רקע משפטי לעילת התנהגות מחפירה
בסעיף 5(ב) לחוק המתנה נקבע, כי הנותן רשאי לחזור בו אם מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות (אלא אם ויתר על זכות זו בכתב). לכן, יש לבחון אם מסמכי המתנה מכילים סעיף בו מוותר נותן המתנה על זכותו לחזור בו מן המתנה או שקיים ייפוי כוח בלתי חוזר. בסעיף 5(ג) לחוק נקבע, כי הנותן רשאי לבטל את המתנה אם מקבל המתנה התנהג בהתנהגות מחפירה כלפיו או כלפי קרוביו, או אם חל שינוי כלכלי חמור במצבו של הנותן.מדובר בשני תנאים שבעטיים ניתן לבטל את המתנה: התנהגות מחפירה לנותן או לקרובו או חל שינוי כלכלי משמעותי לרעה במצבו של נותן המתנה.
מהי התנהגות מחפירה
המונח “התנהגות מחפירה” בפסיקת בתי המשפט מתייחס למעשים משפילים ומעליבים, כגון העלבה בציבור של בן משפחה, הפרת אמון, חשיפת סודות אישיים או פגיעה קשה וחמורה בכבוד נותן המתנה. בפסק דין בפרשת ע”א 350/96 וייסר נ’ שביט, נקבע כי לאור מאפייניה של המתנה, שהינה עיסקת חסד, מכיל תום-הלב המוטל על מקבל מתנה את החובה לנהוג כלפי הנותן בהכרת תודה, בכבוד ובדרך-ארץ.
בפסק דין וייסר נפסק כי התנהגות המחפירה דורשת פחות מבחינת עוצמת הפגיעה מאשר עבירת השפלה קיצונית, אך היא מחייבת חוסר כבוד משמעותי. לפי פסק דין וייסר ניתן לבטל את המתנה במצבים כאלו, גם לאחר שהמתנה כבר ניתנה.
עם השנים, אימצה הפסיקה פרשנות מרחיבה למונח “התנהגות מחפירה” והחמירה בדרישת ההתנהגות כלפי מי שקיבל מתנה. בפרשת עמש (תל אביב) 16334-11-13 ע’ נ’ ע’ ע’ נפסק כי “לדוגמה, מילת גנאי, אמירה של זלזול ואפילו עקימת פרצוף, שייחשבו עניין של מה בכך על רקע מערכת יחסים אחרת, משמעותן רעה וחמורה כאשר מדובר בנותן מתנה ובמקבלה.”.
מתי ניתן לבטל מתנה מחמת התנהגות מחפירה
עילת ההתנהגות המחפירה חלה רק על התחייבות למתנה ולא על מתנה שכבר הושלמה. לדוגמא, ירון מסר מתנה בסך של 100,000 ש”ח לבנו. מיד לאחר מכן, החל בנו להכפיש אותו בציבור, ואולם המתנה כבר הושלמה עם העברת הכסף שהינו בגדר מיטלטלין, ולכן לא ניתן לחזור מן המתנה בעילת התנהגות מחפירה. להרחבה ראו גם: הסכם מתנה – מתי אפשר להתחרט.
על מי הנטל להוכיח את ההתנהגות המחפירה
נפסק כי “הנטל להוכיח התנהגות מחפירה מוטל על מי שטוען זאת…” (תמש (חיפה) 15650/02 פלונית נ’ אלמוניות). לכן, נטל ההוכחה הוא על מי שנתן את המתנה. יתרה מכך,
במקרה אחר נפסק כי “…על בית המשפט לבדוק גם אם ההתנהגות המחפירה לא נגרמה כתוצאה מהתנהגותו של הנותן עצמו (תמש (נצרת) 42896-06-12 ס’ ז’ נ’ ט’ ז’). לדוגמא, ירון דורש את מתנת הכסף הגדולה שנתן לבנו, צועק עליו ומקלל אותו, בנו נעלב, ומכפיש אותו. במקרה שכזה, ספק אם המתנה תבוטל, אפילו אם טרם הושלמה, שכן ירון עצמו אחראי להתנהגות המחפירה של בנו כלפיו.
ניתוח התנהגות מחפירה לצרכי הגשת תביעה
כאשר פונים לעורך דין ירושה לשם ייצוג, עליו לבדוק בראש ובראשונה, את מסמכי המתנה ואם נפלו בהם פגמים. בנוסף, יש לבדוק אם המתנה כבר הושלמה או שהיא עדיין בגדר התחייבות לתת מתנה. בנוסף, יש לבחון האם ההתנהגות המחפירה לא נגרמה מהתנהגות נותן המתנה. יש לבדוק את מערכת היחסים הספציפית בין נותן המתנה למקבל המתנה, שכן היא מבססת את הציפיות ביחס לאופי ודרך ההתנהגות המקובלת ביניהם (פס”ד וייסר). לבסוף, כדי לבטל את המתנה, יש ליתן הודעת ביטול בתוך זמן סביר, כשם שנדרש בכל הסכם או חוזה בין שני צדדים ויותר, שכן המתנה היא הסכם לכל דבר ועניין. היה וחלף זמן רב מעת שניתנה המתנה, סיכוי הביטול יורדים משמעותית, אפילו אם הוכחה התנהגות מחפירה משמעותית.
הליך תביעת הביטול
תביעה לביטול מתנה מחמת התנהגות מחפירה תוגש בבית המשפט לענייני משפחה בהנחה ששני הצדדים הם בני משפחה כמשמעם בחוק בית המשפט לענייני משפחה. כנגד כתב התביעה יוגש כתב הגנה, יוגשו תצהירי עדות ראשית מטעם התובע והנתבע וכן יובאו עדים. בסיום ההליך יוגשו סיכומים לבית המשפט, ולאחר מכן ינתן פסק דין. תוצאת ההליך היא בינארית: היה והמתנה תבוטל, היא תושב לנותן המתנה. ככל שהמתנה לא תבוטל, היא תיוותר בידיו של מקבל המתנה.
סיכום והמלצות על עילת התנהגות מחפירה
ביטול מתנה מחמת התנהגות מחפירה הוא מנגנון חשוב לשמירה על כבודו של הנותן ומשפחתו בישראל, אך כרוך בהליך משפטי מורכב המצריך ראיות חותכות והכרעה מקצועית. מומלץ לפנות לעורך-דין מומחה בדיני מתנות וירושה, לקבל ייעוץ פרטני ולבצע הכנה יסודית של התיק. המתנה היא עסקת חסד ולכן נחשבת לנושא משפטי מורכב בעל פנים רבות. כמו תמיד, מומלץ שלא לפעול לבד, לא לשלוח מכתבים ולא לקיים תקשורת ישירה עם הצד שכנגד או באמצעות שליחים, כנהוג במקומותינו.