים על שמו של המנוח, ובנתיב השני, רישום תוכן הצוואה המקויימת בצו לקיום צוואה, על אותם הנכסים שטרם נרשמו על שם היורשים.
רישום הורשה
רישום הורשה הוא תהליך בלתי נמנע שיש לבצעו על מנת לרשום את הנכסים שירש אדם על שמו. רישום ההורשה משמעותי במיוחד כאשר מדובר על נכסי מקרקעין. נכסי מיטלטלין מועברים מטבעם לחזקתו של בעל הזכות מבלי שיש צורך לרשום את הבעלות על המיטלטלין במרשם כלשהו. כך לדוגמא, היה וירשתם סכום כסף, אין צורך לרשום זאת במירשם כלשהו ודי בכך שתציגו צו ירושה או צו קיום צוואה, על מנת שהבנק יכבד את הוראתכם להעברת הכסף מחשבון הבנק של המנוח לחשבון הבנק שלכם. חרף האמור לעיל, חשוב לממש רישום הורשה של רכב נוסעים שירשתם, על ידי פניה למשרד התחבורה בבקשה לרישום הרכב בבעלותכם.
איך מעבירים דירה שירשתם בטאבו?
רישום הורשה של דירה בטאבו נעשית באמצעות הגשת בקשת יורש לרישום מקרקעין שירש לרשם המקרקעין. מטרתה של הבקשה היא לרשום את זכויות היורש במקרקעין ולמחוק את זכויותיו של המנוח על נכס המקרקעין שירשתם. תנאי לרישום הורשה במקרקעין הוא שהמנוח היה בעל זכויות שניתן להעביר במקרקעין שעליו מבקש היורש לרשום זכויותיו. לדוגמא, לא ניתן לרשום זכויות של דיירות מוגנת לפי חוק הגנת הדייר על נכס מקרקעין אלא במקרים חריגים.
המסמכים שיש לספק לרשם המקרקעין (טאבו) הם:
א. צו ירושה או צו קיום צוואה, ואם קיים הסכם בין יורשים או תצהיר הסתלקות מירושה, יש לצרף גם אותו.
ב. טופס בקשה לרישום הורשה אשר מולא כהלכה ונחתם בפני עורך דין על ידי אחד היורשים לפחות. טופס הבקשה יכיל את פרטי הנכס, פרטי המוריש ופרטי היורש. את טופס הבקשה לרישום הורשה בטאבו ניתן למצוא בקישור.
ג. צילום תעודת זהות של כל אחד מהיורשים, לרבות הספח.
ד. אישור על תשלום אגרה לבקשה לרישום הורשה בפנקס המקרקעין.
בנוסף, אם ירשתם זכויות ביותר מנכס מקרקעין אחד המטופל באותה לשכה של רשם המקרקעין, מומלץ להגיש בקשה אחת להורשה שבה יפורטו כל הנכסים שאותם אתם מבקשים לרשום על שמכם כיורשים.
מכיון שירושה אינה נחשבת לעסקה במקרקעין, אין צורך בהצגת אישורי מיסים, כפי שנדרש כאשר הינכם רוכשים דירה.
בקשה לרישום מקרקעין לטאבו
ניתן לשלוח את הבקשה בדואר, או להפקיד את תיק הבקשה בלשכת רשם המקרקעין באופן פיזי, או להגיש את הבקשה באופן מקוון באינטרנט, אך לצורך כך יש להצטייד בכרטיס חכם הנמצא בשימוש אצל עורכי דין בלדיני ירושה או מקרקעין.
בקשה לרישום הערת אזהרה
בקשה לרישום הערת אזהרה ברישום הורשה היא בקשה נדירה אשר תוגש במקרה ויש הסכם בין יורשים, לפיו מנוע אחד מן היורשים לערוך עסקה בחלק שירש במקרקעין. באופן כללי, אין כל צורך לרשום הערת אזהרה על נכס מקרקעין כגון דירה אשר ירשתם, אלא יש להגיש בקשה לרישום הורשה של נכס המקרקעין ישירות על שמכם באמצעות צו ירושה או צו קיום צוואה.
בקשה לרישום מקרקעין ברשות מקרקעי ישראל
בקשה לרישום מקרקעין ברשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) היא למעשה בקשה לרישום זכויות חכירה שירשתם מהמנוח. יורשים יכולים לפנות בבקשה לרישום זכויות חכירה על שם המוריש ברשות מקרקעי ישראל. העברה בירושה ממוריש ליורש מותנית בהגשת בקשה להעברת זכויות במגזר העירוני הנמצאת בקישור הבא באתר רשות מקרקעי ישראל.
אופן מילוי הבקשה תלוי במספר גורמים ודורש ידע משפטי ומקצועי בדבר הגדרת זכויות המוריש. יחד עם זאת הבקשה פטורה מדרישות רבות שיפורטו להלן בתמצית:
בקשה לרישום זכות המוריש אינה דורשת הגשת צו ירושה או צו קיום צוואה אם הונפק באופן מקוון, שכן קיים ממשק דיגיטאלי בין מחשבי רשות מקרקעי ישראל ורשם לענייני ירושה, אין צורך באישורי מיסים מן הרשות המקומית, אין צורך בהגשת תצהיר על העדר חריגות בניה, אין צורך באישורי מיסים (מס שבח מקרקעין, מס רכישה).
ככל שצו הירושה או צו קיום הצוואה הונפק שלא באמצעים מקוונים, יש להגיש העתקים מאומתים על ידי רשם הירושות או בית המשפט או על ידי נוטריון.
בקשה לרישום הורשת כספים בבנק
יורש רשאי לפנות לבנק שבו מתנהל חשבון של מנוח ולבקש לרשום את זכויות המנוח על שמו בחשבון. בקשה שכזו תוגש בצירוף צו הירושה או צו קיום הצוואה. לאחר הגשת הבקשה בסניף הבנק שבו מתנהל החשבון, היא תועבר לייעוץ המשפטי של הבנק אשר יקבע את הכללים לרישום הזכויות על חשבונו של המנוח.
מרבית הבנקים מקשים על מימוש הכספים שבחשבון המנוח, גם אם רשמתם את הזכויות בחשבון הבנק של המנוח על שמכם. התנאי העקרוני שמעמידים מרבית הבנקים בישראל הוא שמשיכת הכספים מהחשבון תעשה אך ורק בנוכחות והסכמת כל היורשים יחדיו. הבנקים מסרבים (בדרך כלל) להוראות משיכה של כספי ירושה על ידי אחד היורשים בלבד,
מתוך חשש שבין היורשים לבין עצמם קיים סכסוך או מחלוקת על אופן חלוקת כספי הירושה. מומלץ איפוא לפעול במאוחד לשם רישום זכויות הירושה בחשבון הבנק, אם קיימים מספר יורשים, על מנת לחסוך עוגמת נפש וזמן יקר במשיכת חלקכם בכספים שירשתם.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ