התנגדות לצו ירושה
התנגדות לצו ירושה או התנגדות לבקשה לצו ירושה היא תביעה המוגשת אצל רשם לענייני ירושה, ומטרתה היא למנוע מתן צו ירושה בשל סיבות המפורטות בכתב ההתנגדות למתן צו הירושה. התביעה השניה שניתן להגיש כהתנגדות לרשם הירושות, היא כמובן התנגדות לצו קיום צוואה. הצלחת ההליך משמעו שלא ינתן צו ירושה בהתאם לכללי חוק הירושה, הקובעים את זהות היורשים ואת אופן חלוקת העיזבון על פי האמור בחוק. התנגדות לצו ירושה מוגשת לאחר שהוגשה בקשה לצו ירושה והיא תוגש לרשם לענייני ירושה שאליו הוגשה הבקשה לצו ירושה. מי שרשאי להגיש את ההתנגדות לצו ירושה הוא "מעוניין בדבר". ההבדל בין התנגדות לצו ירושה להתנגדות למתן צו קיום צוואה נעוץ במבוקש מרשם הירושות. בקשה לצו ירושה מוגשת כאשר אין צוואה ואילו בקשה לצו קיום צוואה מוגשת כאשר יש צוואה שמבקשים לקיים. בדרך כלל העילות להגשת התנגדות לצו ירושה נעוצות בכך שידוע על קיום צוואה. מכיון שחובה לגלות על קיום צוואה לרשם הירושות, באה ההתנגדות לצו ירושה לחשוף את קיומה של הצוואה. תוכן ההתנגדות יכלול לדוגמא העתק של צוואה, כך שאין מקום לתת צו לירושה על פי דין במצב שבו קיימת צוואה. מועדים להגשת ההתנגדות לצו ירושה קבועים בסעיף 67 לחוק הירושה.
למי מגישים ומי רשאי להגיש התנגדות לצו ירושה
את ההתנגדות יש להגיש לרשם לעניני ירושה בעקבות הגשת בקשה לצו ירושה, לאחר תשלום אגרה בהתאם לדין. רק מעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות למתן צו ירושה. המעוניין בדבר הינו גורם שיש לו עניין כלכלי ישיר בתוצאות הצו. כך לדוגמא, כל יורש על פי חוק הירושה, כגון בן זוג או צאצא של המנוח נחשב ליורש על פי החוק, ולכן הינו מעוניין בתוצאות ההליך ורשאי להתנגד לו.
מועדים להגשת התנגדות לצו הירושה
סעיף 67 לחוק הירושה קובע כי אם הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, יודיע על כך הרשם לעניני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות, כאשר המועד נספר למן יום פרסום הבקשה למתן צו ירושה בעיתונות היומית. כשם שהחוק מאפשר פרק זמן של שבועיים לשם הגשת התנגדות לצו קיום צוואה, כך הוא מאפשר פרק זמן של שבועיים להגשת התנגדות לצו ירושה.
עילות התנגדות לצו ירושה
העילה השכיחה ביותר בהליך זה הינה קיומה של צוואה שלא הוגשה לקיום או שהוסתרה מפני הרשם לענייני ירושה.
עילה נוספת להגשת התנגדות הוא ניסיון להשמטת יורש על פי דין מהבקשה למתן צו ירושה, באופן שיביא לכך שהצו המבוקש לא יכיל את רשימת כל היורשים. מצב זה מביא לכך שאחד היורשים ינושל מחלקו, ויתר היורשים המפורטים בבקשה יקבלו למעלה מחלקם בעיזבון, בניגוד להוראות חוק הירושה. לדוגמא, למגיש ההתנגדות התברר כי הבקשה לצו ירושה מתעלמת מכך שקיים יורש חסוי השוהה במוסד ואינו יכול להגן על זכויותיו.
עילה שלישית היא הגשת בקשה לצו ירושה המתעלמת מאקט של הסתלקות יורש מירושתו. כאשר אדם מסתלק מהירושה, הוא ויתר על עצם מעמדו כיורש. אך לו ינתן צו המציין אותו כיורש חרף הסתלקותו, הוא יהפוך ליורש של חלק מהעיזבון, על חשבון יורש או יורשים אחרים, שלטובתם הסתלק בעבר. במצב שכזה נוצרת תאונה משפטית. מצד אחד, קיים צו ירושה הקובע כי היורש ירש, ואילו מצד שני, קיים תצהיר הסתלקות הקובע כי היורש כלל אינו יורש, ולמעשה, מעולם לא היה יורש, כי זוהי משמעותה של הסתלקות מירושה. רשימת העילות שונה באופן מהותי מעילות התנגדות לצו קיום צוואה, שכן צו ירושה ניתן בהתאם להוראות חוק הירושה ולא בהתאם לצוואה מעשי ידי המוריש.
תוכן ההתנגדות לצו ירושה
תוכן התנגדות לצו ירושה צריך להכיל את הפרטים הבאים: שם ותעודת זהות של המתנגד לצו הירושה, שם המנוח שבעניינו מתבקש צו ירושה, שמות ותעודות זהות של כל היורשים המעורבים בהליך מתן צו הירושה, נימוקי ההתנגדות לצו ירושה והמסמכים התומכים בטענות ההתנגדות, תצהיר לתמיכה בעובדות הנטענות בהתנגדות לצו ירושה, אישור תשלום אגרה בגין התנגדות לצו ירושה וכן יפוי כח, אם עורך דין ירושה מייצג אותכם בהליך התנגדות לצו ירושה. כאשר מקבל הרשם לענייני ירושה כתב התנגדות, עליו להעביר אותו לדיון בבית המשפט לענייני משפחה החולש על מקום מגוריו של הנפטר. במסגרת הליך ההתנגדות, יברר בית המשפט את הסיבות להתנגדות, אם החוק אכן קובע שאין לתת צו ירושה, וככל שמעורבת צוואה, יבחן אם יש מקום לתת צו לקיום צוואה ולא צו ירושה. בשל העובדה שהליך התנגדות יתברר בבית המשפט מומלץ להגישו באמצעות עורך דין לענייני ירושה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .