ביטול מתנה
ביטול מתנה הינו אירוע משפטי הנסמך על הוראות בשני דברי חוק: חוק החוזים וסעיף 5 לחוק המתנה. ביטול מתנה באמצעות חוק החוזים משמעו שימוש בעילות המופיעות שם, כגון הטעיה או טעות, עושק וכו'. ביטול מתנה באמצעות חוק המתנה נערך בעיקר במקרים שבהם המתנה טרם הסתיימה מכוח אותן עילות המופיעות בחוק המתנה. הגורמים העיקריים שנבדקים על ידי בית המשפט בסכסוך על ביטול מתנה הם השלב שבו נמצאת המתנה, האם מדובר בהתחייבות או שמא בהסכם מתנה שהסתיים, דרישת הכתב בהסכם המתנה, קיומם של המסמכים המגבשים את הסכם המתנה, קיומו של יפוי כח בלתי חוזר שם מוותר נותן המתנה על זכות החזרה מהמתנה, שינוי מצבו של מקבל המתנה בהסתמך על המתנה שניתנה, התנהגות הצדדים לעסקת המתנה למול המצופה מהצדדים, ו-התנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי נותן המתנה. במאמר זה נדון במצב שבו נדרשת הגנה כנגד ביטול מתנה ומהם אותם מכשולים הבולמים את רצונו של נותן המתנה או מקבל המתנה לבטל את המתנה, אף חרף קיומה של עילת ביטול על פי חוק המתנה.
דרישת הכתב בהסכם מתנה
דרישת הכתב בהסכם מתנה היא דרישה המופיעה בחוק המתנה שם נקבע, כי המתנה היא חוזה שיש לערכו בכתב. מסמכי המתנה כוללים בדרך כלל תצהיר מתנה שבו מצהיר נותן המתנה על הענקתה למקבל המתנה ותצהיר נוסף שבו מצהיר מקבל המתנה כי על הסכמתו לקבלה. לחלופין, יכולים הצדדים לערוך הסכם מתנה. לעיתים חותם נותן המתנה גם על יפויי כח בלתי חוזר שמטרתו לאפשר למקבל המתנה לרשום את המתנה על שמו, אפילו אם נותן המתנה הלך לעולמו. מתנה ויפוי כח בלתי חוזר השלובים יחדיו מהווים מסמכי מתנה שקשה יותר לבטלה, שכן יפוי הכח הבלתי חוזר מהווה הצהרת נותן המתנה כי אין בכוונתו לחזור ממנה, ויהי מה. אין צורך שהויתור על זכות החזרה יהיה מפורש ביפוי הכח הבלתי חוזר, ודי בכך שיעלה מהכתב בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, על מנת שבית המשפט יקבע שנותן המתנה ויתר על הזכות לחזור בו מן המתנה. לעומת זאת, אם נפל פגם בנוסח יפוי הכח הבלתי חוזר, או אם נפל פגם בהסכם המתנה או בתצהירי המתנה, ניתן לטעון כי יפוי הכח הבלתי חוזר מאבד מתוקפו, מקום שהוא נשען על הסכם המתנה ואינו עומד בפני עצמו. ראו כאן להרחבה על מתנה של דירה ללא תמורה.
שינוי מצבו של מקבל המתנה
סעיף 5 ב' לחוק המתנה קובע כי "(ב) כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, רשאי הנותן לחזור בו ממנה, זולת אם ויתר בכתב על רשות זו". בפרשת תמ"ש (משפחה חיפה) 21659-12-12 ע.ה.פ נ' נ.נ נפסק כי על מנת לחזור מהמתנה לפי סעיף 5(ב) לחוק הירושה יש להוכיח שני תנאים מצטברים:
א. נותנת המתנה לא ויתרה על זכותה לחזור בה מן המתנה. באותו סכסוך, קבע בית המשפט, כי עצם החתימה על יפוי כח בלתי חוזר מהווה חזרה על זכות המתנה ומכיון שתנאי סעיף 5 ב לחוק המתנה מצטברים, הרי שאין משמעות לעובדה שמקבלת המתנה לא שינתה את מצבה בעקבות קבלת המתנה, והתביעה נדחתה.
ב. מקבלת המתנה לא הסתמכה על המתנה ולא שינתה את מצבה בעקבות קבלת המתנה. תנאי זה קובע כי אין אפשרות לחזור מהמתנה, אם נעשה בה שימוש שהביא לשינוי מצבו של מקבל המתנה. לדוגמא, מתנה כספית שמקבל המתנה השתמש בה בכדי לבנות בית לא ניתן להשבה.
התנהגות הצדדים לחוזה המתנה
התנהגותם של הצדדים לאחר החתימה על הסכם המתנה עשויה לגלות, אם אומד דעתם לגבי המתנה והזכות לחזור ממנה, היו שונים מהאמור בכתוב. לדוגמא, אם המתנה היא דירת מגורים אך בפועל מקבל המתנה לא גר בה, לא נהנה ממנה, לא משכיר אותה ולא נוהג בה מנהג בעלים. אזי ניתן לתהות, איזו מן מתנה זו, שאין לה כל משמעות במציאות החיים, והאם מדובר במתנה למראית עין.
הסכמת הצדדים לביטול מתנה מתרחשת גם היא. נתקלתי בעבר בתיק שבו הסכים בן להשיב את המתנה שהעניקה לו אמו, ואמר זאת במפורש לעורך דינה אך לאחר מכן, חכך בדעתו וחזר בו מהסכמתו זו. בעקבות כך, הגישה האם תביעה לביטול המתנה חרף קיומו של יפוי כח בלתי חוזר, מקום ששני הצדדים הסכימו לביטול המתנה.
אי שימוש ביפוי כח בלתי חוזר במשך שנים יכול ללמד גם הוא שאין מדובר במתנת אמת ועל כן נולדה עילה לביטולה. השלב שבו מצויה המתנה עשוי ללמד כי חרף היכולת לעשות שימוש ביפוי הכח הבלתי חוזר, מקבל המתנה נמנע מכך, דבר שעשוי ללמד על כך שאין מדובר במתנת אמת, אלא במתנה שאינטרס בצידה מטענו של נותן המתנה. מקרים שכאלו שכיחים במיוחד בעת ביטול מתנת מקרקעין.
הגנה בפני ביטול מתנה נוכח התנהגות מחפירה
בפרשת נחשון התייחס בית המשפט לחריג של החריג לפי סעיף 5ג' לחוק המתנה. בית המשפט קבע, כי אפילו אם נחתם יפוי כח בלתי חוזר, אפילו אם ויתר הנותן בכתב על זכותו לחזור זו ואפילו אם המקבל שינה את מצבו בהסתמך על המתנה, רשאי הנותן לחזור בו מן המתנה במקרה של התנהגות מחפירה מצד מקבל המתנה (ע"א 3220/10 חוה כהן יורשת המנוח עזיזי ז"ל נ' חדד). יחד עם זאת לא כל התנהגות רעה ומבישה תחשב להתנהגות מחפירה כמפורט בקישור.

משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.