עיכוב ביצוע בערעור על צוואה
עיכוב ביצוע בערעור על צוואה הוא הליך משפטי שנועד למנוע את ביצועו של פסק הדין שהתקבל במסגרת התנגדות לקיום צוואה או בקשה לביטול צו קיום צוואה. במילים אחרות, מדובר בעיכוב ביצוע של צו קיום צוואה או צו ירושה. במסגרת ההליך, מבקש הצד שהפסיד בהליך לעצור את ביצועו של פסק הדין עד למתן החלטה בערעור על פסק הדין. את הבקשה לעיכוב ביצוע בערעור על צוואה ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה שנתן את פסק הדין בסכסוך הירושה או לבית המשפט שאליו מערערים, בית המשפט המחוזי.
חשיבותה של הבקשה לעיכוב ביצוע גדולה, שכן ביצוע פסק הדין ואכיפתו עשויים לגרום לנזק שלא ניתן יהיה לתקנו, אם הערעור יתקבל. במאמר זה נעסוק בשאלות: איך מעכבים ביצוע של צו קיום צוואה, איך עוצרים מימוש של צו ירושה. לצורך כך, נדון בסוגיות הבאות: מהם התנאים להגשת הבקשה לעיכוב ביצוע של פסק הדין, מתי אפשר להגיש בקשה לעיכוב ביצוע בערעור על צוואה, מי יכול להגיש את הבקשה לעיכוב ביצוע, מהו ההבדל בין עיכוב ביצוע לבין סעד זמני, מהי בקשה לעיכוב ביצוע חלקי, סוגים של בקשות לעיכוב ביצוע וכיצד ניתן לדעת מה סיכוי הבקשה לעיכוב ביצוע.
איך מעכבים ביצוע של צו קיום צוואה
עיכוב ביצוע של צו קיום צוואה או צו ירושה שניתן במסגרת פסק דין דורש כאמור הגשת בקשה לעיכוב ביצוע. בפועל, מטרת הבקשה היא למנוע את אכיפתו של צו קיום הצוואה או צו הירושה. בקשות אלו דורשות ניסיון וידע מעורך הדין ירושה המייצג, בסוגיות הנוגעות לדיני הירושה וחוק הירושה ויש לכך השפעה רבה על סיכוי הבקשה לעיכוב ביצוע.
התנאים להגשת בקשה לעיכוב ביצוע
התנאים להגשת בקשה לעיכוב ביצוע מפורטים בתקנה 145 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018. תקנה 145 לתקסד"א קובעת כי הדרישות ממי שמבקש סעד זמני יחולו גם על מי שעותר לעיכוב ביצועו של פסק הדין. דרישות אלו הן הגשת התחייבות עצמית לכיסוי כל נזק שיגרם למי שזכה בפסק הדין כתוצאה מעיכוב ביצועו וכן הפקדת ערובה בסכום שיניח את דעתו של בית המשפט.
מתי אפשר להגיש עיכוב ביצוע בערעור על צוואה
ניתן להגיש בקשה לעיכוב ביצוע לבית המשפט לענייני משפחה מיד בתום הדיון שבו ניתן פסק הדין, ואם פורסם לאחר הדיון, ניתן להגיש את הבקשה בכתב, ובלבד שטרם הוגש הערעור. לאחר הגשת הערעור, ניתן לבקש עיכוב ביצוע רק מבית המשפט המחוזי.
מי יכול להגיש בקשה לעיכוב ביצוע
בקשה לעיכוב ביצוע תוגש על ידי מי שיש לו אינטרס בעצירת אכיפתו של פסק הדין. לכן, בדרך כלל, הצד שהפסיד בהליך בבית המשפט לענייני משפחה הוא זה שפונה בבקשה לבית המשפט.
ההבדל בין סעד זמני לעיכוב ביצוע
ההבדל בין סעד זמני לעיכוב ביצוע הוא מהותי ובעל משמעות מעשית. בעל דין המגיש בקשה לסעד זמני, מבקש למעשה "להחיות" זכות שהיתה נתונה לו עד להכרעה בערעור. לעומת זאת, עיכוב ביצוע נועד לעצור את ביצועו או אכיפתו של פסק הדין עד להכרעה. מכך ניתן להבין כי לבית המשפט לענייני משפחה שנתן את פסק הדין, אין סמכות לתת סעד זמני אלא רק עיכוב ביצוע. לפיכך, יש להקפיד על הגשת בקשה מתאימה. בפסיקת בתי המשפט בישראל מתוארים מקרים רבים שבהם הוגשה בקשה לעיכוב ביצוע, כאשר בפועל היא בקשה לסעד זמני. דבר זה עשוי להביא לדחיית הבקשה.
סוגים של עיכוב ביצוע
קיימים שני סוגים לבקשות עיכוב ביצוע: עיכוב ביצוע של פסק דין כספי ועיכוב ביצוע של זכויות במקרקעין. פסק דין כספי הוא פסק דין הקובע שלמאן דהוא מגיעים כספים בהתאם לתביעתו. פסק דין העוסק בזכויות במקרקעין מתמקד בשאלת בעל הזכויות או מי רשאי להירשם כבעל הזכויות בנכס מקרקעין. במקרה שבו פסק הדין קובע מסמרות גם בנושאים כספיים וגם בנושא של זכויות במקרקעין, ניתן להגיש גם בקשה לעיכוב ביצוע חלקי.
בקשה לעיכוב ביצוע חלקי
בקשה לעיכוב ביצוע חלקי עוסקת בעתירה למנוע את ביצועו של חלק מפסק הדין. לדוגמא, חרף התנגדותה של בת זוגו לצוואה, ניתן פסק דין המהווה צו קיום צוואה בהתאם לבקשת ילדיו. על פי הצוואה, יורשים בניו של המצווה את דירתו בחיפה וכן כספים בחשבונות הבנקים. בבקשה לעיכוב ביצוע חלקי מבקשת בת הזוג מבית המשפט למנוע דיספוזיציה (שינוי ברישום) של הדירה בחיפה, עד להכרעה בערעור. הבקשה אינה עוסקת בכספים שבחשבונות הבנקים. לכן, אם תתקבל הבקשה, הסעד היחידי שינתן הוא שלא ניתן יהיה לשנות את הרישום של בעלי הזכויות בדירה בחיפה, עד להכרעה בערעור. בכל הנוגע לכספים שבחשבונות הבנקים, זכאים בניו של המנוח למשוך אותם.
סיכוי הבקשה לעיכוב ביצוע
ניתן להעריך את סיכוי הבקשות לעיכ וב ביצוע על פי פסקי הדין שניתנו בעבר, הקובעים את התנאים למתן עיכוב ביצוע. ככלל, המבקש עיכוב ביצוע צריך להוכיח כי סיכוי הערעור גבוהים וכי מאזן הנוחות פועל לטובתו, כלומר – שאם לא יעוכב הביצוע יפגע מבקש העיכוב באופן בלתי הפיך, ולא ניתן יהיה להחזיר את המצב לקדמותו. כללים אלו פורשו בפסיקה עניפה של בתי המשפט.
ההלכה הפסוקה קובעת, כי בקשות לעיכוב ביצוע של רישום זכויות במקרקעין צולחות בדרך כלל את הרף הנדרש, וניתן עיכוב ביצוע. הסיבה לכך היא, כי רישום נכס מקרקעין על שם אדם, מאפשר לו למכור את הנכס או להעביר את הזכויות בו לצד שלישי. עולה, כי הנזק שעשוי להיגרם למי שטוען לזכויות בנכס זה הוא בלתי הפיך, שעה שיהיה קשה עד למאד להחזיר את המצב לקדמותו.
שונים פני הדברים לגבי פסק דין המורה על תשלום כספים, גם סכומים גבוהים. בדרך כלל, בתי המשפט אינם נעתרים לבקשה לעכב ביצוע של תשלום כספים, מתוך ההנחה שמדובר בכסף, כך שתמיד ניתן לקבוע שעל מי שקיבל את הכסף, להשיבו. יחד עם זאת, כל מקרה לגופו. לדוגמא, במצב שבו מי שמקבל את הכסף הוא תושב חוץ, נוצר חשש אמיתי, שלא יהיה ניתן להכריח אותו להשיב את הכסף, במידה וכך יפסק. כך גם, כאשר מי שמקבל את הכסף מצוי במצב כלכלי גרוע במיוחד, וקיים חשש שהסכום שקיבל לא יהיה בידו בעת ההכרעה בערעור.
בקשות לעיכוב ביצוע במסגרת ערעור על פסקי דין שניתנו בסכסוכי ירושה, תוקפן של צווואת או מתנות במשפחה, הן בקשות חשובות ביותר, וחשוב להקפיד כי יערכו על ידי עורך דין ירושה מנוסה המצוי בדין ובפסיקה בנושא מהותי זה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.