מזונות מן העיזבון
סעיף 56 לחוק הירושה קובע כי אם "הניח המוריש בן זוג, ילדים או הורים והם זקוקים למזונות, זכאים הם למזונות מן העיזבון לפי הוראת פרק זה, בין בירושה עפ"י דין ובין בירושה עפ"י צוואה".
חוק הירושה קובע איפוא כי הזכאים למזונות מן העזבון הם ילדי המנוח, הוריו או בן זוגו.
תנאים לתשלום מזונות לידועה בציבור
אין חובה להיות נשוי לבן הזוג וגם ידוע בציבור עשויים להיות זכאי למזונות מן העזבון, אך במקרה שכזה על בן הזוג הידוע בציבור לעמוד ב-4 תנאים לשם קביעת זכאותו למזונות מהעזבון, בהתאם לסעיף 57 לחוק הירושה:
א. בני הזוג אינם נשואים
ב. בני הזוג חיו כמשפחה יחדיו
ג. בני הזוג ניהלו משק בית משותף (ע"א 7021-93).
ד. בני הזוג לא היו נשואים לאחרים בשעת פטירתו של אחד מבני הזוג.
הצהרת בני הזוג כי אינם ידועים בציבור
הצהרה של בני הזוג על כך שאינם בני זוג בימי חייהם, אינה שוללת מבן הזוג מזונות מן העזבון. ראשית, יחסי בני הזוג מקימים עילה חוזית לקבלת מזונות מן העזבון (סעיף 65 לחוק הירושה) ושנית, סעיף 57 לחוק הירושה אינו עוסק בהכרח בידועים בציבור וניתן לפרשו באופנים רבים שאינם מוגבלים לכותרת "ידוע בציבור".
נזקקות למזונות מן העיזבון
סעיף 59 לחוק הירושה קובע כיצד יחשב בית המשפט לענייני משפחה מה גובה המזונות שישולמו מן העזבון לזכאי להם, ואלו הם הנתונים שבהם יתחשב: שווי עזבון, חלקו של בן הזוג כיורש בעיזבון, רמת החיים של בני הזוג ערב פטירת המנוח, שינוי בצרכי בן הזוג שנותר בחיים, הכנסתו של בן הזוג ששימשה לפרנסתו עד כה, שווי הכתובה לה זכאית אשתו של המנוח.
מזונות מן העיזבון – הגבלת חופש הציווי
מזונות מן העיזבון מבטאים דרישה של המחוקק לכך ששאריו של המנוח יזכו בחלק מן העיזבון, אף אם המנוח לא ציווה על כך בצוואתו. הצידוק להוראה זו, המגבילה את חופש הציווי של המנוח, מצוי בקדושת יחסי המשפחה והחובה לדאוג לשאירים (ע"א 393-93). על כן, עשויה טענת מזונות מן העיזבון לעלות בהליכים הנוגעים לתוקפה של צוואה, כגון תביעה לפרשנות צוואה או התנגדות לצוואה.
עורך דין ירושה – משרד עו"ד דר' רן מובשוביץ הוא עורך דין צוואות המתמחה באופן בלעדי בסכסוכי ירושה, לרבות, התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, הגנה על הסכם מתנה וביטול הסכם מתנה.