תלות כראיה לניצול המצווה
כעורך דין צוואות נשאלתי לא פעם על ידי השופט בדיון בבית המשפט לענייני משפחה, אם אני מכיר ולו פסק דין אחד שקבע שהתקיימה השפעה בלתי הוגנת בשל תלות של המצווה בזוכה בצוואה. התשובה היא כמובן שלילית.
שומה עלינו לזכור כי קיומה של תלות של אדם באדם אחר, אינה מוכיחה כשלעצמה השפעה בלתי הוגנת. עלינו להוכיח בהתנגדות לצוואה אל מעבר לתלות – את הניצול של התלות לשם קבלת טובת הנאה אסורה בצוואתו של המוריש. לחילופין, ניתן להשתמש בתלות כדי להוכיח את חולשתו של האדם התלוי, שכן חולשה זו מהווה כר נוח להשפעה בלתי הוגנת על פי פסיקת בתי המשפט. תלות קיצונית אף יכולה לשמש ראשית ראיה להעדר כשרות המוריש לצוות בצוואה.
האם תלות מוכיחה ניצול המוריש בחייו
תלות של אדם באחר, אין בה כדי ללמד שצוואתו או המתנה היקרה שהעניק נולדה בשל השפעה בלתי הוגנת עליו. אמת, התלות מקימה חשש, כי לא רצונו האחרון של האדם היה להעניק את המתנה או לערוך את הצוואה, אלא רצונו של מי שהוא תלוי בו, אך אין די בחשש כדי להוכיח השפעה בלתי הוגנת.
היה והתלות תהיה קיצונית, עשוי הדבר להפוך את הנטל להביא ראיות אל מי שמבקש לקיים את הצוואה או מי שמבקש לממש את המתנה, אך נטל השכנוע יוותר על שכמו של מי שמבקש להתנגד לצוואה או לבטל את המתנה.
המבחן אינו קיומה של תלות, אלא בדיקת ניצולו של האדם לשם קבלת טובת הנאה. אם אין ניצול, גם אין השפעה בלתי הוגנת בעריכת הצוואה נשוא הדיון בבית המשפט והיורשים יזכו בהתאם להוראות הצוואה בסופו של יום. תלות יכולה לשמש כראשית ראיה למעורבות בעריכת צוואה, נוכח הסיוע שיש להעניק למצווה בעריכת הצוואה.
כיצד קובעים את ההבדל בין התלות לבין ניצול המצווה לעריכת צוואה
הניצול הוא התוצאה של התלות. כאשר מתקיימת תלות של המצווה, היא עשויה להיות מנוצלת לשם עריכת הצוואה לטובת האדם שמסייע למנוח. מדובר איפוא בשני שלבים שונים בחייו של המנוח. אין כל בעיה בכך שילד מסייע לאביו החולה בימי זקנתו, הבעיה תתעורר כאשר תלותו של האב בבן תביא לכך שהוא יערוך צוואה לטובתו, לדוגמא, מתוך חשש שאם לא יוריש לו את נכסיו, ינטוש אותו הבן לאנחות והוא יוותר לבדו, ללא סיוע.
עורך דין ירושה – משרד עו"ד דר' רן מובשוביץ הוא עורך דין צוואות המתמחה באופן בלעדי בהתנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, הגנה על הסכם מתנה וביטול הסכם מתנה.
