מתנה בירושה
האם ניתן לתת מתנה במסגרת צוואה ? התשובה היא שלילית. חל איסור מובהק בחוק הירושה להעניק מתנה לאחר מיתה. במאמר זה נדון במתח שבין הענקת מתנה לבין ירושת דבר בהתאם לצוואה או על פי חוק הירושה.
בהתאם לחוק המתנה, יש לתת את המתנה בחיים ולא ניתן לתת מתנה לאחר מיתה. לעיתים מוענקת מתנה בהסכם מתנה לאחר מיתה (פטירה) של מעניק המתנה. גם מתנה זו אינה תקפה ולכן ניתן לבטל הסכם מתנה מסוג זה באמצעות תביעה מתאימה. לא ניתן להעניק מתנה עתידית לאחר פטירת המעניק באמצעות הסכם אלא אם אותו הסכם נושא בתוכו את מרכיבי היסוד של צוואה.להרחבה בנושא הענקת מתנות לאחר מיתה, קראו כאן.
כך גם לא ניתן להתנות הענקת מתנה בתנאי שיתממש רק לאחר פטירת נותן המתנה. המשפט העברי תמים דעים עם נתיב זה וגורס, כי “אין שטר לאחר מיתה” ובכך דומה הדבר לדרישות המשפט הישראלי המודרני. מי שמבקש להעביר קניינו במתנה, חייב לעשות כן בחיים, שאחרת הדרך היחידה לאחר פטירה היא באמצעות הורשה.
לשון אחר, הדרך היחידה להעניק מתנה לאחר פטירה היא על ידי עריכת צוואה כדין, ושטר מתנה או שטר התחייבות למתן מתנה צריך להיות ערוך בהתאם לדרישות הצורניות של צוואה, שכן מותר לנקוט בלשון המעניקה מתנה במסגרת צוואה. הוראת צוואה שמטרתה לנשל יורש מחלקו בירושה תיפסל במסגרת הליך התנגדות לצוואה.
מתנה מותרת
מותר לתת מתנה מן העיזבון. העיזבון הוא מסת הנכסים של המנוח, בעודו בחיים. המבחן הקובע לחוקיותה של המתנה הוא האם המתנה נועדה לנשל יורש מירושתו, או שמדובר בהעברת רכוש תמימה ללא תמורה. עקרונות אלו חלים גם על התחייבות להענקת מתנה ולא רק על מתנה שהושלמה, שכן ככל שמטרתה של ההענקה היא נישול, דינה ביטול.
מתנה שניתנה בחיים מנכסי העיזבון היא מתנה חוקית, גם אם מטרתה המוצהרת היא לנשל את היורשים. המתנה הלא חוקית היא זו שמוענקת לאחר מיתה, במטרה לנשל את היורשים הפוטנציאלים. גם התחייבות להענקת מתנה תקפה, כל עוד כוונתו של נותן המתנה להשלים את ההענקה בעודו בחיים. לכן, השאלה הראשונה שיש לשאול היא אם המתנה הושלמה ואם היתה כוונה להשלימה בימי חייו של הנותן.
מתנה בצוואה
באשר להוראת צוואה המתייחסת לרכוש שניתן במתנה, יבדוק בית המשפט אם המתנה הסתיימה לאלתר, שאז לא ניתן להוריש אותה, מכיון שהיא כבר אינה שייכת למעניק המתנה. היה והמתנה טרם הסתיימה ומדובר בהתחייבות להענקת המתנה, יבחן בית המשפט אם מעניק המתנה ביטל אותה. אם לא בוטלה המתנה, ולא נפל פגם בהתחייבות, הרי שהתחייבות יש לקיים, והיא תגבר על הוראת צוואה המורישה את דבר המתנה לאחרים.
הדרך לבטל מתנה או מתנה במקרקעין אינה באמצעות הוראת צוואה. לא ניתן לחזור ממתנה על דרך עריכת צוואה (ע”א (חי’) 2059/04 ). מי שמבקש לבטל מתנה, חזקה שיעשה זאת בהודעה כתובה ומנומקת בהתאם להוראות חוק המתנה ודיני החוזים.

רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
| עורך דין ירושה וצוואה | ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
כל הזכויות שמורות