עו"ד לביטול צו קיום צוואה
עו"ד לביטול צו קיום צוואה הינו עורך דין המתמקצע בתחום של דיני ירושה וצוואה ונוקט בשם לקוחותיו בהליך הקבוע בסעיף 72 לחוק הירושה.
סעיף זה בחוק הירושה זה עוסק בשתי בקשות: הראשונה היא הבקשה לבטל את צו קיום הצוואה, ואילו ההליך השני שניתן לנקוט לפי סעיף זה הוא בקשה לביטול צו ירושה המוגשת בדרך כלל כאשר מתגלה צוואה שלא היה ידוע עליה קודם לכן (או הוסתרה).
תנאי הסף להגשת בקשה לביטול צו קיום, הוא שהצו כבר הונפק. משמע, לא ניתן לבטל צו לקיום צוואה אם טרם ניתן. ההליך לתקיפת הבקשה לקיום צוואה בטרם ניתן הצו, מכונה התנגדות לצוואה, כפי שנסקור בהמשך המאמר.
משמעו של צו קיום צוואה הוא אכיפת הוראות הצוואה כפסק דין כלפי כל העולם כולו (כולי עלמא) ולכן משמעותה של הבקשה לביטול צו הקיום היא שמבקשים לבטל פסק דין.
ביטול צו קיום מול הגשת התנגדות לצוואה
קיים הבדל מהותי בין הליך התנגדות לצוואה והליך ביטול צו קיום צוואה.
התנגדות לקיום צוואה מוגשת על ידי עורך דין לענייני ירושה עוד בטרם ניתן צו לקיום צוואה. מכיון שהצוואה תהא בעלת תוקף משפטי רק אם הוצא צו קיום צוואה. הרי שבהעדרו, אין מה לבטל, שכן הצוואה עדיין אינה תקפה ואין לה כל משמעות.
מנגד, במידה והרשם לענייני ירושה כבר הנפיק את צו קיום הצוואה, מבלי שהוגשה התנגדות כנגד הצוואה הרי שההליך הנכון הוא בקשה לביטול הצו הקיום.
הבקשה לביטול צו קיום
על מנת להצליח בביטול הצו, יש להגיש בקשה מתאימה לגורם שנתן את הצו, ולפרט מהן העובדות או הטענות שעל יסודן מבוקש ביטול הצו.
הגורם שנתן את הצו לקיום צוואה יכול להיות הרשם לענייני ירושה, בית הדין הרבני האזורי או בית המשפט לענייני משפחה ועל כן הבקשה תוגש לאחד משלושת הגורמים הללו.
הבקשה תידון לפי סעיף 72 לחוק הירושה מעניק לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לבטל או לתקן, על פי בקשת מעוניין בדבר צו ירושה או צו קיום הצוואה, אם הוכחה העילה לקבלת הבקשה.
בדיקת סטטוס צו קיום צוואה
על מנת לבדוק אם ניתן צו קיום צוואה ניתן לפנות לרשם לענייני ירושה או לבדוק באתר המקוון של הרשם מה מצב הטיפול בצו קיום הצוואה או צו הירושה. ככל שצו הקיום ניתן, יציג אתר רשם הצוואות את פרטי המבקש ומתי ניתן צו הקיום. למידע זה משמעות בשאלת מידת האיחור בתביעה לביטול צו קיום הצוואה.
עילות לביטול צו קיום
במסגרת הבקשה יש להראות, כי הטענה או העובדה שבעטיה מבוקש לבטל את צו הקיום, לא היתה בפני המבקש בעת מתן הצו.
אם יווכח הרשם לענייני ירושה כי מדובר בטענה או עובדה שהמבקש כן יכול היה להביאו בפניו, והוא לא עשה כן בהזדמנות הראשונה הסבירה, הוא יעביר את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה. מצב זה מכונה ."שיהוי", שכן המבקש השתהה בהודעה לרשם לענייני ירושה על הסיבה לביטול הצו.
כיצד מודדים את השיהוי, או במילים אחרות, את פרק הזמן שהמתין המבקש לפני שביקש לבטל את הצו?
התקופה נמדדת מהמועד שבו נתגלתה אותה עובדה או אותה טענה המצדיקה את ביטול צו קיום הצוואה. ככל שתקופת ההמתנה ארוכה יותר, ואינה מוסברת בטעם טוב, כך יקשה על המבקש את ביטול הצוואה להשיג את מטרתו.
לחישוב התקופה קיימים חריגים המפורטים בחוק ההתיישנות. לדוגמא, אם אדם איבד את כושרו המשפטי, שכן שהה בניתוח ובשיקום במשך חצי שנה ללא הכרה בבית חולים, הרי שתקופה זו לא תספר במניין הימים שבהם השתהה בהגשת הבקשה.
מידת האיחור בהגשת הבקשה לביטול צו קיום
המסקנה היא, כי על מנת לפסוק בשאלת הביטול של הצו לקיום צוואה, יבחן בית המשפט קודם כל, את מידת האיחור בהגשת הבקשה לביטול הצוואה, את ההסבר לאיחור וסבירותו של הסבר זה, והאם בעטיו של האיחור נוצר קושי לברר את העובדות, בשל מחסור בראיות.
כך לדוגמא, הגשת בקשה לביטול צו קיום צוואה 10 שנים לאחר שניתן תגרום לכך שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לבדוק את נסיבות עריכת הצוואה.
בחלוף הזמן, ומטבע הדברים, איבדו העדים לצוואה או זכרונם ביחס לאירועי עריכת הצוואה או שהלכו לעולמם, ונסיבות עריכתה של הצוואה יהיו לוטות בערפל.
השפעת ביטול צו קיום על היורשים
בדיקת הבקשה לביטול צו קיום צוואה תעסוק, בין היתר, גם בתוצאה של הבקשה.
לא תמיד יבוטל הצו לקיום הצוואה, שכן ביטולו עשוי להביא לתאונה משפטית קשה, גם אם נפל בצוואה פגם משמעותי. למעשה, הביטול הוא חריגה מעיקרון סופיות הדיון, מכיון שצו הירושה או צו קיום הצוואה הם בגדר פסק דין לכל דבר ועניין.
טלו לדוגמא מצב, שבו אדם יורש על פי צוואה את דירת אביו המנוח. הוא מוכר את זכויותיו בדירה, נוטל את הכסף ומעניק אותו במתנה לשלושת ילדיו על מנת שיוכלו לרכוש לעצמם דירות.
שוו בנפשכם שלאחר 5 שנים, תבוטל הצוואה שמכוחה ירש את הזכויות באותה דירה. כיצד ישיב האדם את שווי הדירה לאחר שהכסף נמסר לילדיו. במקרה שכזה מדובר בדרישה דרקונית, החותרת תחת הציפיה הסבירה של יורש, לפיה אם ניתן צו לקיום צוואה, יש לממשו והוא סופי.
חרף האמור לעיל, אם יוכח, לדוגמא, שהזוכה בצוואה היה מעורב בעריכתה באופן שבו ברור כי זכה בדירה שלא כדין, הרי שלא יהיה משקל לשיקול בדבר ציפיותו הסבירה לסיום הליכי הירושה. בשל האמור לעיל, נחשב הליך לביטול הצו הליך קשה וסבוך ומומלץ להיעזר אך ורק בעורך דין מומחה לענייני ירושה בעל בקיאות בתחום זה.

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מהתנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il