עורך דין לביטול צו ירושה
ביטול צו ירושה מתבצע באמצעות הגשת בקשה מתאימה בהתאם להוראת סעיף 72 לחוק הירושה, אשר מאפשר לבית המשפט או לרשם לענייני ירושה שנתנו את צו הירושה, לתקן או לבטל את הצו, על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בעת שניתן הצו. הבקשה השניה שניתן להגיש על בסיס סעיף 72 לחוק הירושה היא בקשה לביטול צו קיום צוואה.
מטבע הדברים שביטול צו ירושה עשוי להתרחש רק לאחר שניתן צו ירושה בעקבות הפעלת הכללים שבדיני הירושה. משמע, הבקשה לביטול תוגש רק לאחר שרשם הירושה הנפיק צו ירושה.
בדרך כלל, נולד הצורך לבקש ביטול הצו, בשל העובדה שהתגלתה בדיעבד צוואה של המנוח, המורה כי עיזבונו יחולק באופן שונה מהוראות חוק הירושה.
המקרים הנוגעים להגשת בקשה לתיקון צו ירושה, מתמקדים בדרך כלל בכך שהתגלה יורש נוסף שאינו רשום בצו, כך שיש צורך לתקנו על מנת שיזכה בחלקו על פי הוראות חוק הירושה.
ביטול צו ירושה אינו התנגדות לצוואה וגם אינו ביטול של צו לקיום צוואה. מדובר בשלושה הליכים שונים.
ביטול צו ירושה: אימתי?
צו ירושה הינו פסק דין הצהרתי כלפי כולי עלמא הקובע מי הם יורשיו של המנוח, ולכן מדובר בצו סופי המסיים את הדיון בנושא וזאת אף אם נפלה בו טעות והוא מוטעה (עמ"ש 28361-10-15 י.ג נ' ר.מ ו-6 אח', פורסם במאגרי המידע). מכאן ברור, כי לא בנקל יבוטל צו ירושה. מדובר בחריג צר ומצומצם שנקבע על פי נסיבותיו של כל מקרה.
הליך ביטול הצו
הרשם לענייני ירושה יעביר את הבקשה לביטול לבית המשפט לענייני משפחה, אם ראה שהבקשה מבוססת על עובדה או טענה שהמבקש יכול היה להביאה בפניו, והוא לא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה.
המבקש את ביטול הצו יצטרך להסביר לבית המשפט, מדוע השתהה בבקשה לביטול הצו, ומדוע לא גילה את העובדות בהזדמנות הראשונה לרשם לענייני ירושה. ככל שצו הירושה יבוטל (או יתוקן), יודיע על כך הרשם לענייני ירושה ברבים, וכן יפנה ליורשים על פי דין או לנהנים על פי צוואה ויידועם על השינוי.
תיקון צו ירושה
תיקון צו ירושה מתרחש כאשר אין מקום לבטל את צו הירושה אך יש לקבוע לו סייגים. לדוגמא, אם התגלתה צוואה שבמסגרתה מוריש המנוח זכויות בדירת מגורים לאחד מבניו, והוא שותק לגבי האופן שבו יתחלק יתר עזבונו, הרי שיש צורך בצו ירושה אשר יחלוש על כל העזבון שאין לגביו הוראות בצוואה, וצו לקיום צוואה שיחלוש על הזכויות באותה דירת מגורים שהמנוח ביקש לצוות לבנו
המבחנים לביטול הצו או תיקונו
בפרשת לשינסקי קבע בית המשפט את המבחנים שבית המשפט יפעיל בעת הדיון בבקשה לביטול או תיקון של צו ירושה (ע"א 516/80 לשינסקי נ' הנאמן על נכסי החייב מ. לשינסקי, פ"ד לו(4) 337).
בין היתר, יבחן בית המשפט מה הטענה שבעטיה מתבקש הביטול, האם הטענה אכן מחייבת תיקון או ביטול של הצו, מדוע הוגשה הטענה לרשם לענייני ירושה רק לאחר מתן הצו ומהי מידת האיחור שבהגשת הבקשה בהתייחס למועד שבו נודע למבקש לראשונה על העובדה החדשה.
במילים אחרות, בית המשפט בוחן מהו המועד שבו הייתה למבקש ההזדמנות הראשונה להגיש את בקשתו לתיקון צו הירושה או לביטולו.
הנימוק לביטול הצו
כמו כן יבחן בית המשפט מה הנימוק שהעמיד המבקש לאיחור, מהי סבירותו של הנימוק וכן האם נגרם נזק ראייתי המונע מבית המשפט לברר את העובדות ואת האמת כתוצאה מאותו איחור.
נציין, כי חשיבותו של ההסבר לאיחור וההשתהות בהגשת הבקשה עולה על מידת האיחור, כך שהסבר מצוין, הגיוני ומקובל עשוי להביא לקבלת הבקשה לביטול צו הירושה, גם אם מדובר באיחור רב (ע"א 4440/81 טורנר נ' טורנר, פ"ד מז (2) 436, 439).
פגיעה ביורשים על פי צו הירושה
בנוסף, בית המשפט יבחן מהי מידת הפגיעה הצפויה בכל אחד מהצדדים להליך, אם צו הירושה יבוטל או יתוקן כמבוקש.
במסגרת זאת, תיבדק הסתמכותם של היורשים על נכסי העזבון שהועברו לידיהם ומה מידת הפגיעה בהם, לאור העובדה שהסתמכו על צו הירושה. עוד יבדוק בית המשפט אם מצבם של היורשים על פי הצו, לא ישתנה לרעה בעקבות הבקשה לביטול.
פגיעה בצדדים שלישיים שהסתמכו על צו ירושה
בדיקת ההסתמכות עשויה להניב מסקנות המלמדות כי לא רק היורשים אלא גם צדדים שלישיים נפגעים מביטול צו הירושה.
לדוגמא, יש לבחון את מידת הפגיעה האפשרית בצדדים לעסקת מכר מקרקעין, האחד – יורש, אשר ירש זכויות בדירת אביו המנוח מכוחו של צו ירושה, ומכר את זכויותיו בדירה לפני זמן רב, והשני – מי שרכש את הזכויות בתמורה ובתום לב.
במצב עניינים שכזה, ביטול הצו יביא לכך שהיורש כלל לא ירש את אותן זכויות שכבר מכר, והקונה עשוי למצוא את עצמו כמי ששם כספו על קרן הצבי.
במקרה שכזה, יגרום ביטול הצו המבוקש יגרום לתאונה משפטית שבית המשפט לא יתן לה את ידו.
בקשות לביטול צו ירושה: החלטות לדוגמא
דחיית בקשה בשל סכסוך על בעלות בעיזבון
בפרשת טנאי התבקש הרשם לענייני ירושה לעכב מתן צו ירושה מכיון שקיים סכסוך ביחס לשאלות הבעלות בעיזבון המוריש. הרשם דחה את הבקשה, שכן הצו מצהיר על היורשים וחלקם בעיזבון ולא על הנכסים הכלולים בעיזבון.
דחיית בקשה מחמת מרמה בשל שיהוי בבקשה לביטול צו ירושה
בפרשת א' הוגשה בקשה לתיקון צו ירושה מחמת מרמה, ונטען שם כי הצו הוצא במרמה על ידי אשתו השניה של המנוח, אשר בחרה להשמיט את שמות ילדיו של המנוח מאשתו הראשונה. הבקשה לתיקון צו הירושה נדחתה מחמת שיהוי כבד של 18 שנים ממועד פטירת המנוחה ( ת"ע 1156-11-14 א. ואח' נ' ס' ואח', בימ"ש לענייני משפחה ת"א).
בפרשת כץ נתבקש בית המשפט להכריע כי צוואת המנוח בטלה, לאחר שבית הדין הרבני נתן צו לקיומה. בית המשפט קבע, כי בית הדין הרבני מוסמך לדון בעניני ירושה רק אם כל הצדדים הנוגעים לדבר הביעו בכתב הסכמתם לכך.
מכיון שאחת היורשות לא הביעה הסכמה זו בכתב, הרי שהצו שנתן בית הדין הרבני בטל מחמת חוסר סמכות (תע"ז 1900/02 כץ נ' פלטנר, פורסם במאגרי המידע).
קבלת בקשה בשל הסכמת כל היורשים
בפרשת נ', הגישו שניים מבניו של המנוח בקשה לביטול צו ירושה, כ 4.5 שנים לאחר מתן הצו, בטענה שקיימת צוואה וכי הצו ניתן ללא ידיעתם. הצדדים להליך הסכימו על ביטול צו הירושה בבית המשפט. לאחר מכן הוגשה התנגדות לקיום הצוואה.
בית המשפט העליון קבע, כי ביטול צו הירושה עומד על כנו בהסכמת הצדדים, וכי כעת יש לדון בתוקפה של צוואת המנוח (ע"א 6343/99 נ.י ואח' נ' י.ס ואח', פורסם במאגרי המידע).

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה ותביעות לביטול מתנה |