שיהוי בהליך משפטי
שיהוי בהליך משפטי הוא מושג המתאר את השתהותו של בעל הדין מהעלאת טענות בבית משפט במשך זמן שאינו סביר. שיהוי עשוי לפגוע משמעותית בסיכויי ההליך המשפטי.
השיהוי אינו קשור בהכרח למשך הזמן שחלף מעת שנודע לבעל דין על טענותיו. מבחינה משפטית, עניינו של השיהוי אינו בחלוף הזמן שעובר מיום היווצרות העילה וכבר נפסק כי חלוף הזמן כשלעצמו אין בו די כדי להעמיד שיהוי אלא רק אם הוכחה פגיעה באינטרסים של הצדדים להליך המשפטי, בשל אותה המתנה או השתהות [i].
שיהוי בבית משפט לענייני משפחה
באופן רגיל, טענת שיהוי מועלת כנגד מי שתבע, אך השתהה בהגשת תביעתו זמן רב. במסגרת הליכים בענייני משפחה עולה תדיר טענות שיהוי בהליכים שנושאם בקשה לביטול צו קיום צוואה או בקשה לביטול צו ירושה.ההמתנה של בעל הדין בטרם יתקוף צווים מסוג זה עשויה להביא לנזקים כלכליים קשים ולכן מקשה על קבלת הטענות, אפילו אם יש בהם אמת.
מתי יש לשיהוי משמעות
שיהוי בהתנגדות לצוואה או בתביעה לביטול מתנה נוגע בעיקר להעלאת טענות במועד מאוחר. המתנה להעלאת הטענות יכולה לגרום ל-"נזק ראייתי" ולהקשות על המתנגד לצוואה או מי שתובע ביטול מתנה, להצליח בטענותיו. במילים אחרות, ההשתהות בנקיטת הליך משפטי פוגעת ביכולת להוכיח את הטענה. ההתמודדות עם טענת השיהוי יכולה להיות מורכבת, שכן בהתקיים חריגים מסויימים, יכול וניתן יהיה להביא את בית המשפט לקבוע שהמשתהה אינו אחראי לשיהוי. זו הסיבה לכך שבסכסוכי ירושה מומלץ להסתייע יש להסתייע בעורך דין ירושה המומחה לתחום.
שיהוי: פגיעה במהימנות בעל דין
בית המשפט קבע בפרשת חאלד ראבח כי שיהוי בהליך משפטי פוגע במהימנות הטענות ולכן, לא רק שקשה להגיש תביעה המוגשת בשיהוי, אלא שגם לאחר שהוגשה, סיכוייה נמוכים יותר שכן: "שיהוי כה כבד מצריך הסבר משכנע יותר. משלא ניתן הרי שמתחזק הספק במהימנות גרסתם של המערערים"[ii]
שיהוי: מונע טענות בעל דין
עוד נקבע בפסיקה בעניין בן יקר גת, ששיהוי בהליך משפטי כשלעצמו, די בו כדי למנוע מתובעים להעלות את טענותיהם[iii].
הסיבה לכך נעוצה בפגיעה ביעילות הדיון, מקום שקשה להוכיח את שאירע לפני זמן רב וכן בהגנה על הסתמכות הזוכה, שהינה משום אינטרס ציבורי התומך בדחיית תביעה שהוגשה בשיהוי.
מקום שאדם אשר ירש רכוש ועשה בו שימוש, מסתמך על ההון שקיבל, אין לאפשר פגיעה באינטרס ההסתמכות שלו על הרכוש לאחר זמן רב, והיתר לבירור טענות באיחור קיצוני אינו סביר ואינו מידתי בפגיעתו. קרא עוד: מניעות והשתק בהתנגדות לצוואה
בפרשת אלוני נקבע, כי בהתאם להוראת סעיף 72 לחוקף בית המשפט לא יידרש לבקשת תיקון או ביטול, אם לא הוצגו בפניו העובדות החדשות או הטענה החדשה "בהזדמנות הסבירה הראשונה" ולכן נזקי השיהוי עשויים להיות כבדים וחמורים[iv].
תכלית הדיון בטענת השיהוי היא אם הבקשה חורגת במועדה ממסגרת זמן סבירה ומגובשת, שבה ניתן להביא לשינויים של צו ירושה או צו קיום צוואה, אם נפל בהם טעות או פגם[v].
אין לבלבל שיהוי עם התיישנות. צו קיום צוואה או צו ירושה אינם מתיישנים לעולם. לכן, אפשר לתקוף צווים אלו בבית המשפט תמיד, אלא שכאמור השתהות בתקיפה המשפטית עשויה להביא לכשלון התביעה ודחייתה.

מידע על שיהוי
[i] ע"א 410/87 פריד נ' יונגר, פ"ד מה 749(3)
[ii] ע"א 6912/98 חאלד רבאח ואח' נ' האפוטרופוס הכללי (ניתן ביום 9.2.04, בפיסקה 8
[iii] ע"א 6291/95 בן יקר גת חברה להנדסה ובנין בע"מ נ' הוועדה המיוחדת לתכנון ולבנייה "מודיעין" ואח', פ"ד נא(2) 825, 837
[iv] ע"א 5640/92 אלוני יובל נ' אליצה באומן, פ"ד מט(5) 373, 378
[v] ע"א 601/88 עיזבון המנוח מיכאל רודה ז"ל נ' שרייבר, פ"ד מ"ז(2) 441, 459
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il