מינוי אפוטרופוס לחולה נפש
מינוי אפוטרופוס לחולה נפש מתחייב כאשר אדם אינו יכול לנהל את ענייניו. אם לדוגמא, האדם לקה במחלה קשה של דמנציה או אלצהיימר, יכולים בן זוג או בני משפחה של אדם לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה למינוי אפוטרופוס.
בפועל רבים המקרים שבהם בני משפחה משתמשים בהליך מינוי אפוטרופוס בכדי להשתלט על רכושו של האדם.
הליך מינוי אפוטרופוס לחולה נפש
בקשה למינוי אפוטרופוס מורכבת מפירוט של המינוי המבוקש.
אפוטרופוס לגוף יתבקש אם מבוקש מינוי אפוטרופוס לגוף בלבד. מדובר באדם שאחראי לשלומו של החסוי מבחינה גופנית, לרבות לדאוג לדיור, מזון, טיפול רפואי ושוטף. לעומת זאת, אפוטרופוס לרכוש הוא מי שאחראי לניהול רכושו של החסוי. ניתן למנות אדם אחד כאפוטרופוס לגוף ולרכוש.
קראו עוד: מינוי אפוטרופוס לקשיש
תנאים למינוי אפוטרופוס לחולה נפש
אין בעובדה שאדם לקה בנפשו כדי להוות נימוק למינוי אפוטרופוס. תנאי סף למינוי האמור לאדם שלקה במחלה המונעת ממנו את יכולת ההחלטה ופוגעת בכישוריו הקוגנטיביים מחייב הוכחה ברורה בדבר העדר יכולתו של החסוי לנהל את ענייניו.
הדרך להוכיח את הלקות הקוגנטיבית של האדם וחוסר יכולתו לתפקד היא בצירוף של חוות דעת שנערכה על ידי רופא פסיכיאטר או פסיכוגריאטר, אשר במסגרתה יקבע, כי האדם אינו כשיר לקבל החלטות הנוגעות לענייניו. חוות דעת שכזו תהא ערוכה על פי כללי הראיות ותכלול את פרטי הבדיקה ותוצאותיה.
מקובל למנות אפוטרופוס זמני לאדם נזקק עד שרשויות הרווחה יביעו את דעתן באמצעות תסקיר על מצבו של החסוי. ככל שהתסקיר ילמד שיש צורך באפוטרופוס, ובהסכמת בא כח היועץ המשפט לממשלה, ימנה בית המשפט אפוטרופוס קבוע.
מינוי אפוטרופוס לחולה אלצהיימר
כאמור לעיל, אין בכך שאדם חולה אלצהיימר כדי להביא באופן אוטומטי למינוי אפוטרופוס עליו. על המבקש למנות אפוטרופוס על חולה אלצהיימר או מי שחולה בדמנציה להוכיח באמצעות רשומות רפואיות וחוות דעת מומחה, כי האדם המדובר הגיע לשלב שבו אינו יכול לדאוג לענייניו.
תומך החלטות
בשנים האחרונות עולה על הפרק מינוי של תומך החלטות, כתחליף למינוי אפוטרופוס. מדובר בבעל תפקיד המקובל על הנזקק, אשר מטרתו לסייע לאדם לקבל החלטות בדבר רכושו וניהול חייו. תומך החלטות מייעץ לחסוי, אך אינו מוסמך לקבל החלטות בשמו. הנזקק יכול לבטל את מינויו של תומך ההחלטות בכל עת. תומך ההחלטות יכול לדווח לרשויות הרווחה על פעולות חריגות הנעשות על ידי האדם, ובכך לסייע לפיקוח ולמניעת ניצולו של האדם.
מינוי תומך החלטות
בפרשת א.ב מונה תומך החלטות לאדם חולה באלצהיימר [א], ובית המשפט סקר את עקרונות המינוי בהחלטתו
מינוי תומך החלטה אינו שולל בשום צורה את השליטה המלאה של האדם על אורח חייו. תומך החלטות אינו בא במקומה של האדם, אלא מתפקד לידו, ומעורבותו מתמצה באחריות לדווח על פעולות חריגות במהותן שמבוצעות על ידי האדם. האדם רשאי בכל רגע נתון להודיע על ביטול התמיכה באופן חד צדדי. מינוי של תומך החלטות מוגבל מטבעו בזמן, ואינו יכול להקבע לזמן בלתי קצוב.
מינוי אפוטרופוס – סכסוך ירושה
רבים המקרים שבהם בני משפחה נלחמים על השליטה ברכוש אחד ההורים לאחר שהזדקן ונחלש והוא תלוי בסיועם. מצב זה מביא לעיתים להגשת בקשות למינוי אפוטרופוס להורה הקשיש, מתוך מטרה להגן עליו או למנוע מאחרים לנצל אותו ולקבל את רכושו. משרד עו"ד ירושות של ד"ר רן מובשוביץ מתמחה בהליכים משפטיים המונעים השתלטות על רכוש משפחתי.
עורך דין ירושה – עו"ד דר' רן מובשוביץ הוא עורך דין סכסוכי ירושה המתמחה באופן בלעדי בהתנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, הגנה על הסכם מתנה וביטול הסכם מתנה.

[א] אפ' 43640-01-15 א.ב נ' היועמ"ש לממשלה