ביטול צוואה הדדית
ביטול צוואה הדדית הוא מקרה מיוחד של ביטול צוואה הנערך בהתאם לסעיף 8א' לחוק הירושה. סעיף זה נכנס לתוקפו בחודש אוגוסט 2005, במסגרת תיקון מס' 12 לחוק הירושה, ועניינו בהטמעת המוסד של צוואה הדדית, דרכי עריכתה וביטולה במסגרת החוק, לאחר שנים רבות שבהן נערכו צוואות הדדיות מבלי שעריכתן הקימה התחייבות הדדית כלשהי של בני הזוג שעורכים אותן. העדר ההתחייבות חרף הצד ההסכמי שבצוואה ההדדית גרם למצב שבו אחד מבני הזוג שינה את צוואתו מבלי שהודיע על כך לבן הזוג, כך שלא ידע כי ההחלטה המשותפת שבצוואה ההדדית מבוטלת.
כיצד מבטלים צוואה הדדית
זוג נשוי ערך צוואה הדדית וכעת מבקש הבעל לבטל את הצוואה שערך עם בת זוגו. האם ניתן לבטל צוואה הדדית? התשובה חיובית, בסייגים הקבועים בחוק הירושה. על מנת לקבוע מה התנאים לביטול הצוואה ההדדית, עלינו לבחון את מועד עריכתה. כאמור, הקו המפריד הוא חודש אוגוסט 2005, שכן מאותו מועד, ברירת המחדל היא קיומה של הסתמכות של בני הזוג שערכו הצוואה על הוראותיה, הסתמכות שעליה המחוקק ביקש להגן בתיקון לחוק.
ביטול צוואה שנערכה לפני שנת 2005
כאשר מבקשים לתקוף צוואה של בני זוג שנערכה לפני מועד התיקון בשנת 2005, יש להוכיח את ההסתמכות של בן הזוג האחר על הוראות הצוואה ההדדית שאחרת אין כל מניעה לבטל צוואה הדדית ולערוך אחרת במקומה (פרשת מלמד). יוצא, כי לאחר כניסת התיקון לתוקף, ברירת המחדל בכל צוואה שנערכה, היא קיומה של ההסתמכות.
חוק הירושה קובע איפוא חזקת הסתמכות של בני הזוג שערכו יחדיו צוואה, רק ביחס לצוואות שנערכו לאחר כניסתו לתוקף של תיקון מס' 12 לחוק הירושה בשנת 2005. בכל הנוגע לצוואות שנערכו בטרם מועד זה, יש להוכיח את ההסתמכות.
לפני התיקון לחוק הירושה בשנת 2005, היה רשאי בן הזוג לבטל את צוואתו, מבלי שבן הזוג האחר ידע על דבר הביטול, ועדיין להינות כזוכה בצוואה ההדדית של בין הזוג האחר. נפסק בבתי המשפט ולא פעם, כי צוואות שנערכו לפני 2005 אינן נהנות מהנחת היסוד שהתקיים הסכם בין בני הזוג, וברירת המחדל היא, שלא קיימת הסתמכות ביניהם.
ביטול צוואה שנערכה לאחר שנת 2005
לאחר התיקון לחוק הירושה בשנת 2005, הוגדרה צוואה זו בס' 8א. לחוק הירושה, כצוואה שעורכים בני זוג מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר.
לפי התיקון, צוואה מסוג זה משמעות הסכמית הגורסת כי בני הזוג כרתו ביניהם הסכם שאותו יש לקיים. לפיכך, קיימת חשיבות לכך שהצוואה לא תבוטל על ידי בן זוג אחד באופן חד צדדי, ללא ידיעת בן הזוג האחר. כך קובע סעיף 8א' לחוק הירושה שהוסף בתיקון מס' 12 לחוק הירושה:
"8א. (א) בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות). (ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
(1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
(2) לאחר מות אחד מבני הזוג –(א) כל עוד לא חולק העזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת; (ב) לאחר חלוקת העזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעזבון שירש; (ג) הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה."
הנה כי כן, חוק הירושה קובע שבן הזוג ומבקש לבטל צוואה הדדית ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה לבן הזוג האחר. הודעה זו תבטל את הצוואות של שני המצווים. תנאי הסף הוא לביטול צוואה בהיות שני בני הזוג בחיים, הוא הודעה בכתב, שאחרת הצוואות ההדדיות יוותרו בתוקף.
בוטלה הצוואה ההדדית, לא יזכה המבטל בחלק מהעיזבון שבו זכה לפי הצוואה, כאמור בתיקון לחוק שלעיל.
ביטול צוואה כשבן הזוג חסוי
הבעיות העיקריות בביטול צוואה שמוגדרת כהדדית מתמקדות במצבים שהתיקון לחוק הירושה לא צפה. לדוגמא, אדם מבקש לבטל את צוואתו ההדדית אך באותו מועד בת זוגו כבר איבדה את כשירותה, ולכן לא ניתן להודיע לה על ביטול הצוואה ההדדית, וממילא שהיא אינה מסוגלת לערוך צוואה אחרת, שכן הצוואה היא מעשה אישי. לא ניתן לשלוח הודעה לאדם בלתי כשיר, גם אם מונה לו אפוטרופוס, שהרי האחרון אינו יכול לערוך צוואה במקום החסוי, ולכן מסירת ההודעה בדבר הכוונה לבטל את הצוואה חסרת משמעות.
יחד עם זאת, עיקרון הבסיס עליו מגן המחוקק הישראלי הוא זכותו של אדם לערוך צוואה ביחס לרכושו בכל עת שיבחר בכך, גם אם ערך קודם לכן צוואה הדדית, כאמור בסיפא לסעיף 8א'(2) הקובע "הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה". ועל כן, בכפוף לפרטיו של כל מקרה, ניתן להניח בסבירות גבוהה, שאדם רשאי לערוך צוואה בכל עת, ובתנאי שלא יזכה ברכוש מכוחה של הצוואה הדדית שנערכה קודם לכן, בהתאם לעקרונות שבתיקון.
ביטול צוואה הדדית לאחר מות בן זוג
לאחר מות מי מבני הזוג, לא ניתן לשלוח הודעה בכתב לנפטר. לכן, בן הזוג הנותר בחיים, המבקש לבטל צוואתו, נדרש להסתלק מכל רכוש שעתיד לרשת בעקבות קיום הצוואה, ואם כבר חולק העיזבון, ישיב את כל הרכוש שקיבל אל העיזבון, או את שוויו.
שינוי צוואה הדדית לאחר מות בן הזוג
בשל העובדה שהצוואה ההדדית מהווה גם הסכם בין בני הזוג שערכו אותה, כל שינוי בצוואה, כמוהו כביטול הצוואה ועריכתה מחדש.
דוגמא להודעה על ביטול צוואה הדדית
ההודעה על ביטול צוואה הדדית תנוסח בכתב, תכיל תאריך, את פרטי הזהות של בני הזוג, ותפרט את העובדה שבן הזוג מודיע על ביטול הצוואה ההדדית שנערכה ביום זה וזה. מומלץ לצרף להודעה גם את העתק הצוואה. ההודעה תומצא באמצעות דואר רשום עם אישור מסירה או אישית לבן הזוג.

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il