מנהל עיזבון
כאשר היורשים חלוקים בדעתם בעניין ניהול עיזבון וחלוקתו או כאשר חלוקת העיזבון מעוררת קשיים רבים ימונה מנהל עזבון [i]. קיימים שני סוגים של מנהלי עזבון, זמני וקבוע.
במקרה של מחלוקת על מינויו יש צורך בהגשת תביעה למינוי מנהל עזבון לבית המשפט על ידי עורך דין צוואות.
צורך בניהול עיזבון
אין די בכך שהמנוח מינה בצוואתו אדם כמנהל עזבון. ברירת המחדל היא שלא ימונה מנהל עזבון, אלא אם כן יש צורך בו.
לא תמיד יש צורך במינוי מנהל עזבון. לעיתים היקף העיזבון אינו מצדיק מינוי של מנהל עיזבון ששכר טרחתו ינגוס בשווי העיזבון. בנוסף מינוי מנהל עזבון מקובל רק במצב שבו היורשים אינם מסוגלים לשתף פעולה ביניהם בנושא ניהול העיזבון.
כך לדוגמא, בתיק שניהל עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, דחה בית המשפט לענייני משפחה בקשה למינוי מנהל עיזבון בשל העובדה שהעיזבון הכיל דירת מגורים וסכום של 2 מיליון ש"ח בבנק. בית המשפט קבע, כי יש לקבל את הצעת עו"ד מובשוביץ, ולאפשר למרשו להשכיר את הדירה ולהפקיד את דמי השכירות בחשבון בנק נפרד וכן להורות לבנק להפקיד את כספי העיזבון בפיקדון קצר מועד, על מנת לחסוך בעלויות תשלום שכר טרחה.
תיאור המקרה שלעיל מלמד, כי מנהל עיזבון ימונה כאשר העיזבון מורכב מנכסים רבים, וכאשר יש צורך בניהולם השוטף של הנכסים על מנת לשמור על ערכם. מינוי מנהל עזבון
מנהל עיזבון ימונה אך ורק אם הסכים לכך. ככל שהמנוח לא פטר את מנהל העזבון מהפקדת ערובה, יקבע הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה את גובה הערובה שעליו להפקיד בקופת בית משפט, על מנת שתשמש בטוחה לכיסוי נזקים שיגרמו בשל ניהול העיזבון, ככל שיגרמו.
מנהל העיזבון הוא נאמן של בית משפט וידו הארוכה. מטרתו לסייע בניהול הרכוש עד לסיום חלוקתו בין היורשים. מעמדו של מנהל העיזבון כנאמן מטילה עליו חובות המצוינות בחוק הנאמנות ובחוק השליחות.
מינויו של מנהל עיזבון עשוי לשמש ככלי להפעלת לחץ על צד להתנגדות לצוואה, במיוחד אם מדובר במי ששולט בנכסי העיזבון, ויאבד שליטה זו עם מינויו של מנהל עיזבון.
מנהל עזבון זמני
בטרם מתן צו ירושה או צו קיום צוואה, ימונה מנהל עיזבון זמני לתקופת זמן קצובה, עד למתן צו. מטרת המינוי היא לשמור על נכסי העיזבון עד לחלוקתו בין היורשים. במועד המינוי עדיין לא ידועה זהות היורשים, מכיון שטרם ניתן צו ירושה או צו לקיום צוואה.
מנהל עזבון קבוע
לאחר מתן צו ירושה או צו לקיום צוואה, ימונה מנהל עזבון קבוע. המינוי יבוצע לאחר שכבר ידועה זהות היורשים, ומטרתו לממש את נכסי העיזבון ולחלק אותם בין היורשים, על פי הוראות בית המשפט. דרך החלוקה של נכסי העיזבון תעשה, ככל שניתן, בהסדר בין היורשים. לשם כך, רשאי מנהל העזבון הקבוע להגיש הצעה לבית המשפט לגבי אופן חלוקת הנכסים, גם אם היורשים אינם מסכימים לדרך החלוקה המוצעת.
קראו עוד: עיזבון
תפקיד מנהל עזבון
נקבע, כי במסגרת החובה לכנס את נכסי העיזבון מסורה למנהל העזבון הזכות להתחקות אחר נכסי העיזבון לצורך שמירת העזבון (ע"א 474/65 טראובר נ' מנהיים)
במסגרת סמכותו, רשאי מנהל עזבון להגיש תביעות בשם העיזבון לשם השבת רכוש כאמור בסעיף 82 לחוק הירושה. משמעות הדבר היא, כי למנהל העיזבון זכות להגיש תביעה בשם העיזבון על מנת להשיב נכסים ששייכים לו (למנוח).
כמו כן, מנהל העיזבון ישמש כנציגו של העיזבון בהליכי בית משפט, מכיון שהעיזבון אינו יישות משפטית ואינו יכול לשמש בעצמו כבעל דין.
למנהל העיזבון הסמכות לשום את נכסי המנוח לפי שוויו בזמן החלוקה כאמור בסעיף 109(א) לחוק הירושה, לרבות שוויו של השבח ופירות הנכסים שבעיזבון. לצורך כך, הוא רשאי לפנות למומחים חיצוניים, כגון שמאים, עורכי דין ורואי חשבון על מנת שימסרו בידו חוות דעת מקצועית ביחס למעמדם של הנכסים והמיסוי החל עליהם. מנהל העיזבון יעשה כך רק לאחר שיפנה לבית המשפט בבקשה למתן הוראות.
מנהל העזבון יפעל כנאמן בית המשפט ובפיקוחו לכינוסו, שימורו ומימושו של העיזבון וחלוקתו בין היורשים בתוך זמן סביר [ii]. במסגרת ניהול עיזבון, יציע המנהל תוכנית חלוקה ליורשים וככל שלא תצלח התוכנית יפנה לבית המשפט בבקשה מתאימה לחלוקה (סעיף 110(ב-ד) – סעיף 111 לחוק הירושה).
קראו עוד: הסתלקות מעיזבון
זהותו של מנהל עזבון
כאשר היורשים מסכימים על מינוי מנהל עזבון ועל זהותו, ניתן להגיש בקשה מוסכמת מטעם שני הצדדים, ואז תהא בסמכות הרשם לעניני ירושה היכולת למנות את מנהל העיזבון. מנגד, כאשר אין הסכמה על זהותו של מנהל העיזבון, יעבור התיק לבית המשפט לענייני משפחה אשר יכריע בצורך במינוי מנהל עיזבון ובזהותו של מנהל העיזבון.
בדרך כלל, בהעדר הסכמה על זהותו של מנהל העזבון, ימונו על ידי בית המשפט עורכי הדין של הצדדים לסכסוך הירושה לשמש יחדיו בתפקיד. בדרך כלל המינוי יהיה של עורכי דין ירושות המבינים בתחום המיוחד של ניהול נכסים העיזבון. לחלופין, ובמיוחד במקרה שמי מעורכי הדין אינו מסכים להתמנות למנהל עיזבון, ימנה בית המשפט עורך דין חיצוני שישמש בתפקיד מנהל העזבון.
שכר טרחה
שכר הטרחה של עורך דין המשמש מנהל העזבון נקבע על ידי בית המשפט על פי הוראות חוק הירושה ותקנות הירושה.
חוק הירושה קובע כי שכר טרחתו של עורך דין המשמש מנהל עיזבון יהיה 3% משווי העיזבון, אך מנהל העזבון רשאי לעתור לבית המשפט בבקשה להגדיל את שכר הטרחה בשל משך זמן הכהונה או בשל העובדה שניהול העיזבון דרש מאמץ מיוחד.
במקרים של "מאמץ מיוחד" מטעמו של מנהל העיזבון הממונה, רשאי בית המשפט לענייני משפחה לפסוק לו תשלום של 4% משווי נכסי העיזבון כשכר טרחה.
מנהל עיזבון: פיטורין
מנהל העיזבון עשוי להיות מפוטר מתפקידו על ידי בית המשפט, בשל עילות המנויות בחוק.
ראשית, ככל שקיים חשש שמנהל העיזבון הפר את חובות הנאמנות כלפי המנוח או הפר את רצונו של המנוח בצוואתו, אין מקום למנותו למנהל על עיזבון המנוח [iii].
שנית, ניגודי עניינים הם עילה לפיטוריו של מנהל עזבון. בפרשת צ.ס נפסק מדוע לא ימונה למנהל עיזבון מי שהמוריש קבע בצוואתו, ובין היתר מנה בית המשפט מצבים של ניגוד עניינים, כגון, כאשר מנהל העיזבון הגיש תביעה כנגד העיזבון. לא יעלה על הדעת כי מי שטוען לזכות מעיזבון המנוח ינהל את נכסי העיזבון, אליו הוא לוטש עיניו.
שלישית, כאשר היחסים בין מנהל העיזבון לבין "המעוניינים בדבר הם מאד משובשים" כך "שכל שיתוף פעולה בין מנהל העיזבון המיועד לבין המעוניינים בדבר נדון לכישלון בשל חוסר אמון בסיסי" [iv]. משמעות הדבר היא, כי אם אחד מהצדדים לסכסוך אינו סומך על מנהל העיזבון מסיבה טובה ומבוססת, בית המשפט ישקול בחיוב להפסיק את כהונתו של מנהל העיזבון.

הרחבה על מנהל עזבון
[i] ע"א 181/52 א' ברוינר ואח' נ' מ' ברוינר, פורסם ברשומות
[ii] ע"א 41/87 אהרוני ואח' נ' זר ואח', פורסם במאגרי המידע
[iii] עמל"ע 9069-05-11 אמנון אברהמי נ' הועד המרכזי של לשכת עורכי הדין בישראל, פורסם במאגרי המידע, שם, סעיף 187
[iv] ת"ע 107950/06 עזבון המנוחה צ.ס ז"ל נ' האפורטופוס הכללי , 2007, פסקה 9
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 03-6912307 | פקס: 03-6912312 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי-דין ד"ר רן מובשוביץ