צו ירושה
צו ירושה הינו אחד משני הצווים שניתן לבקש על מנת לקבוע את זהות היורשים של אדם שהלך לעולמו. הצו השני הוא צו לקיום צוואה. הצו הינו צו דלקרטיבי – הצהרתי, והוא מבוסס על סעיף 1 לחוק הירושה אשר קובע כי במות אדם עובר עיזבונו ליורשיו. משמעות הדבר היא, כי אין צורך בצו כלשהו על מנת להפוך ליורש של המנוח, שהרי ברגע שהאדם הלך לעולמו, עיזבונו עובר ליורשיו.
המקור החוקי להגשת הבקשה למתן צו הירושה
הצו ניתן בהתאם להוראות חוק הירושה ותקנות הירושה.
מעמדו החוקי של הצו
הצו הוא אקט משפטי הקובע מה זהות יורשיו של אדם והוא מונפק על פי ההוראות שבחוק הירושה אשר קובעות מי יירש במקרה שאין צוואה.
מעמדו של הצו כמוהו כפסק דין התקף כולי עלמא, כלומר, כלפי כל העולם..
כללי ההורשה על פי דין
כללי ההורשה בהעדר צוואה מכונים גם ירושה על פי דין והם מפורטים בסעיף 10 ואילך לחוק הירושה. על פי הוראות אלו ניתן למלא את טופס הבקשה לצו. הכנת הבקשה לצו, הנפקתו והוצאתו נערכים על פי הוראות דיני ירושה. הכוללים בעיקר את חוק הירושה ותקנות הירושה. דינים אלו קובעים כאמור את הכללים להגשת הבקשה, קביעת זהות היורשים ואופן החלוקה של העיזבון בי היורשים. בין היתר, קובע חוק הירושה מתי ינתן צו להורשה על פי דין ומתי ינתן צו לקיום צוואה ואילו תקנות הירושה קובעות את ההליך להגשת בקשה לצו שכזה או לצו קיום צוואה.
איך מוציאים צו הירושה
על מנת להנפיק צו יש לפנות לרשם הירושה ולבקש את מתן הצו באמצעות מילוי טופס. כיום ניתן להגיש הטופס באופן מקוון. כיום קיימות לשכות של רשם הירושות תל אביב, רשם הירושות בחיפה, רשם הירושה בירושלים, רשם הירושה בבאר שבע ורשם הירושה בנצרת.
מה מכיל צו הירושה
הצו מפרט רק את זהות היורשים של עיזבון המנוח ומה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון. הצו אינו מפרט את הרכוש הנכלל בעיזבון, ואינו עוסק בהיקף העיזבון.
מבחינת רשם הירושה, אשר מנפיק את הצו, אין כל משמעות לשווי נכסי העיזבון שהותיר אחריו המנוח.
איתור צו הירושה
מי שמבקש לאתר בקשה לצו הירושה שכבר ניתם או צו שנמצא בהליכי טיפול, יכול לעשות זאת באתר האינטרנט של הרשם לעניני ירושה. הדפסת פרטי המנוח באתר רשם הירושות תפרט אם קיימת בקשה, מתי הוגשה ומה מצב הטיפול בה.
בקשה לצו הירושה
כל אחד מן היורשים על פי דין רשאי להגיש בקשה למתן הצו. הבקשה תוגש אל רשם הירושה בתל אביב, בחיפה, בנצרת, ירושלים או באר שבע, בהתאם למקום מגוריו האחרון של הנפטר ותטופל בכפוף לתשלום אגרות. המבקש את הצו, רשאי להגיש הבקשה למתן קבלת הצו גם לבית דין דתי.
קיים טופס בקשה לקבלת הצו, שניתן להורידו באינטרנט, ושיש למלאו במדוייק ולצרף אליו תעודת פטירה מקורית. כמו כן, יש לצרף לבקשות אישורים על תשלום אגרות לטיפול בבקשה ואגרות לפרסום. בצמוד לבקשה שיש למלאה בהתאם להוראות החוק בטופס בקשה לצו, יש להקפיד גם על משלוח הודעות בדואר רשום ליורשים על פי דין ולחילופין, לאשר כי היורשים יודעים על הגשת הבקשה.
בדיקת הבקשה למתן הצו
מזכירות רשם הירושה תבצע בדיקה ראשונית של המסמכים שהוגשו במסגרת הבקשה. היה והבקשה חסרה אחד מהדרישות שבחוק הירושה, תוחזר הבקשה למבקש ללא טיפול. בין היתר, יש להציג את הטופס מלא באופן נכון, הוכחה על תשלום אגרת בקשה לצו ואגרת בקשה לפרסום, תצהיר חתום על ידי מגיש הבקשה לצו.
פרסום הבקשה
הבקשה לקבלת הצו תפורסם בציבור, באמצעות הודעות בעיתונים יומיים, וכך מתאפשרת הגשת התנגדויות למתן הצו על פי חוק הירושה.
עמדת בא כוח היועץ המשפטי לממשלה
לצד פרסום הבקשה בעיתונות, יתבקש היועץ המשפטי לממשלה, באמצעות באי כוחו אצל האפוטרופוס הכללי, להביע את עמדתו ביחס לבקשה.
ככל שאין מניעה לאישור הבקשה, ולא הוגשה כל התנגדות למתן הצו או צוואה של המנוח לקיום, יורה הרשם לענייני ירושה (או בית הדין הדתי אליו הוגשה הבקשה) על הוצאתו, כמבוקש.
בקשה מקוונת למתן צו הירושה
כיום, נהוג להגיש את הבקשה באמצעות רשת האינטרנט, באמצעות מילוי הטופס המקוון של בקשה לצו, בדרך כלל על ידי מחשבים במשרדו של עורך דין ירושה המטפל בהגשת הבקשה עבור היורשים. הגשת בקשה באמצעי מקוון מבטיחה טיפול מהיר ויעיל יותר בהוצאת הצו על ידי רשם הירושה.
בקשה לרישום ירושה
באמצעות הצו ניתן להעביר זכויות במקרקעין הרשומות על שם המנוח לידי יורשיו וכן לבצע פעולות בחשבונות בנק של המנוח, לשם העברת כספים אל היורשים על פי דין.
בקשה לרישום הורשה הינה בקשה המוגשת לרשם המקרקעין על מנת שירשום את זכויות היורש במקרקעין שירש בפנקס המקרקעין. תנאי לרישום הורשה במקרקעין הוא שהמנוח היה בעל זכויות במקרקעין שעליו מבקש היורש לרשום זכויותיו.
ניתן לרשום הורשה על בסיס 3 מסמכים:
א. צו ירושה – זכותו של היורש תירשם בפנקס המקרקעין בהתאם לרשום בצו הירושה.
ב. צו קיום צוואה- זכותו של היורש תירשם בפנקס המקרקעין בהתאם לרשום בצו קיום הצוואה. הצו מקנה תוקף משפטי להוראות הצוואה.
ג. הסכם חלוקת עיזבון – זכותו של היורש תירשם בפנקס המקרקעין, בהתאם להסכמות אליהם הגיעו היורשים, כפי שמצאו ביטויים בהסכם חלוקת העיזבון, וזאת על אף האמור בצו הירושה או צו קיום הצוואה.
ניתן להגיש בקשה לרישום הורשה באופן מקוון באתר רשם המקרקעין. :
ביטול צו ירושה
בקשת ביטול צו ירושה מוגשת בדרך כלל כאשר מתברר לאחר מתן הצו, כי קיימת צוואה של המנוח. מדובר בהליך משפטי המתנהל בפני בית המשפט לענייני משפחה ואשר נחשב סבוך וקשה לביצוע. סיכוי בקשה לביטול צו הירושה תלויים בגורמים רבים, ובעיקר במועד שבו הוגשה הבקשה לביטול ובנימוקים לאיחור בהגשת הבקשה.
היה והבקשה לביטול צו הירושה התקבלה, ינתן צו לקיום צוואה.
התנגדות לצו הירושה
כאשר קיימת צוואה של המנוח והוגשה בקשה למתן צו קיום צוואה, יהיה על המבקש לקיים את הצוואה להתנגד למתן צו הירושה. זהו אחד המקרים המתפתחים לכדי סכסוך ירושה, בדרך כלל.
התנגדות לצו הירושה או התנגדות לצו קיום צוואה, גורמת להעברת התיק לדיון בבית המשפט לענייני משפחה, אשר ידון במחלוקת ויקבע אם יש מקום ליתן צו כמבוקש ואם לאו.
ההבדל בין התנגדות לצו ובקשה לביטול הצו נעוץ במועד. הביטול מתבקש לאחר שהצו כבר ניתן בעוד שההתנגדות מוגשת לאחר שהוגשה בקשה אך קודם למתן הצו.
צו הירושה וצו לקיום צוואה יחדיו
לעיתים, במקרים מיוחדים, ניתן לבקש צו הירושה וצו לקיום צוואה במקביל.
כך, במקרה והצוואה שהותיר המנוח אינה מתייחסת לחלק מרכושו, יש לקבוע באמצעות צו הירושה, כיצד יחולק הרכוש הנותר שהצוואה לא התייחסה אליו, בהתאם להוראות חוק הירושה.
פגמים בבקשה לצו הירושה
ראוי להקפיד ולמלא את טופס הבקשה לצו הירושה באופן מדויק בהלימה מוחלטת לאמת העובדתית.
במקרה בו מתברר, כי נערך ניסיון להדיר יורש מירושתו, באמצעות הסתרת קיומו מן הרשם לענייני ירושה, יתערב ב"כ היועמ"ש ויתערב בהליכי הבקשה מתוך מטרה לסכל את התחבולה. במקרה שבו ייצג עו"ד ד"ר רן מובשוביץ בעבר, הסתירו חלק מהיורשים את קיומו של אח חסוי השוהה במוסד, מתוך מטרה למנוע ממנו לקבל את חלקו בעיזבון.
תחבולה זו נתגלתה על ידי היועץ המשפטי לממשלה היושב במשרדי הרשם לענייני ירושה ובעקבות זאת מונה לאח החסוי אפוטרופוס לדין אשר הגן על זכויותיו של האח חסר הישע ועל חלקו בירושה.
במקרה אחר, נערך ניסיון להסתיר מרשם הירושה את העובדה שאחד היורשים חסוי ומונה לו אפוטרופוס, על מנת למנוע מצב שבו יתערב האפוטרופוס ויגן על זכויותיו של החסוי. אם נולד חשש שמי מהיורשים אינו כשיר להגן על זכויות שירש בעיזבון, מכיון שהוא פסול דין או קטין או אדם שמונה לו אפוטרופוס, יפעל האפוטרופוס הכללי בכדי להבטיח שחלקו של החסוי או פסול הדין יועבר לידו וינוהל כראוי.
הסתלקות מן העיזבון
בצמוד לבקשה למתן צו הירושה מבקשים לעיתים חלק מהיורשים להסתלק מחלקם בירושה לטובת יורשים אחרים באמצעות תצהיר הסתלקות מירושה. הליך זה נקרא גם הסתלקות מעיזבון.
המקרים השכיחים הם אלו שבהם מסתלקים ילדים לטובת ההורה שנותר בחיים, לאחר שירשו חלק מעזבונו של ההורה שהלך לעולמו בהתאם לדיני הירושה.
בעוד שהליך ההסתלקות עצמו הוא הליך פשוט המחייב חתימה על תצהיר ובעקבותיו מבוטל מעמדו של האדם כיורש, כאילו לא היה יורש מעולם, הליך ביטול הסתלקות מירושה הינו הליך סבוך ביותר, הדורש התמודדות בבית המשפט.
