צו ירושה
צו ירושה הינו אחד משני הצווים שניתן לבקש על מנת לקבוע את זהות היורשים של אדם שהלך לעולמו. הצו השני הוא צו לקיום צוואה. צו הירושה הוא אקט משפטי הקובע מה זהות יורשיו של אדם והוא מונפק על פי ההוראות שבחוק הירושה אשר קובעות מי יירש במקרה שאין צוואה. מעמדו של הצו כמוהו כפסק דין התקף כולי עלמא, כלומר, כלפי כל העולם. כל אחד מן היורשים על פי דין רשאי להגיש בקשה למתן הצו. הבקשה תוגש אל רשם הירושה. המבקש את הצו, רשאי להגיש הבקשה למתן קבלת הצו גם לבית דין דתי. כיום מונפק צו הירושה באופן מקוון. לצד הבקשה להוצאת צו ירושה, ניתן לבצע מול רשם הירושות הליכים נוספים כגון איתור בקשה לצו ירושה, העתק של צו ירושה,
מה רשום בצו הירושה: הצו מפרט רק את זהות היורשים של עיזבון המנוח ומה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון. הצו אינו מפרט את הרכוש הנכלל בעיזבון, ואינו עוסק בהיקף העיזבון. מבחינת רשם הירושה, אשר מנפיק את הצו, אין כל משמעות לשווי נכסי העיזבון שהותיר אחריו המנוח.
צו ירושה מקוון
צו ירושה מקוון ניתן כיום להנפקה באופן מקוון גם באמצעות רשת האינטרנט באתר האינטרנט של רשם הירושה. על מנת להוציא צו ירושה מקוון יש לפנות לאתר הרשם לענייני ירושה, למלא טופס המכיל את פרטי המנוח והיורשים על פי חוק הירושה, ולצרף המסמכים המפורטים בקישור. מקובל להגיש בקשה לצו ירושה מקוון באמצעות עורך דין המטפל בהליך, שכן טעות במילוי המסמכים עלולה להביא לדחייה של חודשים במתן הצו. הגשת בקשה לצו ירושה מקוון באמצעי מקוון מבטיחה טיפול מהיר ויעיל יותר בהוצאת הצו על ידי רשם הירושה מקוון.
בקשה לצו ירושה
בקשה לקבלת צו הירושה דורשת מילוי טופס בקשה לצו ירושה שניתן להורדה באינטרנט, ויש למלאו במדוייק. בצמוד לטופס הבקשה שיש למלאה בהתאם להוראות חוק הירושה, יש להקפיד גם על משלוח הודעות בדואר רשום ליורשים על פי דין ולחילופין, לצרף אישור בכתב, כי היורשים האחרים יודעים על הגשת הבקשה. טופס הבקשה מכיל את פרטי המנוח, פרטי היורשים על פי דין, אופן החלוקה בין היורשים בהתאם לסעיפי חוק הירושה, תצהיר התומך בבקשה ותעודת פטירה. כמו כן יש לצרף אישור על תשלום אגרת בקשה לצו ירושה וכן אישור על תשלום אגרת פרסום בעיתונות היומית. פרסום הבקשה נעשה בשני עיתונים יומיים. מועד הפרסום משמעו תחילת הספירה להגשת התנגדות למתן צו הירושה.
במרבית המקרים ניתן להגיש את הבקשה ללא סיוע מקצועי, ואולם הניסיון מלמד, כי מתרחשות טעויות רבות במהלך עריכת הבקשה, הנובעות מחוסר ידע או חוסר ניסיון, וזאת ללא קשר לאופי הבקשה. לטעויות אלו בעריכת הבקשה השלכות משמעותיות על משך הזמן לטיפול בבקשה, שכן כל טעות מביאה לכך שהבקשה מוחזרת למבקש עם דרישה לתיקונה,ובמקרים מסויימים, עשויה המדינה להתערב בהליכים לקבלת הסעד המבוקש בבקשה. בנוסף, הגשת בקשה אשר במסגרתה הצהיר המבקש עובדות מוטעות, גם אם בתום לב וללא כוונה, עשויה להביא לדחייתה ולקיום הליכים ארוכים שכל מטרתם בהסבר הטעות. לדוגמא, הסתרת קיומו של אח חסוי המאושפז במוסד לחולי נפש עשוי להביא להתערבות המדינה בהליכי הבקשה ולמינוי אפוטרופוס לדין שישמור על זכויות האח החסוי, לאור הניסיון למנוע ממנו את ירושתו.
הוצאת צו ירושה
הוצאת צו ירושה מתבצעת על ידי מזכירות רשם הירושה. מזכירות הרשם תבצע בדיקה ראשונית של המסמכים שהוגשו במסגרת הבקשה לצו ירושה. לאחר קבלת הבקשה ובהנחה שהיא תקינה, יפרסם הרשם לענייני ירושה את דבר הבקשה בשני עיתונים יומיים. כמו כן תועבר הבקשה לבדיקתו של ב”כ היועץ המשפטי לממשלה שיבחן אם נפל פגם בבקשה מבחינה משפטית. בסיום הבדיקה, ובכפוף לכך שלא הוגשה התנגדות לצו הירושה המבוקש, ינתן הצו וישלח במקורו לביתו של המבקש. בחירת הלשכה של רשם הירושה, שבה תוגש הבקשה לצו תעשה לפי הסמכות שיש לאותה לשכה על מחוז מגוריו של המנוח. לדוגמא, מנוח שנפטר בתל אביב יטופל על ידי הרשם לעניני ירושה היושב בתל אביב יפו.
משך הטיפול בצו הירושה
משך הטיפול בהוצאת צו הירושה תלוי בלחץ העבודה המוטל על רשם הירושה באיזור מגורי המנוח וכן בכך שהבקשה למתן צו ירושה הוגשה ללא כל טעות, ואין צורך בתיקונה או בהשלמת פרטים. באיזור המרכז, נמשך הטיפול בבקשה לצו מספר חודשים, גם במקרה ואין כל טעות במסמכים המוגשים לרשם. מכאן ניתן ללמוד, שליקוי או פגם בבקשה, עשוי להאריך משך הזמן לטיפול, ולמנוע את קבלת העיזבון וחלוקתו ליורשים.
איתור בקשה לצו ירושה
איתור צו ירושה מתבצע היום באמצעות אתר האינטרנט של הרשם לעניני ירושה. איתור בקשה לצו הירושה שכבר ניתן או צו שנמצא בהליכי טיפול, מתבצע בקישור הרשם לעניני ירושה. איתור הבקשה נעשה באמצעות הקלדת פרטי המנוח כגון שמו או מספר תעודת הזהות שלו באתר רשם הירושות. הפרטים שמציג רשם הירושות הם אם הוגשה בקשה ואם כן מתי הוגשה, על ידי מי, מי עורך הדין המטפל בה, ומה מצב ושלב הטיפול בה. רשם הירושה אינו חושף במסגרת תוצאת השאילתה לאיתור הצו מסמכים הקשורים לבקשה. לצורך כך יש לפנות לרשם בבקשה נפרדת לקבלת העתק מסמכים.
העתק צו ירושה
העתק צו ירושה מודפס ניתן לקבל מהרשם לענייני ירושה לאחר שהוצא צו הירושה על ידו ובלבד שהצו הודפס בעבר. ראוי לציין, כי העתק צו ירושה ינתן רק לאחר שהוגשה הבקשה לצו, אושרה וצו הירושה הונפק. כל אחד זכאי לקבל העתק צו ירושה שכן צו הירושה כמוהו כפסק דין התקף כלפי כל העולם, ומכריז על זכויות היורשים בהתאם לאמור בצו. ניתן לעשות שימוש בהעתק צו הירושה על מנת לממש את הזכויות שיש ליורשים ברשם המקרקעין, בחשבונות הבנקים המחזיקים בזכויות של המוריש וביתר המוסדות המחזיקים בכספים. ככל שהעתק צו ירושה אושר בחותמת נאמן למקור של הרשם לענייני ירושה, כמוהו כמקור. מומלץ לבקש מספר העתקים של צו הירושה, לשם מסירתם למוסדות השונים בהם קיימות למנוח זכויות בירושה.
כיום מונפק העתק צו ירושה רק באמצעות צו דיגיטלי אשר נחתם על ידי רשם הירושה באמצעים דיגיטליים. צו דיגיטלי הוא צו שמונפק כקובץ מחשב ונחתם דיגיטלית על ידי רשם הירושה. בעת הנפקת הצו הדיגיטלי, הצו נשלח באופן אוטומטי לכתובת הדואר האלקטרוני של מגיש הבקשה או מייצגו. הצו שהונפק מועבר ישירות גם לבנקים, חברות הביטוח וגופי הממשלה הרלוונטיים, כגון: טאבו (רישום מקרקעין), משרד התחבורה, רשות מקרקעי ישראל, רשות התאגידים ועוד. לכן, בעת פניה לקבלת שירות בגופים אלו אין חובה לצרף את הצו. עם קבלת הצו הדיגיטלי מומלץ לשמור אותו במחשב שלכם כקובץ לשימוש עתידי, כך תוכלו להעבירו בכל עת לכל גורם שיבקש.
פגמים בבקשה לצו הירושה
ראוי להקפיד ולמלא את טופס הבקשה לצו הירושה באופן מדויק בהלימה מוחלטת לאמת העובדתית.
במקרה בו מתברר, כי נערך ניסיון להדיר יורש מירושתו, באמצעות הסתרת קיומו מן הרשם לענייני ירושה, יתערב ב”כ היועמ”ש ויתערב בהליכי הבקשה מתוך מטרה לסכל את התחבולה. במקרה שבו ייצג עו”ד ד”ר רן מובשוביץ בעבר, הסתירו חלק מהיורשים את קיומו של אח חסוי השוהה במוסד, מתוך מטרה למנוע ממנו לקבל את חלקו בעיזבון.
תחבולה זו נתגלתה על ידי היועץ המשפטי לממשלה היושב במשרדי הרשם לענייני ירושה ובעקבות זאת מונה לאח החסוי אפוטרופוס לדין אשר הגן על זכויותיו של האח חסר הישע ועל חלקו בירושה.
במקרה אחר, נערך ניסיון להסתיר מרשם הירושה את העובדה שאחד היורשים חסוי ומונה לו אפוטרופוס, על מנת למנוע מצב שבו יתערב האפוטרופוס ויגן על זכויותיו של החסוי. אם נולד חשש שמי מהיורשים אינו כשיר להגן על זכויות שירש בעיזבון, מכיון שהוא פסול דין או קטין או אדם שמונה לו אפוטרופוס, יפעל האפוטרופוס הכללי בכדי להבטיח שחלקו של החסוי או פסול הדין יועבר לידו וינוהל כראוי.
צו ירושה מחיר
מחיר הכנת והגשת צו ירושה משתנה מעורך דין ירושה למישנהו. בדרך כלל מחיר השוק לטיפול בהוצאת צו ירושה הוא אלפי שקלים בודדים הכוללים בתוכם גם תשלום אגרת הרשם לענייני ירושה ואגרת פרסום הבקשה לצו ירושה בעיתונות.

משרד עורכי דין ד”ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד”ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .