אפוטרופוס לקשיש
אפוטרופוס לקשיש הינו בעל תפקיד אשר ממונה על ידי בית המשפט לענייני משפחה לאדם מבוגר, שאינו יכול לדאוג לענייניו, וזאת בהתאם למקרים המפורטים ב-סעיף 33 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, תשכ"ב-1962. מינוי אפוטרופוס לקשיש
בקשה למינוי אפוטרופוס לקשיש
על מנת למנות אפוטרופוס לקשיש יש לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס לקשיש. בקשה שכזו תבהיר לעתור למינוי אפוטרופוס קבוע או אפוטרופוס במינוי זמני, לפרט אם המינוי הוא לגוף, לרכוש או לגוף ורכוש יחדיו, וכן לצרף לבקשה למינוי אפוטרופוס חוות דעת רפואית של רופא מומחה ברפואת נפש, כגון פסיכיאטר או פסיכוגריאטר, אשר קובעת את כשירותו הרפואית-משפטית של הקשיש נשוא הבקשה. ראוי לציין, כי ההבדל בין המצב הראשון, שבו הקשיש "פסול דין" והמצב השני שבו הקשיש "חסוי" או כפי שנאמר היום: "אדם שמונה לו אפוטרופוס", נעוץ בעיקר בכך שהחסוי עשוי להיות כשיר משפטית, להחליט בענייניו ולהבין את משמעות החלטותיו, ואף לערוך צוואה, אם ברצונו בכך, אלא שבנסיבות חייו הנוכחיות, הוא אינו מסוגל לנהל את ענייניו. כך לדוגמא, חסוי יכול להיות קשיש מרותק מסיבות רפואיות לביתו ואינו יכול לנהל את ענייניו הרכושיים או לדאוג לרכישת מזון. הסוגיות העומדת בשאלת מינוי אפוטרופוס לקשיש הן מתי ימונה אפוטרופוס לקשיש, מהי בקשה למינוי אפוטרופוס, מהו מינוי זמני של אפוטרופוס, תרומתו של תסקיר מטעם רשויות הרווחה ו-שיקולים הנוגעים לזהות האפוטרופוס.
מתי ימונה אפוטורפוס לקשיש
אפוטרופוס לקשיש ימונה באחד מן המצבים הבאים: במצב הראשון, הוכח לבית המשפט לענייני משפחה כי הקשיש הינו פסול דין. משמעו של המונח הוא כי הוכח שהקשיש אינו כשר לנשיאה בזכויות ובחובות המשפטיות והוא אינו מסוגל לדאוג לענייניו מחמת ליקוי בשכלו או מחלת נפש. במצב השני, השתכנע בית המשפט לענייני משפחה, כי הקשיש אינו יכול, דרך קבע או דרך ארעי, לדאוג לעניניו, כולם או מקצתם (מה שכונה בעבר חסוי). כלומר, הוא , ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו ועל כן אין מנוס ממינוי אפוטרופוס לקשיש.
בקשה למינוי אפוטרופוס
הבקשה למינוי אפוטרופוס מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה שבמחוז מגוריו של הקשיש. ניתן לערוך בקשה שכזו בסיוע של מתנדבים היושבים בבית המשפט לענייני משפחה או באמצעות עורך דין לענייני ירושה. לבקשה יש לצרף חוות דעת רפואית של פסיכיאטר או פסיכוגריאטר שהינו מומחה לרפואת הנפש של קשישים וכן תצהיר המאומת על ידי עורך דין. במסגרת הבקשה למינוי אפוטרופוס יש להבהיר מהו סוג המינוי המתבקש, האם מדובר במינוי לגופו של הקשיש, שהינו מינוי אפוטרופוס לגוף, העוסק בדאגה לשלומו ולצרכיו, כגון מגורים, מזון, טיפול רפואי, ניקיון והגיינה, תחזוקת מקום המגורים וכו' או שמא הקשיש מסוגל לטפל בענייניו אלו והמינוי הנדרש הינו אפוטרופוס לרכוש, שמטרתו לסייע לקשיש לנהל את ענייניו הרכושיים.
מינוי זמני של אפוטרופוס
בקשה למינוי זמני של אפוטרופוס היא בקשה למינוי מוגבל בזמן של אפוטרופוס, שמטרתה מינוי אפוטרופוס לתקופה שלא תעלה על 6 חודשים על מנת לסייע לאדם הנמצא בסיטואציה זמנית שאינה מאפשרת לו לנהל את ענייניו. יחד עם זאת, ראוי לציין כי ברירת המחדל היא מינוי זמני של אפוטרופוס לתקופה שבה טרם החליט בית המשפט אם המינוי יוארך ויהפוך למינוי קבע של אפוטרופוס. תקופת הבינים שבה שוקל בית המשפט אם למנות אפוטרופוס קבוע לקשיש נדרשת לשם עריכת בדיקת על בעלי תפקיד שממנה בית המשפט לענייני משפחה בטרם הכרעה. אחד החשובים שבבעלי התפקידים הללו הינו עובד סוציאלי של מחלקת הרווחה שסמכותה חלה על מקום מגוריו של הקשיש, שמטרתו להגיש לבית המשפט תסקיר מטעם רשויות הרווחה ביחס למצבו של הקשיש, צרכיו ונסיבות חייו.
תסקיר מטעם רשויות הרווחה
לאחר הגשת הבקשה למינוי אפוטרופוס יבקש בית המשפט תסקיר מטעם רשויות הרווחה, והן ישלחו עובדת סוציאלית המתמחה בתחום, אשר תערוך בדיקה של מצב הקשיש, בדרך כלל על ידי ביקור בביתו והתרשמות ממצבו, אורח חייו ויכולתו לנהל את ענייניו באופן עצמאי.
תסקיר רשות הרווחה שיוגש לבית המשפט לענייני משפחה יתייחס גם זהות האפוטרופוס המוצע בבקשה והתאמתו לתפקיד, וכן לעמדת הקשיש ובני משפחתו בדבר הצורך במינוי והסכמתם למינוי האפוטרופוס המוצע.
במקרה שאין הסכמה למינוי או לזהות האפוטרופוס, יערוך בית המשפט דיון שבו יבחן את החלופות השונות לפתרון המצב.
שיקולים במינוי אפוטרופוס לקשיש
לאחר שהועמדו בפני בית המשפט הנתונים הנוגעים למצבו של הקשיש, יפנה בית המשפט אל הקשיש וישמע את עמדתו בנוגע לבקשה, ככל שהוא מסוגל להציגה. במקרים ברורים, כאשר אין ספק שהקשיש אינו מסוגל לדאוג לענייניו, יבוצע מינוי אפוטרופוס לקשיש כאמור.
במקרים גבוליים, כאשר מדובר בקשיש חסוי שאינו פסול דין, מורה החוק לבית המשפט לשקול אם קיימת דרך עדיפה לשמירת טובתו של הקשיש, אשר תגביל פחות את זכויותיו, חירותו ועצמאותו.
במסגרת זאת, עשוי בית המשפט למנות אפוטרופוס לעניינים ספציפיים ומיוחדים בלבד, כגון טיפול בנושאים אישיים, רפואיים (אפוטרופוס לגוף) או רכושיים בלבד (אפוטרופוס לרכוש), לקבוע תנאים והגבלות לפעולתו, לצמצם את משך המינוי, ואף לקבוע שלא ימונה אפוטרופוס מטעם בית המשפט, אם קיים אדם אשר מוכן לסייע לקשיש לדאוג לענייניו, בלא שימונה כאפוטרופוס.
שיקולים הנוגעים לזהות האפוטרופוס
אחת מנקודת המחלוקת הגדולות ביותר בהליך של מינוי אפוטרופוס נוגעת לסוגיית זהות האפוטרופוס. במקרים שבהם אין מחלוקת, והקשיש תומך במינוי בן משפחה מסויים כאפוטרופוס, ייטה בית המשפט למנות את המועמד המוצע, ובלבד שתסקיר רשויות הרווחה יקבע כי הוא מתאים לתפקיד. במקרה של סכסוכים בין בני המשפחה של הקשיש על זהות הממונה, יפעל בית המשפט, בדרך כלל, בהתאם להמלצת התסקיר, לאחר שהעובד הסוציאלי מטעם הרשויות נפגש ושוחח עם בני המשפחה.
לעיתים, ניתן לגשר על הפערים באמצעות הסכמה למינוי משותף של שני אפוטרופוסים, ובמקרים אחרים, יקבע התסקיר כי אחד מבני המשפחה מתאים יותר לתפקיד או שאין מנוס ממינוי גורם חיצוני לתפקיד, כאשר השיקול המכריע והעיקרי הוא טובתו של הקשיש.
יפוי כח מתמשך ותביעה לביטול יפוי כח מתמשך
היה והקשיש ערך בעבר יפוי כח מתמשך שבו קבע מי יטפל בו ומי יהיה אחראי לענייניו במידה ויאבד את הכשירות לנהל את עניניניו בעצמו, בית המשפט לענייני משפחה לא ימנה אפוטרופוס, ואם הוגשה בקשה למינוי אפוטרופוס הוא ידחה אותה.
הדרך למנות אפוטרופוס במידה וקיים יפוי כח מתמשך, היא להגיש תביעה לביטול יפוי כח מתמשך, ולהראות כי מי שמונה על ידי הקשיש אינו יכול לשמש נאמן לענייניו, הן בשל סיבות הקשורות לדרך שבה נערך יפוי הכח המתמשך, הן בשל קיומם של ניגודי ענייניו בין תפקידו כמטפל של הקשיש והן בשל האופן שבו טיפל בקשיש עד כה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.